Szakszuka to niezwykle proste danie, które można przygotować na wiele rozmaitych sposobów. Wszystko zależy od tego, na co mamy ochotę, lub jakie warzywa posiadamy w danej chwili. Jednak niezmiennymi, głównymi składnikami są pomidory i jajka.
Często rano nie mamy zbyt wiele czasu i stawiamy na proste śniadanie. Popularne kanapki mogą się zwyczajnie znudzić, dlatego warto spróbować czegoś nowego. Szakszuka to świetny pomysł, wystarczy bowiem 10 minut na przyrządzenie posiłku plus nieco czasu na jego zjedzenie. To wyjątkowo pożywna potrawa bogata w białko oraz wiele witamin i minerałów. Co więcej, śmiało mogą po nią sięgać wszyscy unikający węglowodanów, czyli miłośnicy diety ketogenicznej.
Szakszuka daje uczucie sytości na długo, a przede wszystkim po zjedzeniu nie będzie doskwierać nam uczucie ciężkości. Jak przyrządzić to pyszne śniadanie? Oto prosty przepis na szakszukę.
Składniki:
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Wskazówka:
Można w momencie wbijania jajek dodać także nieco żółtego sera starego na kuchennej tarce. Podczas gdy jajka będą się ścinać, ser rozpuści się i doda wyjątkowego smaku.