Przepis na pastę z makreli jest dość prosty. Ostateczny smak zależy wyłącznie od upodobań oraz czasu, jaki możemy poświęcić na jej przyrządzenie. Jeśli szukasz prostego rozwiązania, nasza receptura będzie idealna.
Pastę z makreli można przygotować rano, ale także poprzedniego dnia wieczorem. Wszystko zależy od tego, ile masz czasu. Wędzona ryba jest łatwa w przechowywaniu, co sprawia, że pastę zjesz przez kilka dni. Sprawdzi się nie tylko jako dodatek do kanapek, ale także posmakuje jako przekąska. Trochę twarogu sprawi, że całość będzie wyjątkowo sycąca. Jeśli chcesz uzyskać kremową konsystencję, dodaj nieco kwaśnej śmietany.
Składniki:
Dodatki do pasty z makreli mogą być przeróżne. Świetnie sprawdzi się ogórek konserwowy lub kiszony posiekany w kostkę. Smaczną alternatywą jest również świeża, czerwona papryka pokrojona w drobne kawałki lub starta na kuchennej tarce. Jeżeli nie przeszkadza ci ostry smak cebuli, warto dodać połowę jednej sztuki tego warzywa. W ten sposób podkreślisz charakter pasty.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Pasta z makreli wędzonej smakuje wybornie jako dodatek do jajek na twardo, lub śniadaniowe smarowidło. Robiąc kanapkę na wierzch połóż plasterki świeżego ogórka, lub gałązkę kopru. Smacznego!