Naleśniki - przepis, który się zawsze sprawdzi. Mamy kilka wersji

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Zrób naleśniki! Można je podać na kilka różnych sposobów i zadowolić zarówno wielbicieli słodkości, jak i słonych obiadów. Naleśniki - przepis, który zawsze się sprawdzi zawsze warto mieć na podorędziu. Podpowiadamy, jak je zrobić.

Jak przygotować dobre naleśniki? Przepis na idealne ciasto to klucz do sukcesu. Potem wystarczy zrobić nadzienie z ulubionych składników i gotowe. To doskonały pomysł na smaczny obiad, kiedy nie bardzo mamy pomysł na wymyślne dania. Podpowiadamy, jak zrobić dobre naleśniki na różne sposoby.

Naleśniki - przepis tradycyjny

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka wody gazowanej,
  • 3 jajka,
  • 5 łyżek oleju rzepakowego lub rozpuszczonego masła,
  • szczypta soli do smaku

Jak usmażyć tradycyjne naleśniki?

Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, wlewamy mleko, olej i pół szklanki wody. Mieszamy mikserem lub trzepaczką. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, wlewamy pozostałą ilość wody. Doprawiamy solą do smaku i odstawiamy ciasto na pół godziny, by odpoczęło. Następnie smażymy naleśniki na patelni z obu stron, aż ładnie się zrumienią.

Naleśniki - przepis bezglutenowy

Składniki:

  • 100 g mąki ryżowej,
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • 50 g mąki kukurydzianej,
  • 3-4 jajka,
  • 200 ml mleka,
  • 50 ml wody gazowanej,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli

Jak usmażyć naleśniki bezglutenowe?

W dużej misce łączymy wszystkie rodzaje mąk i proszek do pieczenia. Wbijamy jajka, wlewamy mleko, olej i wszystko mieszamy trzepaczką lub używając miksera. Jeśli konsystencja jest za gęsta, dodajemy wodę. Doprawiamy solą i smażymy z obu stron na rumiano.

Naleśniki - przepis wegański

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 150 ml napoju roślinnego, np. owsianego, sojowego lub migdałowego,
  • 100 ml wody gazowanej,
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • sól do smaku
Zobacz wideo

Jak usmażyć naleśniki wegańskie?

Do dużej miski wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, wlewamy napój roślinny, olej, wszystko łączymy mikserem lub trzepaczką. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodajemy wodę, odstawiamy ciasto na pół godziny, aby odpoczęło. Doprawiamy solą do smaku i smażymy naleśniki na patelni, aż będą rumiane z obu stron.

Naleśniki - przepis z budyniem

Składniki:

  • 5 czubatych łyżek mąki,
  • 2 opakowania budyniu w dowolnym smaku (w proszku),
  • 150 ml mleka,
  • 150 ml wody gazowanej,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki oleju,
  • szczypta cukru do smaku

Jak usmażyć naleśniki budyniowe?

Mąkę oraz proszek budyniowy mieszamy w misce. Wlewamy mleko, olej oraz połowę ilości wody i wbijamy jajka. Wszystko mieszamy mikserem lub trzepaczką, jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodajemy jeszcze wody. Na koniec doprawiamy cukrem do smaku. Smażymy na patelni, aż naleśniki po obu stronach będą rumiane.

Puszyste naleśniki - przepis z sodą

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 150 ml mleka,
  • 100 ml wody gazowanej,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżka octu,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki oleju

Jak usmażyć puszyste naleśniki na sodzie?

Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy mleko, wodę i wbijamy jajka. Dodajemy sodę oczyszczoną, ocet, cukier i olej. Wszystko mieszamy trzepaczką lub mikserem. Smażymy od razu (soda nie potrzebuje dużo czasu, by "ruszyć" ciasto) na patelni, po obu stronach, by naleśniki były rumiane.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.