Racuchy z jabłkami - przepis na błyskawiczny deser. Potrzebujesz dosłownie kilku składników

Słodkie wspomnienie z dzieciństwa, zapach unoszący się w całym domu. Racuchy kojarzą mi się z moją babcią i podwieczorkiem w przedszkolu. Słodka przekąska, którą chętnie odtwarzam we własnej kuchni.

Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Często stoję przed dylematem, co zrobić na śniadanie lub przekąskę. Podobno śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Ważne, aby było pożywne oraz - w moim wypadku - na ciepło. Skwierczące placuszki to świetny pomysł na dobry początek dnia. Zrób ich więcej, bo - jak to bywa ze słodkościami - kończą się w okamgnieniu. Podawaj z cukrem pudrem lub świeżymi truskawkami, choć z dżemem lub konfiturą smakują równie wybornie.

Zobacz wideo Racuchy z jabłkami i brzoskwiniami

Składniki:

  • Jabłka (4 sztuki)
  • Cukier waniliowy (1 łyżeczka)
  • Proszek do pieczenia (pół łyżeczki)
  • Jajka (2 sztuki)
  • Cukier puder (4 łyżki)
  • Mąka pszenna (1 szklanka)
  • Mleko (3/4 szklanki)
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Połącz ze sobą wszystkie suche składniki, następnie dodaj do nich jajka oraz mleko. Całość dokładnie ze sobą wymieszaj.
  2. Jabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę lub ćwiartki. Dodaj do ciasta.
  3. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wykładaj porcje ciasta i smaż racuchy z obu stron.

Placuszki z jabłkami to kwintesencja długich, leniwych śniadań w gronie rodziny. Najlepiej smakują na ciepło z cukrem pudrem lub owocami. Zdarza się, że jem je również na zimno z czekoladą lub domową konfiturą. To świetna opcja dla zabieganych łasuchów. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: