Dobre źródło zdrowego tłuszczu i witamin, czyli awokado - przepisy na 5 zielonych smakołyków

Szukasz pomysłu na zdrową przekąskę? A może potrzebujesz inspiracji na Wielkanoc? Dobrym pomysłem jest awokado - przepisy na 5 zielonych dań na każdą okazję!

Więcej ciekawych przepisów  znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Awokado (inaczej smaczliwka) jest ostatnimi czasu bardzo popularnym owocem. I słusznie - bo jest też jednym z najzdrowszych, gdyż jest dobrym źródłem zdrowego tłuszczu i wielu witamin. Mimo to mało kto wie, co można przyrządzić z tego pysznego owocu. A można zrobić z niego wiele, nawet potrawy na wielkanocny stół czy słodkie desery. Przedstawiamy pięć przepisów na dania z awokado. Tylko pamiętajcie - liczbę składników dobierzcie pod siebie!

Zobacz wideo Wiedziałeś, że awokado to po polsku smaczliwka? Sprawdź, co jeszcze warto o nim wiedzieć

Jajka faszerowane awokado - przepis

Zaczniemy od przepisu idealnego na Wielkanoc - jajek faszerowanych awokado właśnie. Poniżej lista składników:

  • jajka na twardo,
  • sok z limonki,
  • czosnek,,
  • oliwa z oliwek,
  • papryczka chili lub sos tabasco,
  • świeża kolendra bądź szczypiorek,
  • pomidor.

Jak przygotować:

  1. Jajka przekrój i wyjmij żółtka;
  2. Obierz awokado, wyjmij z niego pestkę, a miąższ pokrój;
  3. Pomidora sparz, obierz i odsącz z soku;
  4. Połącz żółtka z awokado, pomidorem, czosnkiem, oliwą, chili bądź tabasco i zieleniną;
  5. Dopraw farsz wedle uznania solą i pieprzem;
  6. Wymieszaj wszystko na w miarę gładką masę;
  7. Nałóż gotowy farsz do połówek jajka, możesz też udekorować resztą zieleniny i chili.

Awokado zapiekane z jajkiem - przepis

Ten przepis również nadaje się nie tylko na co dzień, pasuje też do świąt wielkanocnych. Do przygotowania tej potrawy potrzebne będą:

  • awokado,
  • jajka (surowe),
  • trochę masła (opcjonalnie),
  • sól, pieprz i inne przyprawy.

Przygotowanie:

  1. Awokado przekrój na pół i wydrąż;
  2. Wgłębienia w owocu posypać solą, pieprzem i innymi przyprawami;
  3. Wbić jajko do awokado (może się całe nie zmieścić, więc opiekamy żółtko i odrobinę białka);
  4. Przyprawiamy całość, można położyć na to odrobinę masła;
  5. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 200 st. C przez około kwadrans (najsmaczniejsze jest, gdy żółtko jest jeszcze płynne);
  6. Dodatkowo można przygotować grzanki z chleba.

Szaszłyki z awokado - przepis

To danie jest nieco bardziej wykwintne, więc również się nada na bardziej uroczyste okazje. Do przyrządzenia tego smakołyku przygotuj sobie:

  • awokado,
  • puszka anchois,
  • szynka parmeńska,
  • ser ementaler,
  • sos sojowy.

Jak zrobić szaszłyki z awokado:

  1. Patyczki szaszłykowe mocz w sosie sojowym przez 10 minut;
  2. Awokado i ser pokrój w kostkę, szynkę w małe plasterki;
  3. Nadziewaj awokado, ser, szynkę i anchois na patyczki;
  4. Podawaj z sosem sojowym. 

Lody z awokado - przepis

Teraz czas na słodkie potrawy. Zacznijmy od… lodów. Tak, z awokado można zrobić lody! Potrzebne będą:

  • duże, dojrzałe awokado,
  • słodkie mleko skondensowane,,
  • śmietanka 30 proc. (można też dodać śmietankę 36 proc.),
  • sok z cytryny,
  • cukier puder.

Przygotowanie:

  1. Śmietanę schłodź w lodówce (im chłodniejsza i tłustsza, tym łatwiej ją ubić);
  2. Awokado obierz, wyjmij z niego pestkę i wybierz cały miąższ;
  3. Do miąższ owocu dodaj sok z cytryny, mleko skondensowane i wymieszaj;
  4. Zmiksuj na gładką masę;
  5. Weź dobrze schłodzoną śmietankę (najlepiej pół na pół 30% i 36%) i ubij;
  6. Gdy śmietanka nieco zgęstnieje, dodaj cukier puder i ubijaj, aż będzie kremowa i napuszona. Tylko uważaj, aby nie zrobić z niej masła!
  7. Do ubitej śmietany dodaj masę z awokado i wymieszaj;
  8. Umieść w naczyniu, w którym będziesz mrozić lody;
  9. Mróź w temperaturze ok. -15C przez około 5 godzin.

Zielone ciasto z awokado 

To nasza ostatnia propozycja na potrawę z awokado, tym razem też na słodko. Do zielonego ciasta przygotuj następujące składniki:

  • bardzo dojrzałe awokado,
  • sok z cytryny - 5 łyżeczek,
  • miąższ z 1 laski wanilii,
  • cukier - 200 g,
  • jajka - 4 sztuki,
  • miękkie masło - 225 g,
  • mąka pszenna - 350 g,
  • proszek do pieczenia - 1 opakowanie,
  • mielone, obrane ze skórki migdały - 50 g,
  • mleko 3.2 proc. - 50 ml,
  • sól  - szczypta,
  • cukier puder - 150 g,
  • skórka z 1 limonki i 5 łyżeczek jej soku,
  • drobno posiekane pistacje - 30 g.

Przygotowanie zielonego ciasta:

  1. Awokado obierz, wyjmij pestkę i wybierz miąższ do wysokiego naczynia;
  2. Dodaj sok z cytryny, masło, cukier (zwykły), wanilię i sól;
  3. Zmiksuj wszystko na gładką masę jednocześnie dodając stopniowo jajka;
  4. Powoli dodawaj też mąkę i proszek do pieczenia. Cały czas mieszaj.
  5. Posmaruj formę masłem i przełóż do niej ciasto;
  6. Piecz w temperaturze 175C przez 20 minut, po czym przykryj ciasto folią aluminiową i piecz przez następne 20 minut;
  7. Sprawdzaj co jakiś czas drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.

Gdy upieczone ciasto będzie stygło, przygotuj polewę. Zmiksuj cukier puder, skórkę i sok z limonki na gładką masę. Polej nią ciasto i posyp pistacjami. 

Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: