Pasta z makreli wędzonej. Wykorzystaj to, co masz w lodówce i koniecznie dodaj ten składnik. Będzie idealnie kremowa

Pasta z makreli to szybki sposób na pyszne śniadanie. Wystarczy wrzucić kilka prostych dodatków, które zawsze są w lodówce i gotowe. Jednak, aby konsystencja smarowidła wyszła idealnie, warto pamiętać o pewnym składniku. Nie chodzi o majonez.
Zobacz wideo Najprostsza, pasta z drapieżnej makreli

Przepis na pastę z makreli jest dość prosty. Ostateczny smak zależy wyłącznie od upodobań oraz czasu, jaki możemy poświęcić na jej przyrządzenie. Jeśli szukasz prostego rozwiązania, nasza receptura będzie idealna.

Pasta z makreli i twarogu. Przepis na szybkie śniadanie

Pastę z makreli można przygotować rano, ale także poprzedniego dnia wieczorem. Wszystko zależy od tego, ile masz czasu. Wędzona ryba jest łatwa w przechowywaniu, co sprawia, że pastę zjesz przez kilka dni. Sprawdzi się nie tylko jako dodatek do kanapek, ale także posmakuje jako przekąska. Trochę twarogu sprawi, że całość będzie wyjątkowo sycąca. Jeśli chcesz uzyskać kremową konsystencję, dodaj nieco kwaśnej śmietany.

Składniki:

  • makrela wędzona,
  • 100 g twarogu,
  • łyżka kwaśnej śmietany,
  • szczypiorek,
  • 10 czarnych oliwek,
  • sól,
  • czarny pieprz.

Dodatki do pasty z makreli mogą być przeróżne. Świetnie sprawdzi się ogórek konserwowy lub kiszony posiekany w kostkę. Smaczną alternatywą jest również świeża, czerwona papryka pokrojona w drobne kawałki lub starta na kuchennej tarce. Jeżeli nie przeszkadza ci ostry smak cebuli, warto dodać połowę jednej sztuki tego warzywa. W ten sposób podkreślisz charakter pasty.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Przepis na pastę z makreli. Sposób przygotowania

  1. Oczyść rybę z ości i przełóż do miski.
  2. Twaróg oraz rybę zmiel w maszynce do mielenia mięsa. 
  3. Posiekaj szczypior.
  4. Oliwki pokrój w drobną kostkę.
  5. Pastę z makreli przypraw solą i pieprzem. Dodaj majonez.
  6. Całość dokładnie wymieszaj.

Pasta z makreli wędzonej smakuje wybornie jako dodatek do jajek na twardo, lub śniadaniowe smarowidło. Robiąc kanapkę na wierzch połóż plasterki świeżego ogórka, lub gałązkę kopru. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA