Smak babki cytrynowej z pewnością większość z was pamięta z dzieciństwa, stosunkowo krótka lista składników sprawiła, że babka cytrynowa wilgotna królowała na stołach w PRL-u. Dziś spróbujemy na nowo przywołać ten wyjątkowy smak i aromat. Szczegóły poniżej.
Poniżej prezentujemy listę składników niezbędnych do przygotowania babki cytrynowej na oleju oraz polewy. Zanim na dobre zaszyjesz się w kuchni, szykuj się na zakupy.
Babka cytrynowa na oleju nie może funkcjonować bez polewy. Poniżej znajdziesz krótką listę składników potrzebnych do przygotowania pysznego lukru.
Przepis na babkę cytrynową nie jest zbyt wymagający, do przygotowania wystarczą podstawowe umiejętności, satysfakcja z samodzielnie przygotowanego ciasta do herbaty gwarantowana.
Babka cytrynowa to wspaniały dodatek do herbaty, ale też flagowe ciasto na święta wielkanocne. Prosty przepis sprawia, że do przygotowania babki można zaprosić całą rodzinę także dzieci. To doskonała kandydatka na pierwsze wypieki, oczywiście zawsze należy nadzorować pierwsze kroki i w kuchni. Babka cytrynowa to jedno z niewielu ciast, które idealnie smakuje nie tylko w dzień pieczenia, ale też następnego poranka.