Drożdże to rodzaj grzybów jednokomórkowych z rodziny drożdżakowatych (Saccharomycetaceae). Rozwijają się na podłożach zawierających w sobie cukry proste i odpowiadają za fermentację produktów spożywczych. Choć najczęściej ich zastosowanie kojarzy się wypiekaniem chleba lub robieniem wina i innych alkoholi, to możliwości wykorzystania drożdży są znacznie większe.
Myśląc o drożdżach, należy wziąć pod uwagę ich wartości odżywcze i prozdrowotne. Są jednym z najbogatszych źródeł witamin z grupy B oraz biotyny i kwasu foliowego. Oprócz tego drożdże zawierają składniki mineralne takie jak fosfor, żelazo, cynk, potas, magnez, chrom i selen.
Poza tym dostarczają także witaminę E oraz inne antyoksydanty, m.in. glutation i selenometioninę, dodatkowo korzystnie wpływają na pracę serca poprzez obecne w nich beta-glukany.
W stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego zaleca się spożywanie roztworu drożdży połączonych z mlekiem. Zawarte w nich składniki pomagają łagodzić negatywne skutki stresu oksydacyjnego i wspierają układ nerwowy.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Wykorzystanie drożdży w kuchni pozwoli nam przyrządzić aromatyczny placek drożdżowy, który zaraz po upieczeniu będzie miękki i chrupiący, a posmarowany masłem stanowi idealne śniadanie. Wystarczy jeszcze dodać szklankę ciepłego mleka z miodem i gotowe.
Kolejnym pomysłem na wykorzystanie drożdży w kuchni są racuszki z jabłkami. Kto z nas nie pamięta placuszków przyrządzanych przez babcię, aromat świeżo usmażonych racuchów oprószonych cukrem pudrem. Ich przygotowanie jest proste i może stać się szybkim deserem nie tylko dla maluchów.
Drożdże to nie tylko kuchnia, to także koło ratunkowe dla skóry, włosów i paznokci. Wykonanie maseczki z drożdży wspomaga walkę z trądzikiem, z kolei maseczka z drożdży na włosy jest bardzo pomocna w walce z przetłuszczającą się skórą głowy czy nadmiernym wypadaniem włosów.
Przede wszystkim należy pamiętać, że drożdży nie wolno przyjmować na surowo. Chcąc spożywać je w formie pitnej, trzeba zalać je wrzątkiem lub gorącym, przegotowanym mlekiem i odstawić na 15 minut. W przeciwnym razie możemy nabawić się dolegliwości żołądkowych.
Spożywanie drożdży może spowodować u niektórych osób gazy, wzdęcia, bóle głowy lub reakcje alergiczne, warto zatem ostrożnie i stopniowo wprowadzać je do swojej diety.
Przeciwwskazaniem do stosowania drożdży są choroby zapalne jelit, choroby autoimmunologiczne, nawracające infekcje grzybicze czy stosowanie niektórych leków takich jak antydepresyjne inhibitory MAO, przeciwbólowa meperydyna czy środki stosowane w leczeniu cukrzycy.