Ciasto filo na słodko i słono. Jak zrobić samemu "magiczny pergamin"? Wystarczą podstawowe składniki

Ciasto filo to ''magiczny pergamin'', który sprawdza się zarówno do dań obiadowych, jak i słodkich wypieków. Szukasz przepisów na bazie ciasta filo? Sprawdź poniższe propozycje.

Co to jest ciasto filo i jakie jest jego pochodzenie? 

Wstępna odpowiedź na pytanie, co to jest ciasto filo padła już na początku artykułu, czas na szczegóły. Filo to rodzaj cienkiego, warstwowego ciasta bez drożdży. Pergaminowe ciasto jest bardzo popularne w kuchni Europy Środkowo-Wschodniej i na Bałkanach. Wywodzi się z kuchni Turków osmańskich i jest bazą dla wielu potraw. Więcej na ten temat piszemy poniżej. 

Jajka faszerowaneJajka faszerowane pieczarkami - tradycja na wielkanocnym stole

Jak zrobić ciasto filo? A może lepszym rozwiązaniem będzie gotowy produkt?

Przygotowanie ciasta filo nie jest trudnym zadaniem, ale należy podkreślić, że to dopiero połowa drogi do wyjątkowego obiadu lub wypieków. W sklepach dostępny jest też gotowy produkt, jednak każdy, kto chce spróbować swoich sił w kuchni, powinien wypróbować poniższy przepis. Jak zrobić ciasto filo? Przedstawiamy prosty przepis w dalszej części artykułu. 

Zobacz wideo Wielki test jajek. Który przepis najbardziej przypadł nam do gustu?

Ciasto filo krok po kroku - przepis i lista składników 

Lista zakupów jest bardzo krótka, co więcej niektóre produkty z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. O tym, jak zrobić ciasto filo krok po kroku, piszemy poniżej. 

Lista składników: 

  • mąką - 400 g, 
  • mąka ziemniaczana do oprószenia, 
  • ciepła woda - 300 ml, 
  • oliwa - 3 łyżki stołowe, 
  • sól - 1 płaska łyżeczka

Przygotowanie: 

  • Do średniej wielkości miski wsyp mąkę, sól i wlej wodę, następnie zmiksuj wszystkie składniki do momentu aż ciasto stanie się elastyczne. 
  • Teraz oprósz stolnicę mąką ziemniaczaną, ciasto podziel na kilka mniejszych kawałków z których następnie należy uformować kule. 
  • Tak powstałe kulki układamy na blasze z kilku centymetrowym odstępem.  
  • Blachę należy przykryć czystą ściereczką i odstawić w miarę chłodnym miejscu na dwie godziny. 
  • Po upływie tego czasu ciasto należy rozwałkować i rozciągnąć do momentu, aż stanie się cienkie niczym papier. 
  • To samo powtarzamy z każdą kulą i tak powstałe warstwy przykrywamy wilgotnym ręcznikiem, każdą osobno. 
  • Ciasto filo należy piec w temperaturze około 200 stopni przez około 15 minut. 

Ciasto filo: przepisy. Dwie propozycje na słodko i słono 

Przepisy na przekąski zawierające ciasto filo są bardzo różne. Ciasto to można wykorzystać do zrobienia dania obiadowego lub słodkiego deseru. To bardzo uniwersalna baza. Poniżej dwie propozycje na słodko i słono. 

Owocowe koszyczki - lista składników i przygotowanie

Propozycja idealna na dziecięce urodziny, połączenie słodkości z owcami w ciekawej formie z pewnością zachwyci każdego malucha. 

Lista składników: 

  • ciasto filo, 
  • śmietana kremówka 30%, 
  • serek mascarpone - 100 g,
  • cukier, 
  • cukier puder, 
  • owoce: truskawki, borówki, maliny, winogrona

Przygotowanie: 

  • Z ciasta wycinamy okręgi o średnicy około 12 cm.
  • Foremki do ciastek wykładamy papierem do pieczenia i do każdej foremki wkładamy po trzy listki ciasta filo. 
  • Następnie pieczemy w piekarniku, który należy nagrzać do 180 stopni. Czas pieczenia nie dłużej niż 6 minut. 
  • Śmietanę ubijamy z cukrem, dodajemy mascarpone i napełniamy przygotowane foremki, na wierzchu układamy owoce i posypujemy całość cukrem pudrem. 

Jajka w sosie tatarskim. Zdjęcie ilustracyjneJajka w sosie tatarskim z pieczarkami lub zielonym groszkiem - przepisy

Ciasto filo - saszetki obiadowe 

Ciekawa alternatywa dla tradycyjnego obiadu i bardzo wygodna forma, którą można zabrać także na wycieczkę lub do ogrodu. 

Lista składników:   

  • ciasto filo - ok. 300 g, 
  • rukola, szpinak - 120 g, 
  • suszone pomidory - 14 sztuk, 
  • czosnek - 4 ząbki, 
  • wędzony łosoś - 100 g, 
  • sól i pieprz 

Przygotowanie: 

  • Ciasto filo dzielimy na kwadraty i przykrywamy wilgotną ściereczką. 
  • Teraz czas posiekać łososia, rukolę, suszone pomidory, czosnek, przyprawy i to wszystko dokładnie mieszamy.  
  • Środek kwadratu smarujemy masłem, na niego kładziemy następny lekko na ukos i tak składamy trzy płaty.  
  • Na środek kładziemy łososia i resztę składników w tym posiekany czosnek. 
  • Sakiewki pieczemy przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni. 

Zobacz też: Jajka faszerowane łososiem - kompromis na świątecznym stole

Więcej o: