-
Haps
-
Jak przygotować
- Czym faszerować jajka na Wielkanoc? Kilka prostych przepisów, które urozmaicą świąteczną przekąskę
Czym faszerować jajka na Wielkanoc? Kilka prostych przepisów, które urozmaicą świąteczną przekąskę
Wielkanoc za pasem, a świąteczne menu nie wyobrażamy sobie bez jaj. Jaja to symbol Wielkanocy, jak również niezwykle uniwersalny i plastyczny składnik wielu dań. Czym faszerować jajka na Wielkanoc? Możliwości jest wiele. Warto poznać choćby kilka przepisów: gwarantujemy, że naszym gościom przypadną do gustu na tyle, że spytają, jaki jest sekret smaku zaserwowanych jaj!
Czym faszerować jajka na Wielkanoc? Podstawa to majonez, szczypta soli i pieprzu, a reszta składników zależy od naszego uznania, jak i gustów kulinarnych naszych gości. Można zaserwować je jako przystawkę przed głównym obiadowym daniem, jak i na śniadanie. Faszerowane jajka nie tylko świetnie smakują, ale i świetnie wyglądają na świątecznym stole.
Zobacz wideo Jajka z farszem z awokado - lżejsza wersja świą
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.
Czym faszerować jajka na Wielkanoc? Farsz do jaj z łososiem
Składniki:
- 2 łyżki majonezu,
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- 50 g łososia wędzonego,
- cebulka ze szczypiorkiem,
- 3-4 listki sałaty do dekoracji,
- szczypta pieprzu,
- 2 pęczki szczypiorku.
Przygotowanie:
- Ugotowane na twardo jajka obieramy po przestudzeniu, kroimy na pół.
- Wyjmujemy ostrożnie żółtka i siekamy je.
- Łososia oraz cebulkę ze szczypiorkiem drobno siekamy.
- Żółtka łączymy z sosem tatarskim, łososiem, cebulką i koperkiem. Doprawiamy pieprzem do smaku.
- W miejsca żółtek wkładamy farsz łososiowy. Dekorujemy oliwkami i układamy na liściach sałaty.
Czym faszerować jajka na Wielkanoc? Farsz do jaj z rzeżuchą i szynką
Składniki:
- łyżka majonezu,
- 8 jaj,
- 2 plastry szybki w plasterkach,
- łyżka musztardy,
- 4 łyżki rzeżuchy,
- szczypta soli i pieprzu,
- 25 g roszponki.
Przygotowanie:
- Jajka gotujemy na twardo i obieramy po wystudzeniu.
- Ścinamy czubki jajek tak, aby dostać się do żółtek i wyjmujemy je delikatnie.
- Szynkę kroimy w drobną kostkę, połowę rzeżuchy siekamy, a żółtka rozgniatamy. Wszystko to mieszamy z majonezem i musztardą, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
- Wypełniamy białka jajek przygotowanym farszem tak, aby z nich wystawał. Dekorujemy jajka pozostałą rzeżuchą.
- Jajka podajemy na liściach roszponki.
Czym faszerować jajka na Wielkanoc? Farsz do jaj z pieczarkami
Składniki:
- 2 łyżki majonezu,
- 8 jaj ugotowanych na twardo,
- 5 sztuk pieczarek,
- cebula,
- łyżka,
- kostka masła,
- 5 liści sałaty,
- 10 g kiełków rzodkiewki,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
Przygotowanie:
- Jajka ugotowane na twardo obieramy, kroimy wzdłuż na połówki, a następnie wyjmujemy z nich ostrożnie żółtka.
- Pieczarki i cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, a następnie podsmażamy na maśle.
- Wystudzone pieczarki i cebulę łączymy z rozdrobnionymi żółtkami. Wszystko to mieszamy z majonezem dekoracyjnym i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Połówki jajek napełniamy przygotowanym farszem.
- Faszerowane jajka podajemy na liściach sałaty, posypane kiełkami rzodkiewki.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.