Przepis na proste ciasto ze śliwkami. Ta tarta jest prosta w wykonaniu i niesamowicie aromatyczna

Tarta ze śliwkami brzmi jak najlepsze wspomnienie z dzieciństwa. Dzięki temu przepisowi z pewnością przypomnisz sobie czasy beztroski, gdy świat wydawał się prosty i zabawny. Prosty przepis na ciasto ze śliwkami? Sami sprawdźcie.

Sezon na śliwki trwa, a to oznacza, że musimy wziąć się za robotę. Ciasta, powidła, ciasteczka i inne smakołyki wołają do nas, o przygotowanie. Dziś więc przychodzimy z przepisem na prostą i niesamowicie smaczną tartę ze śliwkami. Wasza rodzina z pewnością wam za nią podziękuje. To prawdziwe niebo w gębie.

Zobacz wideo Smażone marchewki na domowym lebneh z sezamem

Proste ciasto ze śliwkami? Ta tarta skradnie serce każdego łasucha

Tarta ze śliwkami. Składniki:

Ciasto kruche:

  • 160 g mąki pszennej
  • 80 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko jajka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 80 g mąki pszennej
  • 50 g cukru drobnego
  • 50 g masła

+ 500 g małych śliwek

Tarta ze śliwkami. Sposób przygotowania:

Rozpocznij od przygotowania kruchego ciasta. Przesyp mąkę przez sitko do dużej miski. Dodaj do niej pół łyżeczki proszku do pieczenia, 50 g cukru pudru oraz szczyptę soli. Masło pokrój na małe kawałeczki i również dodaj do miski. Na sam koniec dodaj żółtko. Składniki możesz połączyć za pomocą miksera z hakami lub tradycyjnie, wyrobić je ręcznie. Na początku może wydawać się sypkie, ale po chwili ugniatania zacznie robić się plastyczne. Gdy tak już się stanie, uformuj kulkę, zawiń w folię i odłóż do lodówki na pełną godzinę.

W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni C z opcją góra-dół. Przygotuj formę do pieczenia o średnicy 24 cm. Wysmarują ją od środka masłem, dzięki czemu łatwiej będzie ci później kroić ciasto. Po godzinie wyłóż je na formę.Pół kilograma śliwek umyj, osusz, przekrój na pół i pozbądź się pestek. Połówki przekrój jeszcze raz na pół i wyłóż na ciasto.

Teraz zacznij przygotowywać kruszonkę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj i rozetrzyj w dłoniach. Następnie posyp nią śliwki. Tartę włóż do piekarnika na 45 minut.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.