Prosty przepis na szybką w przygotowaniu pastę z makreli wędzonej. Możemy użyć jej jako dodatek na kanapki albo wykorzystać do jajek faszerowanych. Tak przygotowaną pastę z makreli można podawać od razu, najlepiej z ulubionym pieczywem albo grzankami. Kanapki warto udekorować zieleniną: świeżym szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Składniki:
Przygotowanie:
1. Makrelę wędzoną dzielimy na dwie części i usuwamy ogon i głowę. Powoli odrywamy kawałki mięsa, by usunąć wszystkie ości, a oczyszczone kawałki ryby rozdrabniamy widelcem.
2. Cztery jajka gotujemy na twardo. Obieramy i siekamy drobno nożem.
3. Dwa ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę. Tak samo drobno siekamy cebulę oraz szczypiorek.
Rada: jeśli lubimy czosnek możemy wcisnąć 1 ząbek, aby smak był bardziej wyrazisty.
4. W małej misce umieszczamy: dwie łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego, łyżeczkę musztardy oraz szczyptę świeżo zmielonego pieprzu i soli jeśli uznamy, że potrawa jest mało słona.
5. Wszystkie składniki przekładamy do większego naczynia i dokładnie mieszamy.
6. Gotową pastę z makreli najlepiej podawać ze świeżymi ziołami, np. pietruszką, koperkiem czy kolendrą.
Pasta smakuje doskonale chwilę po przygotowaniu, ale możemy ją również schłodzić w lodówce.
Pastę można podawać na kanapkach, zajadać z krakersami lub warzywami pokrojonymi w słupki. Taka pasta świetnie sprawdzi się jako przekąska na każdej imprezie oraz będzie idealna jako farsz do jajek wielkanocnych.