Wielkanoc za pasem, a świąteczne menu nie wyobrażamy sobie bez jaj. Jaja to symbol Wielkanocy, jak również niezwykle uniwersalny i plastyczny składnik wielu dań. Czym faszerować jajka na Wielkanoc? Możliwości jest wiele. Warto poznać choćby kilka przepisów: gwarantujemy, że naszym gościom przypadną do gustu na tyle, że spytają, jaki jest sekret smaku zaserwowanych jaj!
Nataliya Arzamasova / shutterstock.com
REKLAMA
REKLAMA
Czym faszerować jajka na Wielkanoc? Podstawa to majonez, szczypta soli i pieprzu, a reszta składników zależy od naszego uznania, jak i gustów kulinarnych naszych gości. Można zaserwować je jako przystawkę przed głównym obiadowym daniem, jak i na śniadanie. Faszerowane jajka nie tylko świetnie smakują, ale i świetnie wyglądają na świątecznym stole.
REKLAMA
Zobacz wideo Jajka z farszem z awokado - lżejsza wersja świą
Czym faszerować jajka na Wielkanoc? Farsz do jaj z łososiem
Składniki:
2 łyżki majonezu,
4 jajka ugotowane na twardo,
50 g łososia wędzonego,
cebulka ze szczypiorkiem,
3-4 listki sałaty do dekoracji,
szczypta pieprzu,
2 pęczki szczypiorku.
Przygotowanie:
Ugotowane na twardo jajka obieramy po przestudzeniu, kroimy na pół.
Wyjmujemy ostrożnie żółtka i siekamy je.
Łososia oraz cebulkę ze szczypiorkiem drobno siekamy.
Żółtka łączymy z sosem tatarskim, łososiem, cebulką i koperkiem. Doprawiamy pieprzem do smaku.
W miejsca żółtek wkładamy farsz łososiowy. Dekorujemy oliwkami i układamy na liściach sałaty.
Czym faszerować jajka na Wielkanoc? Farsz do jaj z rzeżuchą i szynką
Składniki:
łyżka majonezu,
8 jaj,
2 plastry szybki w plasterkach,
łyżka musztardy,
4 łyżki rzeżuchy,
szczypta soli i pieprzu,
25 g roszponki.
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo i obieramy po wystudzeniu.
Ścinamy czubki jajek tak, aby dostać się do żółtek i wyjmujemy je delikatnie.
Szynkę kroimy w drobną kostkę, połowę rzeżuchy siekamy, a żółtka rozgniatamy. Wszystko to mieszamy z majonezem i musztardą, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Wypełniamy białka jajek przygotowanym farszem tak, aby z nich wystawał. Dekorujemy jajka pozostałą rzeżuchą.
Jajka podajemy na liściach roszponki.
Czym faszerować jajka na Wielkanoc? Farsz do jaj z pieczarkami
Składniki:
2 łyżki majonezu,
8 jaj ugotowanych na twardo,
5 sztuk pieczarek,
cebula,
łyżka,
kostka masła,
5 liści sałaty,
10 g kiełków rzodkiewki,
szczypta soli,
szczypta pieprzu.
Przygotowanie:
Jajka ugotowane na twardo obieramy, kroimy wzdłuż na połówki, a następnie wyjmujemy z nich ostrożnie żółtka.
Pieczarki i cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, a następnie podsmażamy na maśle.
Wystudzone pieczarki i cebulę łączymy z rozdrobnionymi żółtkami. Wszystko to mieszamy z majonezem dekoracyjnym i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Połówki jajek napełniamy przygotowanym farszem.
Faszerowane jajka podajemy na liściach sałaty, posypane kiełkami rzodkiewki.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.