Jajko symbolizuje nowe życie i nowy początek. Ten niepozorny produkt zajmuje honorowe miejsce zarówno w wielkanocnych koszyczkach jak i na świątecznym stole. Oprócz tradycyjnych jajek na twardo, które są flagowym elementem święconki, bardzo popularne są też jajka faszerowane. Jak przygotować farsz do jajek na Wielkanoc? Poniżej znajdziesz kilka smacznych pomysłów.
Ser z pieczarkami to bardzo smaczny duet, który znamy z kuchni typu street food. Z czym jajka faszerowane? Sprawdź poniższy przepis krok po kroku:
Lista składników:
Przygotowanie:
Jaki farsz do jajek na Wielkanoc? Postaw na tuńczyka i kapary, czyli ciekawy duet dwóch zaskakujących smaków. Wystarczy jak zwykle jajka ugotować na twardo. Następnie jajka obieramy ze skorupki i dzielimy na połowę. Delikatnie wyjmujemy żółtko, tak aby nie uszkodzić białka i mieszamy z tuńczykiem i kaparami, dodatkowo można dodać łyżkę majonezu. Ciekawym pomysłem będzie też feta, która idealnie pasuje do kaparów.
Zobacz też: Jajka z chrzanem w towarzystwie pysznych dodatków. Proste przepisy
Chrzan to prawdziwy must-have na wielkanocnym stole. Śmietana delikatnie łagodzi ostry smak chrzanu. Co na farsz do jajek? Sprawdź opcję ze śmietaną i chrzanem.
Lista składników:
Jajka z chrzanem krok po kroku:
Jajka gotujemy, studzimy, obieramy ze skorupki, dzielimy na połowę i wyjmujemy ostrożnie żółtka. Świeży chrzan ścieramy na tarce o drobnych oczkach i łączymy ze śmietaną, żółtkiem i chrzanem ze słoika (opcjonalnie można dodać musztardę). Tak przygotowany farsz doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Napełniamy farszem białka.
Co jeszcze sprawdzi się jako farsz do wielkanocnych jajek? Warto wypróbować:
Zobacz też: Jajka faszerowane pieczarkami - tradycja na wielkanocnym stole