Babka cytrynowa - pyszny dodatek do aromatycznej herbaty

Babka cytrynowa to słodki promyk słońca w chłodny dzień. Przygotowanie nie jest trudne, ale wymaga wolnego popołudnia. To słodka propozycja na leniwy weekend.

Babka cytrynowa wilgotna - klasyk słodkości 

Smak babki cytrynowej z pewnością większość z was pamięta z dzieciństwa, stosunkowo krótka lista składników sprawiła, że babka cytrynowa wilgotna królowała na stołach w PRL-u. Dziś spróbujemy na nowo przywołać ten wyjątkowy smak i aromat. Szczegóły poniżej. 

Babka cytrynowa na oleju - lista składników

Poniżej prezentujemy listę składników niezbędnych do przygotowania babki cytrynowej na oleju oraz polewy. Zanim na dobre zaszyjesz się w kuchni, szykuj się na zakupy.  

  • mąka tortowa - 1,5 szklanki 
  • cukier - 1 szklanka 
  • jajka - 4 sztuki 
  • olej rzepakowy - 1 szklanka 
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka 
  • starta skórka z 1 cytryny 
  • sok z 1 cytryny

Babka cytrynowa na oleju nie może funkcjonować bez polewy. Poniżej znajdziesz krótką listę składników potrzebnych do przygotowania pysznego lukru

  • cukier puder - 1 szklanka 
  • sok z połówki cytryny 

Babka cytrynowa: przepis krok po kroku 

Przepis na babkę cytrynową nie jest zbyt wymagający, do przygotowania wystarczą podstawowe umiejętności, satysfakcja z samodzielnie przygotowanego ciasta do herbaty gwarantowana.

  1. Przy pomocy miksera ucieramy jajka z cukrem, następnie stopniowo dodajemy mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia oraz startą skórkę z cytryny, sok i olej. Całość ponownie miksujemy. 
  2. Tak powstałe ciasto przekładamy do formy, którą wcześniej należy wysmarować olejem.  
  3. Formę wstawiamy do piekarnika, który należy wcześniej nagrzać do 190 stopni. 
  4. Czas pieczenia powinien trwać około 45 minut. 
  5. Po upieczeniu ciasto należy udekorować polewą.

Babka cytrynowa to wspaniały dodatek do herbaty, ale też flagowe ciasto na święta wielkanocne. Prosty przepis sprawia, że do przygotowania babki można zaprosić całą rodzinę także dzieci. To doskonała kandydatka na pierwsze wypieki, oczywiście zawsze należy nadzorować pierwsze kroki i w kuchni. Babka cytrynowa to jedno z niewielu ciast, które idealnie smakuje nie tylko w dzień pieczenia, ale też następnego poranka. 

Zobacz też: Słodki cel wielu wypraw w góry. Jak zrobić szarlotkę na miarę tych z tatrzańskich schronisk? Mamy sprawdzony przepis

Zobacz wideo Zobacz też przepis na owsianą babkę
Więcej o:
Copyright © Agora SA