Farsz do jajek faszerowanych - nie tylko święconka
Jajko zajmuje wyjątkowe miejsce w tradycji wielkanocnej, jest symbolem życia i nowego początku. Oprócz tradycyjnej święconki na stole stawiamy więc też żurek z jajkiem, jajeczne sałatki oraz jajka z pyszną wkładką. Farsz do jajek faszerowanych można przygotować w kilka chwil i to na różne sposoby. Proste i pyszne przepisy znajdziesz poniżej.
Jaja faszerowane - różne smaki do wyboru
Łagodne, ostre lub w kolorach wiosny, jaja faszerowane to różne smaki, które mogą mile zaskoczyć zgromadzonych gości. Instrukcję, jak przygotować farsz krok po kroku w różnej odsłonie znajdziesz poniżej.
Zobacz wideo Wielki test jajek. Który przepis najbardziej przypadł nam do gustu?
Z czym jajka faszerowane? Tuńczyk w duecie z chrzanem
To tradycyjne połączenie z nutką zaskoczenia. Z czym jajka faszerowane dla miłośników ostrych smaków? Tuńczyk i chrzan zapewnią odpowiedni efekt.
- Jajka gotujemy, studzimy i obieramy ze skorupki.
- Tak przygotowane jajka tniemy na połowę i delikatnie usuwamy żółtka tak, aby nie uszkodzić białka.
- Na koniec żółtka miażdżymy przy pomocy widelca i mieszamy z tuńczykiem oraz chrzanem z dodatkiem majonezu.
- Tak przygotowanym farszem wypełniamy łódeczki z białek.
- Wierzch jajek można udekorować zakręconym ''listkiem'' z ogórka.
Nadziewane jajka - feta plus suszone pomidory
Chrzan z przepisu powyżej sprawdzi się podczas zimnej aury, na Wielkanoc skąpaną w słońcu warto serwować lekko greckie klimaty. Nadziewane jajka z fetą w towarzystwie suszonych pomidorów. Banalnie prosty przepis prezentujemy poniżej.
- Ponownie gotujemy jajka na twardo (około 10 minut).
- Następnie studzimy każdą sztukę pod zimną wodą i obieramy delikatnie ze skorupki.
- Tak przygotowane jajka dzielimy na pół, i delikatnie usuwamy żółtka.
- Żółtka miażdżymy widelcem, suszone pomidory mielimy na gładką masę, dodajemy niewielką ilość fety i mieszamy do uzyskania jednolitego farszu, dla lepszego efektu można dodać odrobinę jogurtu naturalnego.
- Następnie tak przygotowanym farszem wypełniamy łódeczki z białka.
- Wierzch jajek można udekorować kilkoma kaparami i płatkiem łososia.
Przepis na jajka faszerowane z pieczarkami
Jajka z pieczarkami stanowią wyjątkowo smaczną bazę dla ciekawych dodatków. Poniżej prezentujemy prosty przepis oraz kilka pomysłów na wiosenne dekoracje.
- Na początku jak zwykle gotujemy jajka na twardo, studzimy i przekrawamy każdą sztukę na połowę.
- Następnie delikatnie wydrążyć żółtka należy przy tym uważać, aby nie naruszyć białek.
- Czas przejść do pieczarek, które myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Do smaku warto dodać cebulę startą na grubych oczkach.
- Na patelni roztapiamy masło klarowane i następnie cebulkę, którą należy smażyć przez około 2 minuty do zeszklenia.
- Następnie do cebuli dodajemy pieczarki i smażymy całość do odparowania wody z grzybów.
- Tak przygotowany farsz mieszamy z majonezem, żółtkiem i doprawiamy solą i pieprzem.
- Powstałą masą nadziewamy białka jaj, które następnie można udekorować przy pomocy kiełków lub plasterków rzodkiewki.
Farsz do jajek - propozycje
Jaki jeszcze farsz do jajek polecamy?
- Farsz z majonezem
- Farsz z szynką i kiełkami (np. rzeżuchy)
- Farsz z szynką i szczypiorkiem
- Farsz z tuńczykiem i kukurydzą
- Farsz z tuńczykiem i rzodkiewką
- Farsz z tuńczykiem, suszonymi pomidorami i fetą
- Farsz z buraczkami i koperkiem lub szczypiorkiem
- Farsz z awokado i szynką
- Farsz z żółtym serem
- Farsz ze szpinaku z serem feta
- Farsz z łososiem i cebulą
- Farsz z łososiem i białym serem
- Farsz z ziołami i chrzanem
- Farsz z twarożku i koncentratu pomidorowego
- Farsz z suszonych pomidorów i bazylii
Zobacz też: Śniadanie wielkanocne - data i lista potraw, którą warto zapamiętać przed świętami