Pasta z makreli z jajkiem i ogórkiem. Banalny przepis w kilku krokach

Pasta z makreli na śniadanie lub kolację, na pysznym pieczywie pszennym lub na zakwasie - to połączenie zasmakuje naszym domownikom. Przedstawiamy bardzo prosty przepis krok po kroku na pyszną pastę z makreli z jakiem i ogórkiem.

Przepis na pastę z makreli z jajkiem i ogórkiem

Prosty przepis na szybką w przygotowaniu pastę z makreli wędzonej. Możemy użyć jej jako dodatek na kanapki albo wykorzystać do jajek faszerowanych. Tak przygotowaną pastę z makreli można podawać od razu, najlepiej z ulubionym pieczywem albo grzankami. Kanapki warto udekorować zieleniną: świeżym szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Składniki:

  • 1 duża wędzona makrela - około 350 g
  • 4 jajka ugotowane na twardo 
  • 2 średnie ogórki konserwowe 
  • średnia cebula 
  • 2 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego
  • łyżeczka musztardy
  • garść siekanego szczypiorku
  • szczypta pieprzu i soli
Zobacz wideo Znacie te przepisy?

Przygotowanie:

1. Makrelę wędzoną dzielimy na dwie części i usuwamy ogon i głowę. Powoli  odrywamy kawałki mięsa, by usunąć wszystkie ości, a oczyszczone kawałki ryby rozdrabniamy widelcem. 

2. Cztery jajka gotujemy na twardo. Obieramy i siekamy drobno nożem.

3. Dwa ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę. Tak samo drobno siekamy cebulę oraz szczypiorek.

Rada: jeśli lubimy czosnek możemy wcisnąć 1 ząbek, aby smak był bardziej wyrazisty.

4. W małej misce umieszczamy: dwie łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego, łyżeczkę musztardy oraz szczyptę świeżo zmielonego pieprzu i soli jeśli uznamy, że potrawa jest mało słona. 

5. Wszystkie składniki przekładamy do większego naczynia i dokładnie mieszamy.  

6. Gotową pastę z makreli najlepiej podawać ze świeżymi ziołami, np. pietruszką, koperkiem czy kolendrą.

Pasta smakuje doskonale chwilę po przygotowaniu, ale możemy ją również schłodzić w lodówce. 

Pastę można podawać na kanapkach, zajadać z krakersami lub warzywami pokrojonymi w słupki. Taka pasta świetnie sprawdzi się jako przekąska na każdej imprezie oraz będzie idealna jako farsz do jajek wielkanocnych.

Zobacz też: Pasta z makreli z twarogiem - przepis na przysmak, który zadowoli najbardziej wymagających koneserów wędzonych ryb

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.