Czym faszerować jajka na Wielkanoc? Kilka prostych przepisów, które urozmaicą świąteczną przekąskę

Wielkanoc za pasem, a świąteczne menu nie wyobrażamy sobie bez jaj. Jaja to symbol Wielkanocy, jak również niezwykle uniwersalny i plastyczny składnik wielu dań. Czym faszerować jajka na Wielkanoc? Możliwości jest wiele. Warto poznać choćby kilka przepisów: gwarantujemy, że naszym gościom przypadną do gustu na tyle, że spytają, jaki jest sekret smaku zaserwowanych jaj!

Czym faszerować jajka na Wielkanoc? Podstawa to majonez, szczypta soli i pieprzu, a reszta składników zależy od naszego uznania, jak i gustów kulinarnych naszych gości. Można zaserwować je jako przystawkę przed głównym obiadowym daniem, jak i na śniadanie. Faszerowane jajka nie tylko świetnie smakują, ale i świetnie wyglądają na świątecznym stole.

Zobacz wideo Jajka z farszem z awokado - lżejsza wersja świą

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.

Czym faszerować jajka na Wielkanoc? Farsz do jaj z łososiem

Składniki:

  • 2 łyżki majonezu,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 50 g łososia wędzonego,
  • cebulka ze szczypiorkiem,
  • 3-4 listki sałaty do dekoracji,
  • szczypta pieprzu,
  • 2 pęczki szczypiorku.

Przygotowanie:

  1. Ugotowane na twardo jajka obieramy po przestudzeniu, kroimy na pół.
  2. Wyjmujemy ostrożnie żółtka i siekamy je.
  3. Łososia oraz cebulkę ze szczypiorkiem drobno siekamy.
  4. Żółtka łączymy z sosem tatarskim, łososiem, cebulką i koperkiem. Doprawiamy pieprzem do smaku.
  5. W miejsca żółtek wkładamy farsz łososiowy. Dekorujemy oliwkami i układamy na liściach sałaty.

Czym faszerować jajka na Wielkanoc? Farsz do jaj z rzeżuchą i szynką

Składniki:

  • łyżka majonezu,
  • 8 jaj,
  • 2 plastry szybki w plasterkach,
  • łyżka musztardy,
  • 4 łyżki rzeżuchy,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • 25 g roszponki.

Przygotowanie:

  1. Jajka gotujemy na twardo i obieramy po wystudzeniu.
  2. Ścinamy czubki jajek tak, aby dostać się do żółtek i wyjmujemy je delikatnie.
  3. Szynkę kroimy w drobną kostkę, połowę rzeżuchy siekamy, a żółtka rozgniatamy. Wszystko to mieszamy z majonezem i musztardą, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
  4. Wypełniamy białka jajek przygotowanym farszem tak, aby z nich wystawał. Dekorujemy jajka pozostałą rzeżuchą.
  5. Jajka podajemy na liściach roszponki.

Czym faszerować jajka na Wielkanoc? Farsz do jaj z pieczarkami

Składniki:

  • 2 łyżki majonezu,
  • 8 jaj ugotowanych na twardo,
  • 5 sztuk pieczarek,
  • cebula,
  • łyżka,
  • kostka masła,
  • 5 liści sałaty,
  • 10 g kiełków rzodkiewki,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotowane na twardo obieramy, kroimy wzdłuż na połówki, a następnie wyjmujemy z nich ostrożnie żółtka.
  2. Pieczarki i cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, a następnie podsmażamy na maśle.
  3. Wystudzone pieczarki i cebulę łączymy z rozdrobnionymi żółtkami. Wszystko to mieszamy z majonezem dekoracyjnym i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  4. Połówki jajek napełniamy przygotowanym farszem.
  5. Faszerowane jajka podajemy na liściach sałaty, posypane kiełkami rzodkiewki.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA