Co to jest ciasto filo?
Zastanawiasz się, co to jest ciasto filo? To rodzaj ciasta wykonanego z mąki, wody i oliwy z oliwek. Choć składniki wydają się banalnie proste i dostępne, to jednak prawidłowe wykonanie ciasta filo wymaga nie lada wprawy. Wynika to z tego, że prawdziwe ciasto filo jest niezwykle cieniutkie, niczym kartki pergaminu. To głównie odróżnia je od ciasta francuskiego, które jest grubsze, a w swoim składzie posiada inny rodzaj tłuszczu (do jego wykonania stosuje się masło).
Technika wykonania ciasta filo pochodzi z terenów Turcji. Wykorzystuje się je do przygotowywania słodkich przekąsek znanych na całych Bałkanach. Chodzi tu m.in. o baklavę. Równie dobrze ciasto filo sprawdza się przy smakołykach wytrawnych, takich jak znany powszechnie na południu Europy burek (byrek, börek), który składa się właśnie z cienkiego ciasta nadziewanego farszem serowym, szpinakowym itp.
Jak zrobić ciasto filo?
Do zrobienia ciasta filo potrzebne są składniki, które znajdziemy w każdej kuchni. W zależności od tego jak wiele płatów chcemy przygotować, należy odpowiednio dobrać proporcje. Jak zrobić ciasto filo i co będzie nam potrzebne do jego wykonania?
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 350 ml ciepłej (ale nie wrzącej) wody
- 40 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- szczypta soli
Zobacz też: Tort wielkanocny
Ciasto filo: krok po kroku
Przygotowanie ciasta filo jest dość czasochłonne. Po jego wyrobieniu wymaga ono odstania w chłodnym miejscu, w innym wypadku nie uda się go właściwie uformować.
Ciasto filo krok po kroku:
- przesiać mąkę na stolnicę, dodać wodę i sól; wyrabiać energicznie
- gdy składniki się połączą stopniowo dodawać oliwę i dalej wyrabiać, aż ciasto wchłonie tłuszcz - ciasto powinno być miękkie i odchodzić od ręki
- gotowe ciasto podzielić na mniejsze części i odłożyć każdą z nich na stolnicy oprószonej mąką; przykryć ściereczką i pozostawić w chłodnym pomieszczeniu na około dwie godziny
- po tym czasie lekko rozwałkowujemy ciasto, a następnie formujemy je dłońmi tak by było jak najcieńsze, ale by nie pękło
- na gotowy płat ciasta układamy zwilżoną ściereczkę lub folię, aby nie wysychało podczas przygotowywania kolejnych porcji
- piec pojedyncze płaty w temperaturze 200°C przez 15 minut - do momentu zarumienienia.
Ciasto filo: przepisy
Ciasto filo jest niezwykle trudne do wykonania jeśli robimy to po raz pierwszy. Wysiłek się jednak opłaca, gdyż na jego bazie możemy przygotować wyśmienite smakołyki. Oryginalna przekąska na Wielkanoc? Oto przepis na baklavę z ciastem filo:
Baklava
- Składniki: 25 dag orzechów włoskich, 3 łyżki cukru, łyżeczka cynamonu, kostka masła, ciasto filo,
- na syrop: 3/4 szklanki wody, 50 g miodu, 3/4 szklanki cukru, łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
- Orzechy posiekać drobno. Połączyć z cynamonem i cukrem. Odstawić na bok.
- Masło roztopić i odstawić do ostygnięcia.
- Ciasto filo przyciąć do wymiaru formy.
- Blachę natłuścić roztopionym masłem i wyłożyć dwa płaty ciasta. Posmarować masłem. Wyłożyć następne dwa płaty, posmarować masłem i wyłożyć dwa płaty.
- Dopiero teraz posmarować masłem i wysypać 1/3 orzechów. Podobnie jak wcześniej wyłożyć 6 płatów ciasta, co drugi smarując masłem.
- Wyłożyć 1/3 orzechów i znowu układać po dwa płaty i co drugi smarować masłem.
- Na osiemnasty płat smarowany masłem wyłożyć resztę orzechów i dalej układać po 2 płaty i smarować masłem, aż ułożymy 24 płaty.
- Ostatni płat posmarować masłem. Gotowe, przełożone ciasto pociąć na nieduże kwadraty.
- Piec w piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C do zarumienienia.
- Przygotować syrop. Do garnka wlać wodę i dodać cukier oraz miód. Zagotować i trzymać na palniku aż powstanie syrop. Ściągnąć i dodać sok z cytryny. Pozostawić do ostygnięcia
- Upieczoną baklavę wyciągnąć z pieca, ostudzić i polać chłodnym syropem.
Zobacz też: Sałatki z jajkami - w sam raz na święta. Mamy kilka inspiracji [PRZEPISY]
Zobacz wideo Przepisy wielkanocne - na ciasta i galaretkowe jajka!