Przepis na ciasto ze śliwkami na oleju jest prosty. Żeby zapamiętać wszystkie składniki, warto podzielić je na suche i mokre. To może wydawać się śmieszne, ale tak zdecydowanie łatwiej zapamiętać wszystkie niezbędne produkty.
W zasadzie możemy połączyć wszystkie składniki i zmiksować na gładką masę. Potem dodać śliwki i gotowe. Ciasto ze śliwkami na oleju wyjdzie nawet przy najmniejszym nakładzie pracy. Lepsze jednak będzie, gdy poświęcimy mu dodatkowe 5 minut. Lepsze, czyli bardziej puszyste!
A może biszkopt? Sprawdź, jak się za niego zabrać:
Co trzeba zrobić, aby ciasto ze śliwkami na oleju było jak najsmaczniejsze? Na początek miksujemy na gładko jajka i olej. W oddzielnym naczyniu łączymy cukier, cukier waniliowy, mąkę pszenną (najlepiej przesianą) oraz proszek do pieczenia. Wszystko łączymy razem. Masa powinna być półpłynna, lejąca się i… bardzo słodka.
Myjemy dokładnie śliwki, kroimy je na połówki, wyjmujemy pestki. Tak przygotowane śliwki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zalewamy masą i gotowe! Pieczemy ciasto ucierane ze śliwkami przez 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.