Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Pasta z makreli to klasyka wśród domowych śniadań, zdrowych przekąsek czy postnych specjałów. Jak się okazuje z zaledwie kilku składników możemy otrzymać idealny efekt - warto jednak wzbogacić smarowidło o kilka przypraw, świeżą zieleninę czy kolorowe dodatki. Przepis w kilku krokach zdradzamy poniżej.
Pasta z makreli - domowy klasyk w nowej odsłonie
Wśród domowych specjałów nie można pominąć prawdziwych klasyków i kultowych smaków - pasta z makreli bez dwóch zdań do takowych należy. Jej smak skrywa się w prostocie, wędzone, świeżej rybie i ciekawych dodatkach. Klasyczne zestawienie to kawałki makreli, jajka, majonez i przyprawy jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by nieco zaszaleć z kolorowymi dodatkami.
Pasta z makreli przygotowana ze świeżą zieleniną, odrobiną ogórka, czerwonej cebuli, jogurtu czy z nutą pikanterii podbije kubki smakowe i będzie pięknie prezentować się na talerzach. Ważną zasadą jest jednak dokładne pozbycie się ości i zadbanie o perfekcyjną konsystencję.
Zobacz wideo Najprostsza, pasta z drapieżnej makreli
Przepis na pastę z makreli w dwóch wersjach
Składniki:
- wędzona makrela,
- 3 jajka,
- 3 kiszone lub konserwowe ogórki,
- pierz grubomielona,
- sól,
- czerwona cebula,
- 2 łyżki musztardy,
- 3 łyżki majonezu,
- drobno posiekany szczypior.
Składniki na wersję z twarogiem:
- makrela wędzona,
- 200 g białego sera tłustego,
- 6 ogórków konserwowych,
- 2 cebule dymki,
- kolorowy, mielony pieprz,
- 2 łyżki oleju,
- majonez.
Sposób przygotowania:
- Obie wersje są do siebie bardzo podobne - w zależności od naszych upodobań zmieniamy tylko skład i dodatki. Pozostałe czynności są analogiczne.
- Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo (w pierwszej wersji). Następnie dokładnie obieramy makrelę - usuwamy wszystkie ości i skórę. Tak poszarpane kawałki mięsa przekładamy o dużej miski.
- Do ryby dodajemy pozostałe składniki. W pierwszym wariancie - pokrojone jajka, ogórki, poszatkowaną cebulę, przyprawy, zieleninę, majonez i musztardę. Z kolei w drugiej twaróg, dymki, majonez, przyprawy i konserwowe ogórki.
- Całość dokładnie mieszamy i dodatkowo ugniatamy widelcem. Dla uzyskania lepszej, kremowej konsystencji.
- Pastę z makreli ewentualnie doprawiamy do smaku. Podajemy ze świeżym pieczywem, krakersami lub w innej dowolnej formie.