Przepis na szakszukę, czyli orientalne śniadanie bez wychodzenia z domu. Tu liczą się dodatki i kolory

Szukasz pomysłu na ciekawe śniadanie? Przepis na szakszukę z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom oryginalnych, orientalnych i wyjątkowych smaków. Banalnie proste danie to uczta dla wszystkich zmysłów - wszystko dzięki aromatycznej mieszance przypraw, ciekawym dodatkom i kolorom, które pięknie komponują się na talerzu.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia - warto zatem zadbać, by nie tylko było pełnowartościowe, ale także sprawiało przyjemność i dawało energię na resztę dnia. Przepis na szakszukę to zatem istny strzał w dziesiątkę! Orientalne jajka w aromatycznym sosie pomidorowym to pomysł na kolorową ucztę o poranku

Szakszuka - przepis na orientalne śniadanie z kolorowymi dodatkami 

Szakszuka to nic innego jak jajka duszone w aromatycznym sosie bazującym w klasycznej wersji na papryce i pomidorach. Tradycyjne danie słynie nie tylko z obłędnych aromatów i kolorów, ale i formy podania w małej, żeliwnej patelni. W domowych warunkach śmiało możemy przygotować śniadanie na dużej patelni, warto jednak zadbać o szczegóły takie jak odpowiednia mieszanka przypraw, świeże produkty i ciekawe dodatki. 

Ciekawą interpretacją klasycznej wersji szakszuki jest dodanie warzyw, szpinaku, sera feta, świeżej zieleniny czy nawet mięsnej wkładki np. chorizo. W ten sposób uzyskamy wiele oryginalnych alternatyw, które z pewnością obłędnie smakują. Warto jednak wspomnieć o absolutnym must have - sekretem jest wcześniejsze uprażenie przypraw na suchej patelni, wówczas osiągniemy najlepsze smaki i aromaty. 

Zobacz wideo Pomarańczowa shakshuka (dyniowa)

Przepis na orientalną szakszukę w tradycyjnej wersji  

Składniki: 

  • 4 duże jajka,
  • czerwona cebula,
  • czerwona papryka,
  • 4 ząbki czosnku,
  • puszka krojonych pomidorów w puszce,
  • łyżeczka harissy,
  • łyżeczka mielonej kolendry,
  • łyżeczka mielonego kuminu,
  • 1/4 łyżeczki wędzonej papryki,
  • 1/4 łyżeczki cukru trzcinowego,
  • pół szklanki wody,
  • sól,
  • pieprz,
  • łyżka masła,
  • świeża zielenina - pietruszka lub kolendra.

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od prażenia przypraw na suchej patelni - harrisę, kolendrę, kumin i wędzoną paprykę wrzucamy na rozgrzaną taflę i co jakiś czas mieszamy drewnianą łyżką. Gdy mieszanka zacznie wydobywać aromaty, dodajemy odrobinę masła, cebulę pokrojoną w piórka i paprykę pokrojoną w paski. 
  2. Kolejnym krokiem jest dodanie przeciśniętego przez praskę czosnku i pomidorów z puszki. Warzywa delikatnie rozgniatamy widelcem i doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem. Całość podlewamy odrobiną wody i dusimy na małym ogniu. 
  3. Po kilku minutach gdy sos zgęstnieje, a warzywa zmiękną, robimy cztery wgłębienia na jajka. Wbijamy jajka, patelnię przykrywamy i nadal dusimy przez kilka minut. 
  4. Gdy jajka ładnie się zetną, dekorujemy je dodatkowo ulubionymi przyprawami. Szakszukę posypujemy świeżą zieleniną np. natką lub kolendrą. Całość podajemy ze świeżym pieczywem, hummusem i kolorowymi warzywami. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.