W zestawieniu jajecznych śniadań nie może zabraknąć jajecznicy - u nas w wersji meksykańskiej - w tortilli z fasolą i pikantną papryczką chili. Mięsożercom polecamy natomiast przepis na jajecznicę na szynce.
Składniki:
2 ząbki czosnku
2 cebule
3 łyżki oliwy
200 g chorizo
1 papryczka chilli
200 g czerwonej fasoli z puszki
4 tortille kukurydziane
1 dojrzałe awokado
1 limonka
5 jajek (z wolnego chowu)
sól
pieprz
1 garść startego sera żółtego (może być cheddar)
1 mały pęczek kolendry
Sposób przygotowania:
Posiekany czosnek i cebulę szklimy na oliwie. Chorizo kroimy w kostkę, chilli siekamy (usuwamy pestki, jeśli nie lubimy zbyt ostrych potraw), fasolę odcedzamy i płuczemy. Przygotowane składniki mieszamy z cebulą na patelni, podsmażamy 3 minuty. Podgrzewamy tortille w piekarniku (2-3 minuty w 180 st. C). W tym czasie rozcinamy na pół awokado, wyjmujemy pestkę, oddzielamy miąższ od skóry, kroimy w cienkie plasterki i skrapiamy sokiem z ćwiartki limonki. Na patelnię z chorizo i fasolą wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy starty ser i mieszamy, aż jajka się zetną, ale w dalszym ciągu pozostaną kremowe. Na koniec wrzucamy połowę posiekanej kolendry. Nakładamy obfitą porcję jajecznicy z chorizo na każdą ciepłą tortillę, układamy na niej plasterki awokado, posypujemy resztą kolendry i skrapiamy pozostałym sokiem z limonki.
Autor: Tomek Woźniak
Pastę jajeczną możesz dowolnie modyfikować, dodając do niej na przykład: paprykę świeżą lub konserwową, pieczarki, ogórki, wędlinę lub wędzoną rybę. Majonez możesz natomiast z powodzeniem zastąpić serkiem do smarowania pieczywa.
Pasta jajeczna
4 jajka
6 plasterków boczku wędzonego
1 łodyga selera naciowego
1-2 łyżki majonezu
2 łyżeczki musztardy
sól
pieprz
ciemne pieczywo
liście sałaty
Jajka ugotuj na twardo. Boczek wysmaż na chrupko na patelni i przełóż na ręcznik papierowy. Łodygę selera naciowego umyj, osusz i drobniutko posiekaj. Jajka obierz i pokrój w drobną kostkę, dodaj posiekany seler naciowy i pokrojony w drobną kostkę boczek. Dopraw solą i pieprzem (ostrożnie z solą, bo boczek jest dość słony), dodaj musztardę, majonez i dokładnie wymieszaj. Podawaj z ciemnym pieczywem i listkami sałaty.
Autor: Zuzanna Wiciejowska
Doskonałym śniadaniem dla każdego łasucha będzie omlet na słodko. Proponujemy cesarski z rodzynkami. Jeśli chcesz, dodaj do niego inne, ulubione bakalie (np. suszone morele, płatki migdałów, itp.). Wolisz coś na słono? Wypróbuj omlet z awokado, bekonem, serem i salsą pomidorową.
Omlet Cesarski z rodzynkami
4 jajka
125 ml mleka
100 g cukru
125 g mąki
100 g rodzynek
1 łyżka masła
szczypta soli
2 łyżki cukru pudru
Białka ubij na dość sztywną pianę. W drugiej misce ubij żółtka z cukrem, dodaj sól, mleko i mąkę i wszystko razem dokładnie wymieszaj. Delikatnie połącz z pianą z białek. Do masy dodaj rodzynki i ponownie ostrożnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej pól łyżki masła i wlej połowę ciasta. Wygładź powierzchnię i smaż na niedużym ogniu aż spód delikatnie się zarumieni. Przewróć omlet na drugą stronę, Dwoma widelcami podziel omlet na małe kawałeczki i mieszając obsmażaj je na złoty kolor. Przełóż na talerz i posyp cukrem pudrem. W taki sam sposób usmaż pozostałą część ciasta. Można podawać z powidłami śliwkowymi.
Autor: Zuzanna Wiciejowska
Dobrym sposobem na ciepłe, a przy tym lekkie śniadanie będą warzywa zapiekane z jajkiem. Możesz skorzystać zarówno z gotowej mrożonki, jak i przygotować własną mieszankę, np. kolorowych papryk, pomidorów, oliwek, szpinaku, jarmużu, itp. Jajka można także zapiec na warzywnej zapiekance.
Składniki:
duża cebula
4 ząbki czosnku
1/2 czerwonej papryki
1 kg dojrzałych pomidorów
Dodatki:
papryczka chili
łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
łyżeczka ziaren kolendry
2 łyżki oleju rzepakowego
4 jajka
kolendra lub bazylia do podania
sól
świeżo mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulę obieramy i siekamy. Czosnek obieramy i ścieramy na pastę na tarce o drobnych oczkach. Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w cienkie paseczki. Pomidory parzymy, obieramy i kroimy w kostkę. Papryczkę chili drobno siekamy. Przyprawy prażymy na suchej patelni i ucieramy w moździerzu na pył. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę, paprykę i chili, aż papryka zmięknie. Dodajemy czosnek, pół łyżeczki soli i podprażone przyprawy, smażymy 2 minuty. Dodajemy pomidory i gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Łyżką robimy w sosie małe zagłębienie i wbijamy w nie jajko. W ten sposób wbijamy równomiernie do sosu wszystkie jajka. Patelnię przykrywamy i podgrzewamy sos do momentu, gdy białka się zetną, ale żółtka jajek pozostaną płynne. Przekładamy jajka do miseczek za pomocą łyżki cedzakowej i dodajemy pomidorowo-paprykowy sos. Szakszukę podajemy posypaną kolendrą lub bazylią np. z kromkami bagietki.
