Najprostszy chleb na świecie. Bez zakwasu i zagniatania. Nawet się nie zmęczysz

Czy przygotowanie domowego chleba jest trudne? Wszystko zależy od tego, jakim przepisem dysponujemy. Prezentujemy fenomenalny sposób bez zagniatania, dzięki któremu przestaniesz kupować pieczywo w sklepie.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

W dobie dzisiejszej popularności wielu urządzeń kuchennych wydaje się, że upieczenie chleba to wyjątkowo prosta czynność. Nie dla wszystkich. Wiele osób nie wyobraża sobie przepisu na pieczywo bez użycia zakwasu. Mamy dla ciebie recepturę, która jest łatwiejsza w wykonaniu niż niejedno ciasto. Wystarczy, że użyjesz pięć składników, a wymieszane przelejesz do foremki, poczekasz, aż wyrośnie i włożysz do piekarnika. Bez użycia zakwasu, bez wyrabiania.

Zobacz wideo Jak uniknąć zbrylania cukru? Kluczem odpowiednie przechowywanie

Domowe pieczywo z 5 składników. Urozmaić go ulubionym dodatkiem

Do wykonania domowego chleba bez użycia zakwasu potrzebujesz tylko pięć produktów. Od teraz będziesz cieszyć się tylko i wyłącznie swoim, domowym, gorącym i pachnącym chlebkiem. Oto składniki:

  • 0,5 kg mąki razowej,
  • 0,5 litra ciepłej, ale nie gorącej wody,
  • 1 łyżka stołowa miodu,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 2 płaskie łyżki drożdży suszonych lub instant.

Dodatkowo według uznania możesz również dodać ulubione dodatki w postaci ziół lub pestek dyni czy słonecznika. 

Prosty przepis na chleb razowy. Domowe pieczywo bez zakwasu

Chleb razowy domowej roboty ma bardzo chrupiącą skórkę, ale wewnątrz jego miąższ jest miękki. Użycie drożdży zamiast zakwasu jest delikatnie wyczuwalne, lecz ich smak nie jest dominujący. Takie pieczywo nie zawiera konserwantów, nie czerstwieje i spokojnie do 5 dni poleży w stanie idealnym do spożycia.

  1. Przygotuj dwie foremki o wymiarach 20x7 cm - wysmaruj je masłem i wysyp mąką lub otrębami.
  2. Mąkę wymieszaj w sporej misce z drożdżami i solą oraz ewentualnie ulubionymi dodatkami.
  3. Do wody dodaj miód i mieszaj, aż się połączą.
  4. Wlej wodę z miodem do mąki i wymieszaj łyżką do połączenia składników.
  5. Gotową masę przelej do przygotowanych wcześniej foremek. Odstaw je w ciepłe miejsce (przykryte folią spożywczą) na ok. 1 godzinę. W połowie czasu sprawdź, czy chlebek już urósł.
  6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 stopni Celsjusza (górna i dolna grzałka). Wstaw chleby na środkową półkę i piecz przez ok. 40 minut.
  7. Gdy będzie gotowy, wyjmij z foremki i studź na kratce.
  8. Jeśli spód jest jeszcze nieco miękki, połóż chleby do góry nogami pod górną grzałką piekarnika i dopiecz przez kilka minut, aż stwardnieje.
  9. Gotowe - ten chleb nie może nie wyjść!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.