Ciasto ze śliwką to smak jesieni! Poznaj prosty przepis na biszkopt ze śliwkami

Jesienią warto korzystać z sezonowych warzyw i owoców. Oprócz przepysznych obiadów przygotujesz z ich pomocą także smaczne desery. Ciasto ze śliwką, to jeden z pomysłów, który sprawdzi się jako dodatek do jesiennej herbaty. Oto łatwy przepis na biszkopt ze śliwkami.

Smak jesieni to przede wszystkim jabłka, gruszki, winogrona i śliwki. Te ostatnie fantastycznie sprawdzają się w cieście. Puszczają sok i dają niezwykły aromat. W połączeniu z puszystą masą tworzą deser, który smakuje najlepiej w towarzystwie kubka ciepłej herbaty. Kiedy nadejdą jesienne, chłodne wieczory, warto mieć kawałek pysznego ciasta, które osłodzi miniony dzień. Do upieczenia biszkoptu ze śliwkami potrzebujesz zaledwie pięciu składników. Łącząc je ze sobą, stworzysz klasyczne ciasto, które pokochają twoi bliscy. Przygotuj piekarnik, foremkę i kawałek blatu i bierz się za robienie biszkoptu ze śliwkami. 

Zobacz wideo

Ciasto ze śliwką z pięciu składników. To szybki przepis na udany deser

Ciasto ze śliwką może mieć różne formy. Popularna jest tarta ze śliwką, lub kręcone ciasto ze śliwką i kruszonką. Biszkopt charakteryzuje się tym, że jest miękki, puchaty i wchłania sok z owoców, przez co nie jest suchy i smakuje naprawdę wybornie. Aby go przygotować, potrzebujemy:

  • śliwki węgierki - 10 szt.
  • jajka - 6 szt.
  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • cukier - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżeczki

Przepis na biszkopt ze śliwkami. Sprawdź, jak poprawnie go przygotować

Biszkopt powinien być lekki i puszysty. To charakteryzuje udane ciasto. Śliwki są same w sobie dość ciężkostrawne, dlatego taka równowaga w deserze zapewni mu idealny smak. Robienie biszkoptu zacznij od ubicia jajek. Dodaj do nich cukier, a następnie ubijaj dalej do uzyskania puszystej konsystencji. Ważne, aby była jednolita i nie podchodziła wodą. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i powoli dodawaj do ubitej piany. Nadal ubijaj, tak aby składniki ładnie się połączyły. Teraz możesz przygotować formę.

Biszkopt ze śliwkami to ciasto z owocami, które pokochasz. Jak je upiec?

Przygotuj blaszkę, lub foremkę i wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto, tak aby równomiernie pokryło całą przestrzeń foremki. Teraz przekrój umyte wcześniej śliwki na pół i wyjmij z nich pestki. Poukładaj na wierzchu w niewielkich od siebie odstępach. Piecz około 40 minut w temperaturze 175 stopni z termoobiegiem. Na koniec poczekaj, aż ciasto przestygnie i posyp cukrem pudrem. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.