Autor: Dominika Wójciak
Sałatka będzie smaczniejsza, jeśli przygotujesz ją dzień wcześniej. Będzie świetna również z dodatkiem pokrojonej w kostkę szynki lub śledzia. Jeśli zamiast solidnej, majonezowej sałatki wolisz coś lżejszego, wypróbuj nasz przepis na sałatkę szefa.
Składniki:
4 jajka ugotowane na twardo
4 średnie ziemniaki ugotowane w mundurkach i ostudzone
2 łyżki posiekanego szczypiorku
ok. 2-3 łyżki majonezu
1-2 łyżeczki tartego chrzanu
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Jajka i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Posypujemy szczypiorkiem. Dodajemy majonez i chrzan, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny. Rada: Sałatka najlepsza będzie na drugi dzień po przygotowaniu. Należy jednak sprawdzić jej smak, ponieważ ziemniaki mogą wchłonąć część soli.
Źródło: Ugotuj.to
Jeśli masz ochotę na solidne śniadanie, dobrym pomysłem będą bułeczki z serem, chrupiącym boczkiem i sadzonym jajkiem. Osobom, które chciałyby poeksperymentować, polecamy natomiast przepis na jajko po wenecku ze szpinakiem i szynką.
Ciabatki z serem i jajkami
4 bułki ciabatki
12 cienkich plastrów boczku
masło lub margaryna
8 cienkich plasterków sera typu cheddar lub gouda
4 jajka
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól
pieprz
Na suchej rozgrzanej patelni upraż czipsy z plastrów boczku i odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Patelnię z wytopionym tłuszczem zachowaj. Ciabatki przekrój na pół i posmaruj cienko masłem lub margaryną. Na wierzch każdej kromki ułóż po 2 plastry sera. Rozgrzej ponownie patelnię, na której smażył się boczek i usmaż na niej jajka sadzone. Na czterech połówkach bułeczek rozłóż czipsy z boczku, a na nich ułóż po jajku. Dopraw pieprzem i solą oraz posyp szczypiorkiem. Przykryj kanapki górną częścią bułeczki i lekko przyciśnij.
Autor: Zuzanna Wiciejowska
Takie jajka możesz podać zarówno na śniadanie, jak i jako przekąskę na przyjęciu. Będą ciekawą alternatywą dla klasycznych jajek faszerowanych. Zamiast szynki do farszu można dodać także tuńczyka lub łososia, albo drobno posiekane i podduszone pieczarki.
Jajka faszerowane na ciepło - przepis blogera
jajka (np. 5 szt)
kilka plasterków szynki
szczypior
sól
pieprz
bułka tarta
masło
Jajko gotujemy na twardo. Warto wiedzieć, że w czasie gotowania dobrze kilka razy mieszać jajka, bo wtedy jak jajko zaczyna się ścinać to dzięki sile odśrodkowej żółtko będzie zawsze w środku a nie przy brzegu. Ugotowane jajka przeciąć na pół i wydrążyć delikatnie. Jeśli skorupka jest bardziej popękana to można zostawić część białka, żeby bardziej trzymało całość. Jajka blendujemy na papkę albo drobniutko kroimy. Dodajemy pokrojoną drobno szynkę i szczypior, doprawiamy solą i pieprzem. Wypełniamy delikatnie skorupki tak aby wypełnienie wychodziło trochę nad skorupkę bo inaczej w czasie smażenia skorupka trochę strzela... Obtaczamy jaka w bułce i na rozgrzanym maśle smażymy na złoty kolor.
Przepis wraz ze zdjęciami krok po kroku znajdziesz pod adresem: http://ugotujmyto.pl/jajka-faszerowane-na-cieplo/
Autor: ugotujmyto.pl
Do przygotowania tej potrawy potrzebna będzie patelnia, którą można wstawić do piekarnika (np. z żeliwną rączką). Będzie dobrym pomysłem na wykorzystanie kilku kromek czerstwego chleba.
Jajka zapiekane z fetą i pomidorami
3 łyżki oliwy extra virgin
3 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki
1 łyżeczki oregano
200 g pomidorów obranych i pokrojonych
3 kromki wiejskiego chleba pokrojone w kostki o boku 1 cm
8 jajek
150 g sera feta w kostkach
Sos pomidorowy:
3 łyżki oliwy extra virgin
łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczki suszonej bazylii
400 g pomidorów
5 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki
łyżeczka cukru
sól
pieprz
Przygotowujemy sos: Na rozgrzanej oliwie smażymy czosnek. Dodajemy zioła, pomidory, odrobinę wody oraz przyprawy. Przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i dusimy przez 15 minut.
Na głębokiej patelni (z żeliwną rączką) smażymy na oliwie czosnek z oregano. Wrzucamy pomidory i smażymy przez minutę. Dolewamy sos pomidorowy i zostawiamy na małym ogniu, aż się zagotuje. Dodajemy chleb, rozkładając kostki równo na całej powierzchni. Wbijamy jajka, na wierzchy rozkładamy fetę. Dusimy przez 2 minuty, aż białka zaczną się ścinać. Patelnię wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (190°C) na 5 minut.
Autor: Marco Luca Ghia