Babka majonezowa - oryginalne menu na Wielkanoc. Wystarczy kilka łyżek, by nadać jej wyjątkowy smak

Babka majonezowa to propozycja na ostatnią chwilę. Przygotowanie jej nie zajmie dużo czasu, a wyjątkowy smak ciasta w polewie cytrynowej będzie nam towarzyszył przez całe święta. Szukasz przepisu na babkę? Sprawdź poniższą propozycję.

Jak zrobić babkę majonezową? Świąteczna niespodzianka 

Obok tradycyjnych potraw i wypieków liczy się element zaskoczenia, który będzie niespodzianką dla zgromadzonych gości. Każdy, kto szuka oryginalnych propozycji, powinien wypróbować przepis na babkę majonezową. Jej smak nie odbiega od innych słodkości, chodzi bardziej o samą konsystencję. Ciasto w tym wydaniu jest bardziej soczyste i wilgotne. Jak zrobić babkę majonezową? Instrukcję krok po kroku prezentujemy poniżej.

Babka majonezowa: przepis - lista składników 

Zanim przejdziemy do przygotowań, zawsze najpierw należy sprawdzić listę potrzebnych produktów. Tylko tym sposobem zgodnie z filozofią zero waste można uniknąć niepotrzebnych zakupów. Poniżej prezentujemy listę niezbędnych składników: 

  • mąka pszenna - 80 g
  • jajka - 4 sztuki
  • majonez - 5 łyżek 
  • cukier - pół szklanki 
  • skrobia ziemniaczana - 90 g 
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki 
Zobacz wideo Owsiana babka - idealna na Wielkanoc i nie tylko!

Babka majonezowa - przygotowanie 

  • Na początek do średniej wielkości miski wsypujemy pół szklanki mąki i tyle samo skrobi ziemniaczanej, następnie należy dodać dwie łyżeczki proszku do pieczenia i na koniec tego etapu wszystko dokładnie wymieszać.
  • W kolejnym kroku do szklanego pojemnika także średniej wielkości wsypujemy połowę szklanki cukru i wbijamy jajka. Cukier z jajkami należy teraz ubić przy pomocy miksera, aż do momentu gdy cukier się całkowicie rozpuści. Na koniec drugiego etapu powinna powstać miękka i puszysta masa. 
  • Następnie do masy jajecznej dodajemy majonez oraz resztę składników i całość ponownie dokładnie mieszamy.  
  • Teraz ciasto należy przełożyć do formy do pieczenia, którą wcześniej smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. 
  • Ciasto należy piec na środkowej półce piekarnika, w temperaturze ok. 185 stopni przez około pół godziny. 
  • Zanim wyjmiemy babkę z piekarnika, warto przeprowadzić test suchego patyczka, w przypadku, gdy do wykałaczki przykleją się wilgotne okruszki, zwiększamy czas pieczenia o kolejnych kilku minut, aż do momentu uzyskania efektu suchego patyczka po nakłuciu babki majonezowej.  
  • Po wystudzeniu ciasto polewamy obficie polewą cytrynową, przepis dostępny jest poniżej.

 Polewa cytrynowa do babki majonezowej - lista składników 

  • Cukier puder - 0,75 szklanki, 
  • Sok z cytryny - 1 łyżka stołowa,
  • Masło - pół łyżeczki, 
  • Woda - 1 mała łyżeczka, 

Polewa cytrynowa w kilku krokach

  • Masło przekładamy do garnuszka, roztapiamy i studzimy. 
  • Teraz do roztopionego masła dodajemy cukier puder oraz sok z  cytryny. 
  • Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i powoli dodajemy wodę.  
  • Konsystencja powinna przypominać gęstą śmietanę, dodajemy wodę do momentu uzyskania takiego efektu. 
  • Tak powstałą polewą dekorujemy babkę majonezową. 

Zobacz też: Babka jogurtowa - francuski przysmak dla najmłodszych

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.