Farsz do jajek - wielkanocne przystawki w różnych odsłonach. Mamy najsmaczniejsze propozycje

Farsz do jajek może być łagodny lub łączyć w sobie odważne smaki. Szukasz ciekawych pomysłów na wielkanocne przystawki? Sprawdź, poniższe propozycje na farsz na różne sposoby.

Farsz do jajek na Wielkanoc - symbolika jajka 

Jajko symbolizuje nowe życie i nowy początek. Ten niepozorny produkt zajmuje honorowe miejsce zarówno w wielkanocnych koszyczkach jak i na świątecznym stole. Oprócz tradycyjnych jajek na twardo, które są flagowym elementem święconki, bardzo popularne są też jajka faszerowane. Jak przygotować farsz do jajek na Wielkanoc? Poniżej znajdziesz kilka smacznych pomysłów. 

Jajka faszerowane tuńczykiem. Zdjęcie ilustracyjneJajka faszerowane tuńczykiem z dodatkami - wszystkie smaki Wielkanocy

Z czym jajka faszerowane? Wersja z pieczarkami i serem 

Ser z pieczarkami to bardzo smaczny duet, który znamy z kuchni typu street food. Z czym jajka faszerowane? Sprawdź poniższy przepis krok po kroku:

Lista składników: 

  • świeże jajka - 6 sztuk, 
  • majonez - łyżka stołowa, 
  • masło klarowane - 1 łyżka stołowa, 
  • dodatki na dekorację, 
  • świeże pieczarki - 6 sztuk, 
  • cebula - 1 sztuka średniej wielkości, 
  • sól i pieprz 
  • tarty ser

Przygotowanie: 

  • Na dobry początek należy ugotować jajka na twardo, ostudzić i przekroić na połowę. 
  • Następnie delikatnie usuwamy żółtka, chodzi o to, aby nie naruszyć białek. 
  • Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach. 
  • Cebulę należy obrać i drobno posiekać. 
  • Na rozgrzane masło klarowane wrzucamy cebulkę, którą smażymy przez około 2 minuty do momentu, aż się zeszkli. Następnie smażymy pieczarki do odparowania wody. Na koniec dodajemy starty ser.
  • Powstałą zasmażkę studzimy i mieszamy z majonezem oraz żółtkiem na gładką masę. 
  • Doprawiamy też pieprzem i solą. 
  • Powstały nadzieniem nadziewamy białka i dekorujemy jajka szczypiorkiem. 
Zobacz wideo Wielki test jajek. Który przepis najbardziej przypadł nam do gustu?

Jaki farsz do jajek? Tuńczyk plus kapary 

Jaki farsz do jajek na Wielkanoc? Postaw na tuńczyka i kapary, czyli ciekawy duet dwóch zaskakujących smaków. Wystarczy jak zwykle jajka ugotować na twardo. Następnie jajka obieramy ze skorupki i dzielimy na połowę. Delikatnie wyjmujemy żółtko, tak aby nie uszkodzić białka i mieszamy z  tuńczykiem i kaparami, dodatkowo można dodać łyżkę majonezu. Ciekawym pomysłem będzie też feta, która idealnie pasuje do kaparów

Zobacz też: Jajka z chrzanem w towarzystwie pysznych dodatków. Proste przepisy

Co na farsz do jajek? Tradycyjnie chrzan i śmietana 

Chrzan to prawdziwy must-have na wielkanocnym stole. Śmietana delikatnie łagodzi ostry smak chrzanu. Co na farsz do jajek? Sprawdź opcję ze śmietaną i chrzanem. 

Lista składników: 

  • 5 jajek,
  • pieprz, 
  • 1 słoiczek chrzanu (200 gramów),
  • śmietana,
  • musztarda,
  • 1 korzeń chrzanu świeży,
  • majonez,
  • sól

Jajka z chrzanem krok po kroku: 

Jajka gotujemy, studzimy, obieramy ze skorupki, dzielimy na połowę i wyjmujemy ostrożnie żółtka. Świeży chrzan ścieramy na tarce o drobnych oczkach i łączymy ze śmietaną, żółtkiem i chrzanem ze słoika (opcjonalnie można dodać musztardę). Tak przygotowany farsz doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Napełniamy farszem białka. 

Jajka faszerowane łososiem. Zdjęcie ilustracyjneJajka faszerowane łososiem - kompromis na świątecznym stole

Farsz do jajek - pozostałe opcje

Co jeszcze sprawdzi się jako farsz do wielkanocnych jajek? Warto wypróbować:

  • Farsz z szynką i kiełkami (np. rzeżuchy)
  • Farsz z tuńczykiem i kukurydzą
  • Farsz z tuńczykiem i rzodkiewką
  • Farsz z tuńczykiem, suszonymi pomidorami i fetą
  • Farsz z buraczkami i koperkiem lub szczypiorkiem
  • Farsz z awokado
  • Farsz ze szpinaku z serem feta
  • Farsz z łososiem i białym serem
  • Farsz z twarożku i koncentratu pomidorowego 
  • Farsz z suszonych pomidorów i bazylii

Zobacz też: Jajka faszerowane pieczarkami - tradycja na wielkanocnym stole

Więcej o: