Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Awokado (inaczej smaczliwka) jest ostatnimi czasu bardzo popularnym owocem. I słusznie - bo jest też jednym z najzdrowszych, gdyż jest dobrym źródłem zdrowego tłuszczu i wielu witamin. Mimo to mało kto wie, co można przyrządzić z tego pysznego owocu. A można zrobić z niego wiele, nawet potrawy na wielkanocny stół czy słodkie desery. Przedstawiamy pięć przepisów na dania z awokado. Tylko pamiętajcie - liczbę składników dobierzcie pod siebie!
Zobacz wideo Wiedziałeś, że awokado to po polsku smaczliwka? Sprawdź, co jeszcze warto o nim wiedzieć
Jajka faszerowane awokado - przepis
Zaczniemy od przepisu idealnego na Wielkanoc - jajek faszerowanych awokado właśnie. Poniżej lista składników:
- jajka na twardo,
- sok z limonki,
- czosnek,,
- oliwa z oliwek,
- papryczka chili lub sos tabasco,
- świeża kolendra bądź szczypiorek,
- pomidor.
Jak przygotować:
- Jajka przekrój i wyjmij żółtka;
- Obierz awokado, wyjmij z niego pestkę, a miąższ pokrój;
- Pomidora sparz, obierz i odsącz z soku;
- Połącz żółtka z awokado, pomidorem, czosnkiem, oliwą, chili bądź tabasco i zieleniną;
- Dopraw farsz wedle uznania solą i pieprzem;
- Wymieszaj wszystko na w miarę gładką masę;
- Nałóż gotowy farsz do połówek jajka, możesz też udekorować resztą zieleniny i chili.
Awokado zapiekane z jajkiem - przepis
Ten przepis również nadaje się nie tylko na co dzień, pasuje też do świąt wielkanocnych. Do przygotowania tej potrawy potrzebne będą:
- awokado,
- jajka (surowe),
- trochę masła (opcjonalnie),
- sól, pieprz i inne przyprawy.
Przygotowanie:
- Awokado przekrój na pół i wydrąż;
- Wgłębienia w owocu posypać solą, pieprzem i innymi przyprawami;
- Wbić jajko do awokado (może się całe nie zmieścić, więc opiekamy żółtko i odrobinę białka);
- Przyprawiamy całość, można położyć na to odrobinę masła;
- Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 200 st. C przez około kwadrans (najsmaczniejsze jest, gdy żółtko jest jeszcze płynne);
- Dodatkowo można przygotować grzanki z chleba.
Szaszłyki z awokado - przepis
To danie jest nieco bardziej wykwintne, więc również się nada na bardziej uroczyste okazje. Do przyrządzenia tego smakołyku przygotuj sobie:
- awokado,
- puszka anchois,
- szynka parmeńska,
- ser ementaler,
- sos sojowy.
Jak zrobić szaszłyki z awokado:
- Patyczki szaszłykowe mocz w sosie sojowym przez 10 minut;
- Awokado i ser pokrój w kostkę, szynkę w małe plasterki;
- Nadziewaj awokado, ser, szynkę i anchois na patyczki;
- Podawaj z sosem sojowym.
Lody z awokado - przepis
Teraz czas na słodkie potrawy. Zacznijmy od… lodów. Tak, z awokado można zrobić lody! Potrzebne będą:
- duże, dojrzałe awokado,
- słodkie mleko skondensowane,,
- śmietanka 30 proc. (można też dodać śmietankę 36 proc.),
- sok z cytryny,
- cukier puder.
Przygotowanie:
- Śmietanę schłodź w lodówce (im chłodniejsza i tłustsza, tym łatwiej ją ubić);
- Awokado obierz, wyjmij z niego pestkę i wybierz cały miąższ;
- Do miąższ owocu dodaj sok z cytryny, mleko skondensowane i wymieszaj;
- Zmiksuj na gładką masę;
- Weź dobrze schłodzoną śmietankę (najlepiej pół na pół 30% i 36%) i ubij;
- Gdy śmietanka nieco zgęstnieje, dodaj cukier puder i ubijaj, aż będzie kremowa i napuszona. Tylko uważaj, aby nie zrobić z niej masła!
- Do ubitej śmietany dodaj masę z awokado i wymieszaj;
- Umieść w naczyniu, w którym będziesz mrozić lody;
- Mróź w temperaturze ok. -15C przez około 5 godzin.
Zielone ciasto z awokado
To nasza ostatnia propozycja na potrawę z awokado, tym razem też na słodko. Do zielonego ciasta przygotuj następujące składniki:
- bardzo dojrzałe awokado,
- sok z cytryny - 5 łyżeczek,
- miąższ z 1 laski wanilii,
- cukier - 200 g,
- jajka - 4 sztuki,
- miękkie masło - 225 g,
- mąka pszenna - 350 g,
- proszek do pieczenia - 1 opakowanie,
- mielone, obrane ze skórki migdały - 50 g,
- mleko 3.2 proc. - 50 ml,
- sól - szczypta,
- cukier puder - 150 g,
- skórka z 1 limonki i 5 łyżeczek jej soku,
- drobno posiekane pistacje - 30 g.
Przygotowanie zielonego ciasta:
- Awokado obierz, wyjmij pestkę i wybierz miąższ do wysokiego naczynia;
- Dodaj sok z cytryny, masło, cukier (zwykły), wanilię i sól;
- Zmiksuj wszystko na gładką masę jednocześnie dodając stopniowo jajka;
- Powoli dodawaj też mąkę i proszek do pieczenia. Cały czas mieszaj.
- Posmaruj formę masłem i przełóż do niej ciasto;
- Piecz w temperaturze 175C przez 20 minut, po czym przykryj ciasto folią aluminiową i piecz przez następne 20 minut;
- Sprawdzaj co jakiś czas drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
Gdy upieczone ciasto będzie stygło, przygotuj polewę. Zmiksuj cukier puder, skórkę i sok z limonki na gładką masę. Polej nią ciasto i posyp pistacjami.
Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.