Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej
Mamy dopiero ostatki, ale już teraz warto zbierać najlepsze receptury na wielkanocny stół. Dziś podpowiemy wam, jak z pomysłem przyrządzić jajka. Mamy dla was pięć pysznych i efektownych przepisów.
Składniki:
Jajka gotujemy w skorupkach na twardo. Na suchej patelni prażymy płatki migdałów, wystarczy, że się lekko przyrumienią.
Ugotowane, wystudzone jajka, przekrawamy ostrym nożem wzdłuż na równe połówki (nie obieramy ich wcześniej!). Wyjmujemy całą zawartość skorupek i drobno kroimy lub rozgniatamy widelcem.
Cebulę kroimy na niewielkie kawałki, świeżą kolendrę siekamy. Dodajemy śmietanę, jajka i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Do skorupek nakładamy farsz, na wierzch kładziemy uprażone płatki migdałów i dociskamy. Smażymy przez kilka minut na patelni, na niedużej ilości oleju. Podajemy w skorupkach.
Składniki:
Buraki obieramy ze skórek i gotujemy do miękkości. Odlewamy około 1,5 szklanki wywaru (buraczki można wykorzystać np. do przygotowania różowego hummusu, kotlecików warzywnych lub farszu), dodajemy do niego ocet winny, cukier, liść laurowy, goździki i sól. Zagotowujemy.
Jajka przepiórcze gotujemy na twardo. Zalewamy je zimną wodą, żeby szybciej się schłodziły, a później obieramy ze skórki. Jajeczka wkładamy do zalewy buraczanej na maksymalnie 24 godziny. W tym czasie białka przybiorą piękną różową barwę, ale nie zdążą stać się gumowate.
W marynacie o takich proporcjach można także marynować zwykłe jajka kurze.
Składniki:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Obieramy ze skorupek i wydrążamy żółtka. Rozgniatamy je widelcem, a następnie mieszamy z majonezem i musztardą, doprawiamy solą i pieprzem. Masę nakładamy z powrotem w miejsce żółtek. Na wierzch każdej połówki jajka wykładamy pokaźną porcję ulubionych kiełków.
Składniki:
Będziesz potrzebować także 6 ceramicznych kokilek.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy szpinak, rozdrobniony czosnek i doprawiamy pieprzem oraz solą. Dusimy, aż szpinak zwiędnie na patelni. Rozdzielamy go do przygotowanych kokilek. Wędzony boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.
W szpinaku w kokilkach robimy zagłębienie łyżką i w każde z nich wbijamy jajko. Posypujemy je smażonym boczkiem i tartą mozarellą. Kokilki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy przez około 10 minut - aż jajka się zetną. Podajemy na ciepło.
Składniki:
* nie należy zamieniać mrożonego groszku na ten z puszki - różnica w smaku będzie znacząca.
Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy ze skorupek i wyjmujemy żółtka.
Do misy blendera wrzucamy żółtka, groszek, czosnek, majonez i jogurt. Blendujemy na gładką masę i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Nadzienie przekładamy do rękawa cukierniczego.
Pastę z groszku nakładamy do wydrążonych białek, formujemy w ładne, spiralne kopczyki.
Komentarze (0)
Jajka wielkanocne na pięć sposobów. Jak zrobić je z pomysłem?
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!