Faszerowane jajka jak z obrazka? Pan Bartosz wysłał nam przepis, od którego nie możemy oderwać oczu
Faszerowane jajka na Wielkanoc mają niejedno oblicze. Okazuje się, że można je przygotować w słodkich "skorupkach" z karmelu, a środek wypełnić pyszną, delikatną cytrusową pianką i smakowitą krewetką.
Pan Bartosz wysłał do nas przepis na konkurs, w którym trzeba było przygotować danie z jajek. Jego wyróżniało się na tle konkurencji na tyle, że zapytaliśmy go o możliwość publikacji, żebyście i wy mogli się zainspirować. Karmelowe jajka wypełnione delikatną i puszystą cytrusową pianą skradły nasze serca!
Jak mówi autor, przepis nie wyszczególnionych składników, gdyż wszystko robił po raz pierwszy i "na oko". Dlatego, jeśli macie ochotę, by zaskoczyć gości podobnym dziełem sztuki, możecie wypełnić środek karmelowego jajka dowolnym nadzieniem.
Jajka w karmelowych skorupkach Fot. Bartosz Wielowiejski (Jem Ci To)
Jajka w karmelowych skorupkach - krok po kroku
- Jajko dokładnie myję i sparzam. Ustawiam na podstawce do jajka na miękko i nacinam wierzch ostrym nożem. Następnie wylewam ze środka zawartość i oddzielam żółtko od białka.
- Przygotowuję karmel z cukru oraz wody i oblewam nim odwróconą do góry dnem skorupkę.
- Wlewam żółtko na dno skorupki, dodaję posiekaną, a wcześniej ugotowaną krewetkę.
- Następna warstwa to śmietana z dodatkiem soku i otartej skórki z limonki.
- Na to nakładam piankę z soku z cytryny ubitą przy pomocy lecytyny sojowej i blendera.
- Następnie rękawem cukierniczym nakładam puree z ugotowanego groszku z masłem, solą i sokiem z cytryny oraz kolendrą.
- Ozdabiam zielonym ogórkiem, kwiatami jadalnymi, kiełkami buraka, ogonkiem krewetki, olejem pietruszkowym i czerwonym pieprzem.
Inne kulinarne dzieła sztuki pana Bartosza znajdziecie również na jego Instagramie i Facebooku.
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
-
Spleśniały sernik i surowy kurczak, które dobrze smakują? Szef kuchni tworzy niezwykle... nieapetyczne desery
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
-
Gastronomia otworzy się po Wielkanocy? "Jest wstępna zgoda"
- Szagówki, tarcioki, szaraki czyli kluskowy atlas Polski
- Kobiety-rakiety polskiej gastronomii
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica
- Pizza z ananasem to profanacja? Jamie Oliver do swojej dodał winogrona. Fani w szoku