Uniwersalna pasta jajeczna. Posmaruj nią pieczywo lub wykorzystaj jako farsz do tartaletek

Pasta jajeczna to znakomity zamiennik dodatków na kanapki. Może pełnić także rolę farszu do jajek lub kruchych babeczek w wersji wytrawnej. Jak przygotować ten uniwersalny dodatek do potraw? To bardzo proste.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Triki na szybkie obranie jajka. Znasz je wszystkie?

Pasta jajeczna to popularny i lubiany dodatek do pieczywa. Jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu, można także modyfikować jej smak, dodając ulubione składniki. Pasta jajeczna świetnie komponuje się z tuńczykiem, wędzoną makrelą, a także z serem, czy ulubioną szynką. Dobrze smakuje także ze świeżymi warzywami i ziołami. Warto przygotować ją właśnie na Wielkanoc, będzie dobrym uzupełnieniem świątecznego menu. Jajka, główny składnik pasty, to jak wiadomo, są najważniejszy symbol świąt. Są niskokaloryczne, zawierają pełnowartościowe białko, szereg minerałów i witamin. Warto więc włączyć je do swojej codziennej diety.

Pasta jajeczna - bogatszą wersję potrawy przygotujesz z tych składników

Z przygotowaniem pasty jajecznej poradzą sobie nawet najmłodsi. Przygotowanie tej potrawy nie zajmie więcej niż 20 minut.

Składniki:

  • 50 g majonezu dekoracyjnego
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • ogórek kiszony
  • 100 g startego żółtego sera
  • łyżeczka musztardy
  • siekany szczypiorek
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Szybko i smacznie. Pasta jajeczna może zastąpić popularne smarowidła

Przygotowanie:

  1. Ugotowane na twardo jajka obieramy i kroimy w drobną kostkę. 
  2. Ogórka kiszonego wyciągamy z zalewy i drobno kroimy. 
  3. Jajka mieszamy z majonezem dekoracyjnym, ogórkiem odciśniętym z nadmiaru soku, posiekanym szczypiorkiem, musztardą i serem.
  4. Gotową pastę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Tak przyrządzona pasta może stanowić bazę do kanapek. Warto wykorzystać ją także jako farsz do jajek lub tartaletek. Ten drugi, nieoczywisty sposób z pewnością zaskoczy odwiedzających nas gości. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: