Jak przygotować dobre naleśniki? Przepis na idealne ciasto to klucz do sukcesu. Potem wystarczy zrobić nadzienie z ulubionych składników i gotowe. To doskonały pomysł na smaczny obiad, kiedy nie bardzo mamy pomysł na wymyślne dania. Podpowiadamy, jak zrobić dobre naleśniki na różne sposoby.
Składniki:
Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, wlewamy mleko, olej i pół szklanki wody. Mieszamy mikserem lub trzepaczką. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, wlewamy pozostałą ilość wody. Doprawiamy solą do smaku i odstawiamy ciasto na pół godziny, by odpoczęło. Następnie smażymy naleśniki na patelni z obu stron, aż ładnie się zrumienią.
Składniki:
W dużej misce łączymy wszystkie rodzaje mąk i proszek do pieczenia. Wbijamy jajka, wlewamy mleko, olej i wszystko mieszamy trzepaczką lub używając miksera. Jeśli konsystencja jest za gęsta, dodajemy wodę. Doprawiamy solą i smażymy z obu stron na rumiano.
Składniki:
Do dużej miski wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, wlewamy napój roślinny, olej, wszystko łączymy mikserem lub trzepaczką. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodajemy wodę, odstawiamy ciasto na pół godziny, aby odpoczęło. Doprawiamy solą do smaku i smażymy naleśniki na patelni, aż będą rumiane z obu stron.
Składniki:
Mąkę oraz proszek budyniowy mieszamy w misce. Wlewamy mleko, olej oraz połowę ilości wody i wbijamy jajka. Wszystko mieszamy mikserem lub trzepaczką, jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodajemy jeszcze wody. Na koniec doprawiamy cukrem do smaku. Smażymy na patelni, aż naleśniki po obu stronach będą rumiane.
Składniki:
Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy mleko, wodę i wbijamy jajka. Dodajemy sodę oczyszczoną, ocet, cukier i olej. Wszystko mieszamy trzepaczką lub mikserem. Smażymy od razu (soda nie potrzebuje dużo czasu, by "ruszyć" ciasto) na patelni, po obu stronach, by naleśniki były rumiane.