Pasta z makreli, czyli banalny przepis na kultowe smarowidło. Nie obejdzie się bez cebulki i zieleniny

Wśród kultowych śniadań i zdrowych smarowideł idealnych na kanapkę nie może zabraknąć przepisu na pastę z makreli. Rybny rarytas to prostota perfekcja w jednym - wszystko przez świeży i lekki skład oraz kolorowe dodatki. Przedstawiamy kultową recepturę, która zasmakuje każdemu.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Pasta z makreli to klasyka wśród domowych śniadań, zdrowych przekąsek czy postnych specjałów. Jak się okazuje z zaledwie kilku składników możemy otrzymać idealny efekt - warto jednak wzbogacić smarowidło o kilka przypraw, świeżą zieleninę czy kolorowe dodatki. Przepis w kilku krokach zdradzamy poniżej. 

Pasta z makreli - domowy klasyk w nowej odsłonie

Wśród domowych specjałów nie można pominąć prawdziwych klasyków i kultowych smaków - pasta z makreli bez dwóch zdań do takowych należy. Jej smak skrywa się w prostocie, wędzone, świeżej rybie i ciekawych dodatkach. Klasyczne zestawienie to kawałki makreli, jajka, majonez i przyprawy jednak nic nie stoi na przeszkodzie,  by nieco zaszaleć z kolorowymi dodatkami. 

Pasta z makreli przygotowana ze świeżą zieleniną, odrobiną ogórka, czerwonej cebuli, jogurtu czy z nutą pikanterii podbije kubki smakowe i będzie pięknie prezentować się na talerzach. Ważną zasadą jest jednak dokładne pozbycie się ości i zadbanie o perfekcyjną konsystencję. 

Zobacz wideo Najprostsza, pasta z drapieżnej makreli

Przepis na pastę z makreli w dwóch wersjach 

Składniki: 

  • wędzona makrela,
  • 3 jajka,
  • 3 kiszone lub konserwowe ogórki,
  • pierz grubomielona,
  • sól,
  • czerwona cebula,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 3 łyżki majonezu,
  • drobno posiekany szczypior.

Składniki na wersję z twarogiem: 

  • makrela wędzona,
  • 200 g białego sera tłustego,
  • 6 ogórków konserwowych,
  • 2 cebule dymki,
  • kolorowy, mielony pieprz,
  • 2 łyżki oleju,
  • majonez.

Sposób przygotowania: 

  1. Obie wersje są do siebie bardzo podobne - w zależności od naszych upodobań zmieniamy tylko skład i dodatki. Pozostałe czynności są analogiczne. 
  2. Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo (w pierwszej wersji). Następnie dokładnie obieramy makrelę - usuwamy wszystkie ości i skórę. Tak poszarpane kawałki mięsa przekładamy o dużej miski. 
  3. Do ryby dodajemy pozostałe składniki. W pierwszym wariancie - pokrojone jajka, ogórki, poszatkowaną cebulę, przyprawy, zieleninę, majonez i musztardę. Z kolei w drugiej twaróg, dymki, majonez, przyprawy i konserwowe ogórki. 
  4. Całość dokładnie mieszamy i dodatkowo ugniatamy widelcem. Dla uzyskania lepszej, kremowej konsystencji. 
  5. Pastę z makreli ewentualnie doprawiamy do smaku. Podajemy ze świeżym pieczywem, krakersami lub w innej dowolnej formie. 
Więcej o: