Jeśli lubisz pięknie prezentujące się potrawy, to jajka faszerowane pieczarkami powinny znaleźć się na liście twoich popisowych dań. Świetnie sprawdzają się jako przekąski na przyjęciach, jako jedna z potraw na Wielkanocnym stole czy jako kolacja dla twojej rodziny. Jajka faszerowane z pieczarkami można przyrządzić na wiele sposobów, zmieniać dodatki, eksperymentować. Zawsze wychodzą smaczne i nie są trudne do przygotowania. Wystarczy kilka składników, odrobina wprawy i ładnie prezentujące się przekąski gotowe.
W podstawowej wersji jajka faszerowane pieczarkami są banalnie proste do zrobienia. Lista składników jest krótka, więc przygotowanie tego dania nie będzie cię dużo kosztowało.
Składniki:
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy ze skorupek i przekrawamy na pół. Pieczarki dokładnie myjemy, obieramy i drobno kroimy lub ścieramy na tarce. Na patelni rozgrzewamy masło, następnie smażymy na nim rozdrobnione pieczarki. Z przekrojonych jajek wyciągamy żółtka, rozdrabniamy je widelcem i mieszamy z usmażonymi pieczarkami. Dodajemy posiekany koperek oraz majonez i również mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotową masę przekładamy do połówek jajek łyżeczką lub za pomocą rękawa cukierniczego. Gotowe faszerowane jajka możemy posypać dla dekoracji posiekanym koperkiem.
Jajka faszerowane pieczarkami oraz żółtym serem nabierają wyrazistego smaku. Można przekonać do ich zjedzenia nawet dzieci, które zazwyczaj nie przepadają za pieczarkami.
Składniki:
Jajka gotujemy na twardo, po wystudzeniu zdejmujemy skorupki i kroimy jajka na pół. Wyciągamy ze środka żółtka, które odkładamy na bok. Pieczarki myjemy, obieramy, następnie ścieramy na tarce. Obieramy cebulę i kroimy ją drobniutko. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulkę, po chwili pieczarki. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Podsmażamy. Na koniec dodajemy żółty ser starty na tarce. Wszystko mieszamy, dodajemy majonez oraz natkę pietruszki. Farsz przekładamy do jajek. Każde dekorujemy na wierzchu kleksem majonezu oraz natką pietruszki.
Jajka faszerowane pieczarkami w skorupkach to wariacja na temat tej tradycyjnej potrawy. W tej formie jajka prezentują się jeszcze ciekawiej. I doskonale smakują.
Składniki:
Pięć jajek gotujemy na twardo, studzimy. Pieczarki myjemy, obieramy, po czym kroimy w kostkę. Obieramy cebulę i kroimy drobno. Na patelni rozgrzewamy masło. Podsmażamy cebulę oraz pieczarki. Przekładamy do miski, dodajemy posiekany koperek. Jajka ugotowane na twardo ostrożnie przekrawamy na pół (w skorupce!). Wyciągamy ze środka żółtka oraz białka, uważając, by nie uszkodzić skorupek. Białka oraz żółtka kroimy drobno i dodajemy do pieczarek oraz cebuli. Dodajemy musztardę, śmietanę oraz przyprawy. Wbijamy jedno surowe jajko. Wszystko dokładnie mieszamy. Farsz przekładamy do skorupek jajek. Jajka obtaczamy w bułce tartej, po czym smażymy na patelni z olejem aż będą złociste.