Sezon na śliwki trwa, a to oznacza, że musimy wziąć się za robotę. Ciasta, powidła, ciasteczka i inne smakołyki wołają do nas, o przygotowanie. Dziś więc przychodzimy z przepisem na prostą i niesamowicie smaczną tartę ze śliwkami. Wasza rodzina z pewnością wam za nią podziękuje. To prawdziwe niebo w gębie.
Tarta ze śliwkami. Składniki:
Ciasto kruche:
Kruszonka:
+ 500 g małych śliwek
Tarta ze śliwkami. Sposób przygotowania:
Rozpocznij od przygotowania kruchego ciasta. Przesyp mąkę przez sitko do dużej miski. Dodaj do niej pół łyżeczki proszku do pieczenia, 50 g cukru pudru oraz szczyptę soli. Masło pokrój na małe kawałeczki i również dodaj do miski. Na sam koniec dodaj żółtko. Składniki możesz połączyć za pomocą miksera z hakami lub tradycyjnie, wyrobić je ręcznie. Na początku może wydawać się sypkie, ale po chwili ugniatania zacznie robić się plastyczne. Gdy tak już się stanie, uformuj kulkę, zawiń w folię i odłóż do lodówki na pełną godzinę.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni C z opcją góra-dół. Przygotuj formę do pieczenia o średnicy 24 cm. Wysmarują ją od środka masłem, dzięki czemu łatwiej będzie ci później kroić ciasto. Po godzinie wyłóż je na formę.Pół kilograma śliwek umyj, osusz, przekrój na pół i pozbądź się pestek. Połówki przekrój jeszcze raz na pół i wyłóż na ciasto.
Teraz zacznij przygotowywać kruszonkę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj i rozetrzyj w dłoniach. Następnie posyp nią śliwki. Tartę włóż do piekarnika na 45 minut.