Dlaczego niektóre chleby mają za dużo dziur? Masło spada, dżem kapie, a kromka się rozpada. Oto powód

Dziury w chlebie to nie problem, jednak kiedy kupujemy pieczywo, oczekujemy, żeby środek był pulchny i zwarty. Niestety zdarza się, że zamiast tego jest dużo nieregularnych dziur lub jedna duża pusta przestrzeń. Ciężko wtedy zrobić kanapkę lub choćby spróbować posmarować ją masłem. Dlaczego tak się dzieje? Co powoduje dziury?
Zobacz wideo Hugh Jackman próbował upiec chleb. Pokazał efekt końcowy

Dlaczego niektóre chleby są dziurawe? Kiedy zadajemy sobie to pytanie, to do głowy przychodzi nam myśl, że to wina złych drożdży. Okazuje się jednak, że niekoniecznie. Jest kilka powodów, przez które pieczywo nabiera w środku nieregularnych kształtów.

Dziury w chlebie. Skąd się tam wzięły?

Oczywiście dziury w chlebie to nic innego jak pęknięte pęcherze powietrza, które powstały podczas pieczenia. Gazy, które powstają na skutek działania drożdży, żywią się skrobią i cukrami, przez co zachodzi ta niezwykła reakcja. Nic w tym nadzwyczajnego.

Kiedy proces przebiega poprawnie, to cały miąższ chleba składa się z maleńkich lub nieco większych otworów. Niestety czasem kupując chleb, widzimy, że w środku jest ogromna dziura, co zdecydowanie utrudnia przyrządzanie jedzenia. Dlaczego tak się dzieje? Ta ciekawostka zapadnie w pamięć miłośnikom świeżego pieczywa.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Dziurawy chleb. Zmora wszystkich lubiących masło

Źle wyrobione ciasto. To najczęstsza przyczyna dużych i nieregularnych dziur w chlebie. Podczas ugniatania tworzy się niezbędna siatka glutenowa, która spaja całość. To ona pomaga zatrzymać nadmiar gazów w cieście. Tylko dokładne wymieszanie składników i skrupulatne wyrabianie pozwoli rozwinąć się siatce glutenowej na całej powierzchni. Dzięki temu unikniemy w gotowym wypieku nieregularnych i dużych otworów.

Proporcje. Są bardzo istotne w każdym przepisie. Nie inaczej jest z przyrządzaniem chleba. Kiedy do masy dodamy zbyt dużo mąki lub oleju, powstanie duża kieszeń powietrzna, która zostanie uszczelniona przez nadmiar produktu. Ostatecznie powietrze nie wydostanie się na zewnątrz i w końcowym etapie w chlebie powstanie duża dziura.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.