Jajka z chrzanem w towarzystwie pysznych dodatków. Proste przepisy

Jajka z chrzanem to tradycyjna świąteczna przystawka. Ten wyjątkowy smak można delikatnie złagodzić. Różne pomysły na świąteczne dodatki prezentujemy poniżej.

Jajka z chrzanem wielkanocne - kilka odsłon tej samej przystawki 

Jajko jest symbolem życia i nowego początku. Zajmuje wyjątkowe miejsce zarówno w świątecznym koszyczku jak i na wielkanocnym stole. Jak przygotować jajka z chrzanem wielkanocne na ostatnią chwilę i w formie wykwintnej przystawki? Kilka pomysłów prezentujemy poniżej. Z pewnością każdy znajdzie tu coś dla siebie. 

Jajka faszerowane łososiem. Zdjęcie ilustracyjneJajka faszerowane łososiem - kompromis na świątecznym stole

Jajka z chrzanem i majonezem - opcja basic 

Nie wszyscy lubią godzinami przesiadywać w kuchni, nie zawsze jest też czas na długie świąteczne przygotowania. Jajka z chrzanem i majonezem to propozycja na ostatnią chwilę, która gwarantuje sukces. Przepis jest banalnie prosty, wystarczy ugotować wybraną ilość jajek na twardo (przez około 10 minut). Następnie jajka studzimy pod strumieniem zimnej wody i obieramy ze skorupki. Następnie dzielimy każdą sztukę na pół. Następnie na każdą połówkę kładziemy różyczkę z majonezu i chrzanu. Tak przygotowane jajka można dodatkowo udekorować szczypiorkiem, ulubionym zestawem kiełków lub rzeżuchą. Jajka z chrzanem i majonezem to banalny przepis, który się uda.  

Zobacz wideo Wielki test jajek. Który przepis najbardziej przypadł nam do gustu?

Jajka z chrzanem i śmietaną - pomieszane smaki 

Śmietana potrafi złagodzić smak chrzanu i sprawić, że zwykła przystawka staje się pełnoprawnym daniem. Jajka z chrzanem i śmietaną są proste do przygotowania. Przepis oraz listę składników prezentujemy poniżej. 

Lista składników: 

  • 5 jajek
  • śmietana
  • musztarda
  • sól
  • pieprz
  • 1 słoiczek chrzanu (200 g)
  • 1 korzeń chrzanu świeży
  • majonez

Jajka z chrzanem - pasta. Przygotowanie: 

Jajka należy ugotować, następnie ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce. Chrzan świeży także należy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i połączyć z jajkami i chrzanem ze słoika. Całość doprawić do smaku pieprzem i solą. Oprócz tego warto dodać kilka innych smaków: musztardę, majonez i śmietanę i wszystko razem wymieszać. Pasta zrobiona z jajek i chrzanu to pyszna propozycja także na leniwe niedzielne śniadanie. 

Jajka faszerowaneJajka faszerowane pieczarkami - tradycja na wielkanocnym stole

Jajka z chrzanem zawijane w szynce - smaczne pakunki 

Jajka z chrzanem w zawijane szynce bazują trochę na poprzednim przepisie, farsz opisany powyżej na bazie śmietany rozsmarowujemy na plasterku szynki. Na koniec całość zawijamy na wzór naleśnika i przywiązujemy naturalną nitką ze szczypiorku. To idealna propozycja zwłaszcza dla tych, którzy z różnych powodów rezygnują z chleba. Jajka z chrzanem zawijane w szynce to takie trochę kanapki, które będą się pięknie prezentować zarówno na co dzień jak i od święta. 

Zobacz też: Jajka wielkanocne na pięć sposobów. Jak zrobić je z pomysłem?

Więcej o: