Przepis na leczo, któremu nikt się nie oprze. Sekretem jest kiełbasa i to nie byle jaka

Leczo to danie, które świetnie sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak również w wersji kryzysowego posiłku, ponieważ świetnie nadaje się do wekowania. Przepis jest bardzo prosty, ale w prosty sposób można go podrasować, dodając potrawie niebanalnego aromatu. Dodatek kiełbasy chorizo to strzał w dziesiątkę i sposób na to, by leczo stało się najlepszym pomysłem na obiad.
Zobacz wideo

Przepis na leczo równa się: przepis na najlepszy obiad. To danie ma kilka niewątpliwych zalet, a najważniejszymi z nich są smak i prostota wykonania. Jak zrobić leczo, żeby smak zaskoczył każdego? Zamiast zwykłej kiełbasy użyj hiszpańskiego chorizo. Tym dodatkiem nie tylko podkręcisz paprykowy aromat, ale także sprawisz, że leczo nabierze zupełnie nowego charakteru.

Przepis na leczo

Składniki:

  • 300 g kiełbasy chorizo
  • 2 cebule
  • 3 czerwone papryki
  • 4 niewielkie cukinie
  • 700 g przecieru pomidorowego lub 1 kg świeżych pomidorów
  • sól, pieprz, oregano, słodka i ostra papryka
  • smalec lub olej do smażenia

Leczo - sposób wykonania:

  1. Przygotuj garnek lub dużą patelnię, najlepiej z grubym dnem. Następnie rozgrzej w nim łyżkę smalcu i zeszklij cebulę posiekaną w piórka. Następnie dodaj kiełbasę pokrojoną w grubsze talarki i chwilkę podsmażaj.
  2. Paprykę pokrój w kostkę, cukinię także. Następnie dodaj warzywa do garnka i chwilę podsmażaj, aż papryka zmięknie. Dodaj passatę lub sparzone i obrane pomidory (wcześniej oczywiście je pokrój) i na wolnym ogniu duś, aż warzywa puszczą sok. Jeśli uznasz, że leczo jest zbyt geste, dodaj pół szklanki wody lub bulionu.
  3. Kiedy warzywa, a w szczególności papryka, będą już miękkie, dopraw do smaku przyprawami i od tego czasu gotuj jeszcze przez 5 minut. Gotowe leczo podawaj z kromką pieczywa.

Ten sposób na leczo pokazał mi mój teść - miłośnik iberyjskich smaków. Przyznam, że ten smak i aromat jest niesamowity i zawsze robię takie leczo z podwójnych proporcji i jeszcze gorące wkładam do słoików - wówczas zawsze mam pyszny posiłek na w kilka chwil.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.