Faszerowane jajka jak z obrazka? Pan Bartosz wysłał nam przepis, od którego nie możemy oderwać oczu I Nowości Haps.pl
Faszerowane jajka jak z obrazka? Pan Bartosz wysłał nam przepis, od którego nie możemy oderwać oczu
REKLAMA
Przepis i zdjęcia: Bartosz Wielowiejski (Jem Ci To), opracowanie: paz
Faszerowane jajka na Wielkanoc mają niejedno oblicze. Okazuje się, że można je przygotować w słodkich "skorupkach" z karmelu, a środek wypełnić pyszną, delikatną cytrusową pianką i smakowitą krewetką.
6
Fot. Bartosz Wielowiejski (Jem Ci To)
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Pan Bartosz wysłał do nas przepis na konkurs, w którym trzeba było przygotować danie z jajek. Jego wyróżniało się na tle konkurencji na tyle, że zapytaliśmy go o możliwość publikacji, żebyście i wy mogli się zainspirować. Karmelowe jajka wypełnione delikatną i puszystą cytrusową pianą skradły nasze serca!
REKLAMA
Jak mówi autor, przepis nie wyszczególnionych składników, gdyż wszystko robił po raz pierwszy i "na oko". Dlatego, jeśli macie ochotę, by zaskoczyć gości podobnym dziełem sztuki, możecie wypełnić środek karmelowego jajka dowolnym nadzieniem.
Jajka w karmelowych skorupkach - krok po kroku
Jajko dokładnie myję i sparzam. Ustawiam na podstawce do jajka na miękko i nacinam wierzch ostrym nożem. Następnie wylewam ze środka zawartość i oddzielam żółtko od białka.
Przygotowuję karmel z cukru oraz wody i oblewam nim odwróconą do góry dnem skorupkę.
Wlewam żółtko na dno skorupki, dodaję posiekaną, a wcześniej ugotowaną krewetkę.
Następna warstwa to śmietana z dodatkiem soku i otartej skórki z limonki.
Na to nakładam piankę z soku z cytryny ubitą przy pomocy lecytyny sojowej i blendera.
Następnie rękawem cukierniczym nakładam puree z ugotowanego groszku z masłem, solą i sokiem z cytryny oraz kolendrą.