Jajka wielkanocne na pięć sposobów. Jak zrobić je z pomysłem?

Zastanawialiście się już, jakie jajka podać na tegoroczną Wielkanoc? Mamy dla was pięć pomysłów. Akurat wystarczy czasu, by je spokojnie przetestować i wybrać swoich faworytów na świąteczny stół.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej

Mamy dopiero ostatki, ale już teraz warto zbierać najlepsze receptury na wielkanocny stół. Dziś podpowiemy wam, jak z pomysłem przyrządzić jajka. Mamy dla was pięć pysznych i efektownych przepisów.

Jajka faszerowane z migdałami (przepis Magdy Gessler)

Składniki:

  • 6-8 jajek,
  • 50 g płatków migdałów,
  • 1 mała cebula,
  • 1/2 pęczka świeżej kolendry,
  • 1-2 łyżki śmietany 18%,
  • sól i świeżo zmielony pieprz do doprawienia,
  • olej do smażenia

Jak zrobić jajka faszerowane migdałami?

Jajka gotujemy w skorupkach na twardo. Na suchej patelni prażymy płatki migdałów, wystarczy, że się lekko przyrumienią.

Ugotowane, wystudzone jajka, przekrawamy ostrym nożem wzdłuż na równe połówki (nie obieramy ich wcześniej!). Wyjmujemy całą zawartość skorupek i drobno kroimy lub rozgniatamy widelcem.

Cebulę kroimy na niewielkie kawałki, świeżą kolendrę siekamy. Dodajemy śmietanę, jajka i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Do skorupek nakładamy farsz, na wierzch kładziemy uprażone płatki migdałów i dociskamy. Smażymy przez kilka minut na patelni, na niedużej ilości oleju. Podajemy w skorupkach.

Jajka przepiórcze w buraczkach - przepis

Składniki:

  • 20 jajek przepiórczych,
  • 1 kg buraków,
  • 3/4 szklanki octu winnego,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 1 liść laurowy,
  • 3 goździki,
  • 1 łyżeczka soli

Jak zrobić jajka przepiórcze w buraczkach?

Buraki obieramy ze skórek i gotujemy do miękkości. Odlewamy około 1,5 szklanki wywaru (buraczki można wykorzystać np. do przygotowania różowego hummusu, kotlecików warzywnych lub farszu), dodajemy do niego ocet winny, cukier, liść laurowy, goździki i sól. Zagotowujemy.

Jajka przepiórcze gotujemy na twardo. Zalewamy je zimną wodą, żeby szybciej się schłodziły, a później obieramy ze skórki. Jajeczka wkładamy do zalewy buraczanej na maksymalnie 24 godziny. W tym czasie białka przybiorą piękną różową barwę, ale nie zdążą stać się gumowate.

W marynacie o takich proporcjach można także marynować zwykłe jajka kurze.

Wiosenne jajka faszerowane z kiełkami

Składniki:

  • 6-8 jajek,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • kiełki brokuła, jarmużu, rzodkiewki lub inne

Jak zrobić jajka faszerowane z kiełkami?

Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Obieramy ze skorupek i wydrążamy żółtka. Rozgniatamy je widelcem, a następnie mieszamy z majonezem i musztardą, doprawiamy solą i pieprzem. Masę nakładamy z powrotem w miejsce żółtek. Na wierzch każdej połówki jajka wykładamy pokaźną porcję ulubionych kiełków.

Jajka zapiekane w kokilkach - przepis

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 250 g świeżego szpinaku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 6 plasterków wędzonego boczku,
  • oliwa,
  • 100 g tartej mozzarelli,
  • sól i pieprz do smaku

Będziesz potrzebować także 6 ceramicznych kokilek.

Zobacz wideo Jajka z farszem z awokado - lżejsza wersja świąt

Jak zrobić jajka zapiekane w kokilkach?

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy szpinak, rozdrobniony czosnek i doprawiamy pieprzem oraz solą. Dusimy, aż szpinak zwiędnie na patelni. Rozdzielamy go do przygotowanych kokilek. Wędzony boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.

W szpinaku w kokilkach robimy zagłębienie łyżką i w każde z nich wbijamy jajko. Posypujemy je smażonym boczkiem i tartą mozarellą. Kokilki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy przez około 10 minut - aż jajka się zetną. Podajemy na ciepło.

Jajka faszerowane zieloną pastą z groszku - przepis

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 200 g mrożonego groszku*,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka jogurtu greckiego,
  • sól i pieprz do smaku

* nie należy zamieniać mrożonego groszku na ten z puszki - różnica w smaku będzie znacząca.

Jak zrobić jajka faszerowane zieloną pastą z groszku?

Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy ze skorupek i wyjmujemy żółtka.

Do misy blendera wrzucamy żółtka, groszek, czosnek, majonez i jogurt. Blendujemy na gładką masę i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Nadzienie przekładamy do rękawa cukierniczego.

Pastę z groszku nakładamy do wydrążonych białek, formujemy w ładne, spiralne kopczyki.

Więcej o:
Copyright © Agora SA