Szakszuka - przepis na regenerujące śniadanie, które wykonasz w mniej niż kwadrans

Szakszuka, a właściwie w zapisie oryginalnym shakshuka, to danie wywodzące się z Tunezji. Mimo swojego egzotycznego pochodzenia cieszy się w Polsce coraz większą popularnością. Wszystko za sprawą prostoty oraz niezliczonej możliwości kompozycji.
Zobacz wideo Pomarańczowa shakshuka (dyniowa)

Szakszuka to niezwykle proste danie, które można przygotować na wiele rozmaitych sposobów. Wszystko zależy od tego, na co mamy ochotę, lub jakie warzywa posiadamy w danej chwili. Jednak niezmiennymi, głównymi składnikami są pomidory i jajka.

Pomysł na szybkie śniadanie. Szakszuka!

Często rano nie mamy zbyt wiele czasu i stawiamy na proste śniadanie. Popularne kanapki mogą się zwyczajnie znudzić, dlatego warto spróbować czegoś nowego. Szakszuka to świetny pomysł, wystarczy bowiem 10 minut na przyrządzenie posiłku plus nieco czasu na jego zjedzenie. To wyjątkowo pożywna potrawa bogata w białko oraz wiele witamin i minerałów. Co więcej, śmiało mogą po nią sięgać wszyscy unikający węglowodanów, czyli miłośnicy diety ketogenicznej.

Szakszuka daje uczucie sytości na długo, a przede wszystkim po zjedzeniu nie będzie doskwierać nam uczucie ciężkości. Jak przyrządzić to pyszne śniadanie? Oto prosty przepis na szakszukę.

Składniki:

  • 2 pomidory,
  • papryka czerwona,
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 jajka,
  • sól,
  • czarny pieprz świeżo zmielony,
  • świeża bazylia do posypania.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Szakszuka. Przepis krok po kroku

  1. Pomidory i paprykę dokładnie myjemy. Kroimy w grubą kostkę.
  2. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Wrzucamy cebulę i smażymy, aż się zeszkli.
  4. Następnie dodajemy paprykę i pomidory. Wsypujemy sól i pieprz. Mieszamy.
  5. Całość dusimy na średnim ogniu przez około siedem minut.
  6. Po tym czasie do szakszuki wbijamy jajka, ale nie roztrzepujemy ich z resztą składników. Lekko solimy.
  7. Danie przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez trzy minuty, aż białko jajek się zetnie.
  8. Po tym czasie wyłączamy palnik, szakszukę posypujemy świeżą bazylią i gotowe! 

Wskazówka:

Można w momencie wbijania jajek dodać także nieco żółtego sera starego na kuchennej tarce. Podczas gdy jajka będą się ścinać, ser rozpuści się i doda wyjątkowego smaku.

Więcej o: