Farsz do jajek - proste i szybkie przepisy na Wielkanoc. Znajdź swój ulubiony wariant

Farsz do jajek może mieć łagodny smak lub ostrą nutę. Tą prostą i pożywną przystawkę przygotujesz w kilka chwil. Sprawdzone przepisy prezentujemy w poniższym artykule.

Farsz do jajek faszerowanych - nie tylko święconka 

Jajko zajmuje wyjątkowe miejsce w tradycji wielkanocnej, jest symbolem życia i nowego początku. Oprócz tradycyjnej święconki na stole stawiamy więc też żurek z jajkiem, jajeczne sałatki oraz jajka z pyszną wkładką. Farsz do jajek faszerowanych można przygotować w kilka chwil i to na różne sposoby. Proste i pyszne przepisy znajdziesz poniżej. 

Jaja faszerowane - różne smaki do wyboru 

Łagodne, ostre lub w kolorach wiosny, jaja faszerowane to różne smaki, które mogą mile zaskoczyć zgromadzonych gości. Instrukcję, jak przygotować farsz krok po kroku w różnej odsłonie znajdziesz poniżej. 

Zobacz wideo Wielki test jajek. Który przepis najbardziej przypadł nam do gustu?

Z czym jajka faszerowane? Tuńczyk w duecie z chrzanem

To tradycyjne połączenie z nutką zaskoczenia. Z czym jajka faszerowane dla miłośników ostrych smaków?  Tuńczyk i chrzan zapewnią odpowiedni efekt. 

  • Jajka gotujemy, studzimy i obieramy ze skorupki. 
  • Tak przygotowane jajka tniemy na połowę i delikatnie usuwamy żółtka tak, aby nie uszkodzić białka. 
  • Na koniec żółtka miażdżymy przy pomocy widelca i mieszamy z tuńczykiem oraz chrzanem z dodatkiem majonezu. 
  • Tak przygotowanym farszem wypełniamy łódeczki z białek. 
  • Wierzch jajek można udekorować zakręconym ''listkiem'' z ogórka.  

Nadziewane jajka - feta plus suszone pomidory 

Chrzan z przepisu powyżej sprawdzi się podczas zimnej aury, na Wielkanoc skąpaną w słońcu warto serwować lekko greckie klimaty. Nadziewane jajka z fetą w towarzystwie suszonych pomidorów. Banalnie prosty przepis prezentujemy poniżej. 

  • Ponownie gotujemy jajka na twardo (około 10 minut). 
  • Następnie studzimy każdą sztukę pod zimną wodą i obieramy delikatnie ze skorupki. 
  • Tak przygotowane jajka dzielimy na pół, i delikatnie usuwamy żółtka. 
  • Żółtka miażdżymy widelcem, suszone pomidory mielimy na gładką masę, dodajemy niewielką ilość fety i mieszamy do uzyskania jednolitego farszu, dla lepszego efektu można dodać odrobinę jogurtu naturalnego. 
  • Następnie tak przygotowanym farszem wypełniamy łódeczki z białka. 
  • Wierzch jajek można udekorować kilkoma kaparami i płatkiem łososia. 

Przepis na jajka faszerowane z pieczarkami 

Jajka z pieczarkami stanowią wyjątkowo smaczną bazę dla ciekawych dodatków. Poniżej prezentujemy prosty przepis oraz kilka pomysłów na wiosenne dekoracje. 

  • Na początku jak zwykle gotujemy jajka na twardo, studzimy i przekrawamy każdą sztukę na połowę. 
  • Następnie delikatnie wydrążyć żółtka należy przy tym uważać, aby nie naruszyć białek. 
  • Czas przejść do pieczarek, które myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. 
  • Do smaku warto dodać cebulę startą na grubych oczkach. 
  • Na patelni roztapiamy masło klarowane i następnie cebulkę, którą należy smażyć przez około 2 minuty do zeszklenia.  
  • Następnie do cebuli dodajemy pieczarki i smażymy całość do odparowania wody z grzybów.
  • Tak przygotowany farsz mieszamy z majonezem, żółtkiem i doprawiamy solą i pieprzem.
  • Powstałą masą nadziewamy białka jaj, które następnie można udekorować przy pomocy kiełków lub plasterków rzodkiewki. 

Farsz do jajek - propozycje

Jaki jeszcze farsz do jajek polecamy?

  • Farsz z majonezem
  • Farsz z szynką i kiełkami (np. rzeżuchy)
  • Farsz z szynką i szczypiorkiem
  • Farsz z tuńczykiem i kukurydzą
  • Farsz z tuńczykiem i rzodkiewką
  • Farsz z tuńczykiem, suszonymi pomidorami i fetą
  • Farsz z buraczkami i koperkiem lub szczypiorkiem
  • Farsz z awokado i szynką
  • Farsz z żółtym serem
  • Farsz ze szpinaku z serem feta
  • Farsz z łososiem i cebulą
  • Farsz z łososiem i białym serem
  • Farsz z ziołami i chrzanem
  • Farsz z twarożku i koncentratu pomidorowego
  • Farsz z suszonych pomidorów i bazylii

Zobacz też: Śniadanie wielkanocne - data i lista potraw, którą warto zapamiętać przed świętami

Więcej o:
Copyright © Agora SA