Ciasto francuskie - przepis na najlepszą szarlotkę w kilka minut

Ciasto francuskie z jabłkami brzmi jak najlepsze połączenie. Co więcej, szarlotka w takim wydaniu jest przepyszna i prosta w wykonaniu. Od czego powinniśmy zacząć? Przepis na ulubiony deser wszystkich łasuchów.

Ciasto francuskie zwykle kojarzy nam się z delikatnymi jak puszek croissantami oraz chrupiącymi ślimaczkami z serem. Dzisiaj jednak spojrzymy na nie nieco inaczej. Postanowiłyśmy znaleźć sposób na stworzenie szarlotki w kilka chwil. Co będzie wam potrzebne? Oczywiście przepyszne jabłka! No i odrobina kulinarnej magii. Zaczynamy!

Zobacz wideo Crumble jabłkowy z orzechami [PRZEPIS]

Ciasto francuskie z jabłkami, czyli sposób na przepyszny deser w kilka minut

Ciasto francuskie z jabłkami. Składniki:

  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 duże jabłka
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki cukru do wypieków
  • 3 łyżki ciemnego rumu
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 115 g roztopionego i przestudzonego masła

Ciasto francuskie z jabłkami. Sposób przygotowania:

Na sam początek trzeba wziąć pod uwagę fakt, że wszystkie podane składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przygotowania rozpocznij od obrania jabłek, usunięcia z nich gniazd nasiennych i pokrojenia ich w dużą kostkę.

Do miksera wbij jajka i dodaj cukier. Roztrzep je do połączenia i ubijaj do momentu otrzymania jednolitej masy. Powinna się lekko pienić, ale nie doprowadzaj jej do puszystości. Dodaj rum i wanilię, zmiksuj. Następnie wlej roztopione i przestudzone masło oraz suche składniki. Warto dodać także, że wszystkie suche składniki powinny być wcześniej przesiane przez sitko. Całość zamieszaj za pomocą szpatułki do połączenia składników. Do masy dodaj pokrojone jabłka i wymieszaj tak, aby wszystkie były pokryte ciastem.

Tak przygotowaną masę wyłóż do formy o średnicy 23 cm. Wcześniej nałóż na nią papier do pieczenia. Piecz w temperaturze 175 stopni C przez ok. 45 minut lub do suchego patyczka. Po tym czasie wyjmij, przestudź i gotowe. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.