Babka cytrynowa - trzy proste i tanie przepisy, idealne na podwieczorek albo słodkie śniadanie

Babka cytrynowa to dobra propozycja zarówno deseru, jak i słodkiego śniadania dla łacuchów. Babka jest tania, a do tego bardzo prosta w wykonaniu. Dlatego bez trudu zrobią ją nawet początkujący "wypiekacze" ciast.

Pieczenie nie musi być trudne ani czasochłonne. Nie musi rujnować także naszego domowego budżetu. Wystarczy odrobina chęci i determinacji, a babki piaskowe staną się doskonałą ozdobą naszego towarzyskiego spotkania.

Zobacz wideo Zapach cytryny łagodzi u niektórych ból głowy!

Babka piaskowa cytrynowa - pomysł na słodki początek dnia

Babka piaskowa cytrynowa to doskonały dodatek do aromatycznej kawy lub herbaty na podwieczorek z najbliższymi. Atutem tego ciasta jest także to, że jest ono tanie, a także bardzo szybkie w wykonaniu. Dlatego też możemy bez problemu przygotować je przed niespodziewaną wizytą gości. Możemy być przekonani, że cytrynowy aromat i pulchne ciasto zrobią furorę na talerzach odwiedzających. Co więcej, jest ono lekkie jak "chmurka" dlatego, też bez problemu mogą po nie sięgać nawet osoby, które dbają o swoją linię. Przepis w kilku krokach poniżej:

Babka cytrynowa przepis krok po kroku:

Składniki na ciasto bazowe:

  • 4 jajka,
  • szklanka cukru,
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • około 250 g mąki tortowej,
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej,
  • półtora łyżeczki proszku do pieczenia,
  • kostka masła,
  • cytryna - będzie potrzebna do soku i do skórki cytrynowej

Składniki na polewę lukrową:

  • około 250 g cukru pudru,
  • duża łyżka soku wyciśniętego z cytryny,
  • około łyżeczki wody.

Przygotowanie w kilku krokach:

  1. W pierwszej kolejności roztapiamy masło, które musi być ostudzone, by dodać je w następnych etapach.
  2. Później zajmujemy się przesianiem mąki.
  3. Następnie łączymy ją z proszkiem do pieczenia.
  4. W kolejnym etapie przystępujemy do zmiksowania jajek z dwoma rodzajami cukru. Musimy uzyskać puszystą masę.
  5. Dalej zmniejszamy siłę miksera i stopniowo dodajemy wszystkie suche produkty.
  6. Następnie dolewamy roztopione i ostudzone masło.
  7. W kolejnym etapie dodajemy uprzednio przygotowaną skórkę ze sparzonej cytryny oraz sok.
  8. Przygotowane ciasto przekładamy do blaszki obłożonej papierem do pieczenia.
  9. Pieczemy przez około 40-50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  10. Gdy ciasto będzie upieczone, możemy przystąpić do wykonywania lukru. W tym celu wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki przeznaczone na słodką masę, a następnie oblać nimi ciasto. Babka jest gotowa.

Cytryny w lodówceJak przechowywać cytryny? Będą dłużej świeże, jeśli zastosujesz banalny trik

Babka cytrynowa wilgotna - wersja dla miłośników "mokrych ciast"

Babka cytrynowa wilgotna to doskonała opcja dla osób, dla których klasyczna babka piaskowa jest za sucha. Cechuje się ona nie tylko ciekawą konsystencją, ale także nieziemskim aromatem! Receptura na wilgotną babkę cytrynową poniżej.

Do przygotowania babki cytrynowej będzie nam potrzebne:

  • kostka masła,
  • szklanka cukru,
  • około 4 jajek,
  • 1,5 szklanki mąki tortowej,
  • półtora łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cytryna - w tym skórka i sok.

Składniki do zrobienia lukru:

  • około szklanki cukru pudru,
  • 1 duża łyżka soku z cytryny,
  • 2 łyżki gorącej wody.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. W pierwszym kroku przesiewamy mąkę i łączymy ją z proszkiem do pieczenia.
  2. W oddzielnym pojemniku ścieramy masło z cukrem. Dalej stopniowo dodajemy po jednym jajku, ciągle mieszając.
  3. Następnie dokładamy suche składniki - wykonujemy to partiami.
  4. Dalej dokładamy skórkę oraz sok z cytryny.
  5. W piątym kroku przechodzimy do pieczenia. Umieszczamy masę ciasta do wcześniej przygotowanej keksówki.
  6. Czas pieczenia to około 40 minut. Temperatura powinna być w granicach 180 stopni.
  7. Kiedy ciasto ostygnie, wykonujemy lukier i polewamy nim babkę.

* Aby wykonać lukier, wystarczy tylko połączyć ze sobą składniki przeznaczone do tego celu.

Skórka z cytrynySkórka cytrynowa nie tylko do ciast. Wrzuć ją do mikrofali lub zalej octem

Babka cytrynowa na oleju w jogurtowej odsłonie

Babka cytrynowa na oleju to kolejna odsłona klasycznej babki w nieco urozmaiconym wydaniu. Przepis został wzbogacony o przepyszny smak jogurtu. Dzięki temu jest to niepowtarzalne ciasto. Oto przepis:

Składniki na babkę o smaku cytrynowym na oleju:

  • około 3 jajek,
  • 250 g mąki pszennej,
  • budyń o smaku śmietankowym,
  • połowa szklanki cukru,
  • około 2 łyżeczek cukru waniliowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 250 ml jogurtu naturalnego,
  • połowa szklanki oleju,
  • cytryna.

Wykonanie krok po kroku:

  1. Jajka mieszamy z cukrami (zwykłym i waniliowym).
  2. Następnie dodajemy szklankę oleju i jogurt.
  3. Dalej przechodzimy do skórki cytrynowej i soku.
  4. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy.
  5. Do całości dodajemy stopniowo przesianą mąkę. Powinna być ona wcześniej połączona z proszkiem do pieczenia.
  6. Dalej dodajemy budyń.
  7. Masę przelewamy do ówcześnie przygotowanej blaszki.
  8. Całość pieczemy przez około 40 minut w temperaturze około 160 stopni.
  9. Ciasto możemy posypać cukrem pudrem.

Lemon curd to krem przyrządzany na bazie jajek i masła. Sok z cytryny nadaje mu rewelacyjny aromat i kwaskowy smakLemon curd - krem cytrynowy do ciast, deserów i naleśników. Jak go zrobić? Podajemy prosty przepis

Więcej o: