Składniki (5porcji)
-
Ciasto filo - 6 płatówMasło - 50 g roztopionegoJajka - 1Migdały - 120 g zmielonychCukier - 50 gCukier waniliowy - odrobinaŚmietana kremówka 36 proc. - 100 mlFigi świeże - 800 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Płaty ciasta smarujemy roztopionym masłem i układamy jeden na drugim.
2 / 3
Jajko mieszamy ze zmielonymi migdałami, cukrem, cukrem waniliowym i śmietanką na jednolitą masę. Nakładamy masę na ciasto.
3 / 3
Figi myjemy, osączamy i kroimy na pół. Układamy na cieście i posypujemy lekko cukrem. Pieczemy 15 minut w 210°C, obniżamy temperaturę do 180°C i trzymamy w piekarniku jeszcze 20-25 minut. Ciasto możemy podać na ciepło lub na zimno.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory