Praktycznie zawsze mamy w lodówce takie serki, a wiele z nas nie wie, jak dużo mają zastosowań

Niektóre produkty mają stałe miejsce w naszych lodówkach. Może zabraknąć mięsa na obiad czy warzyw do sałatki, są i takie, które po prostu zawsze znajdą się w którymś zakamarku naszej chłodziarki. Do takich często należą serki śmietankowe. Zarówno naturalne, jak i o rozmaitych smakach są genialnym smarowidłem do kanapek - i w ten sposób najczęściej są wykorzystywane. Okazuje się, że owszem - świetnie zastąpią masło czy pasty, na których przygotowanie trzeba poświęcić trochę czasu - ale nadają się też doskonale do innych dań. Ba! Nawet do deserów.

Serek śmietankowy to produkt znany i lubiany. Jest przygotowywany na bazie śmietanki i doskonale zastępuje różne smarowidła. Chętnie po niego sięgamy szczególnie wtedy, gdy nie mamy czasu na komponowanie past kanapkowych. W końcu nawet klasyczny twarożek ze szczypiorkiem wymaga trochę zachodu, a taki serek po prostu wyciągamy z lodówki i wykładamy wprost na pieczywo. Na rynku znajdziemy mnóstwo rodzajów serków śmietankowych. Szczególnie warte uwagi są produkty z linii Łaciaty, bowiem producent co chwila zaskakuje nowymi smakami. Do wyboru mamy zarówno wersję naturalną - uwielbianą i do dań na słono, i słodkich deserów – jak i całą gamę rozmaitych wersji smakowych. To między innymi serek śmietankowy Łaciaty z czosnkiem, cebulą i szczypiorkiem, kurkami, łososiem i koperkiem, meksykański czy z zielonymi oliwkami.

Serki puszyste Łaciate różne smakiSerki puszyste Łaciate różne smaki Materiał promocyjny

Nie tylko do kanapek

Choć serek śmietankowy najczęściej wykorzystuje się do smarowania pieczywa, w rzeczywistości ma naprawdę masę zastosowań w kuchni. Jak wspominaliśmy, doskonale sprawdza się i do dań wytrawnych, i tych na słodko. W dalszej części podpowiemy, do czego jeszcze warto go wykorzystać.

Naturalny dobry do… absolutnie wszystkiego

Najwięcej możliwości wykorzystania ma oczywiście serek śmietankowy Łaciaty naturalny. Ma słodkawy smak, ale z lekko słoną nutką. Doskonale sprawdzi się w roli smarowidła, ale nie tylko do zwykłych kanapek z szynką i serem. Jeśli hojnie posmarujesz nim kromkę chałki i polejesz strużką miodu, przeniesiesz się do czasów dzieciństwa - obiecujemy. Warto też użyć serka na spód tortilli – doskonale "przyklei" resztę składników i będzie świetnym dodatkiem smakowym. To też idealna baza do rozmaitych sosów i dipów. Wystarczy dodać do niego ulubione składniki, by zamienić w nietypową pastę do maczania słupków świeżych warzyw, kabanosów czy chipsów.

Serek śmietankowy Łaciaty naturalny sprawdzi się także w deserach. Tu również znajdziesz całą gamę zastosowań. Można bowiem użyć go zamiast twarogu, by przygotować aksamitny i puszysty sernik. Na jego bazie łatwo też przygotować kremy do przełożenia ciast lub udekorowania deserów. Sprawdzi się także jako tak zwany frosting, czyli gęstszy lukier do upiększenia babeczek - wystarczy połączyć serek z cukrem pudrem i odrobiną soku z cytryny.

Serek śmietankowy Łaciaty smak indyjski z konopiami i czarnuszkąSerek śmietankowy Łaciaty smak indyjski z konopiami i czarnuszką Materiał promocyjny

Serki smakowe - na szybki obiad i wyrafinowane przyjęcie

Jeśli chodzi o inne smaki serka śmietankowego Łaciaty, tu także mamy masę możliwości wykorzystania. Przede wszystkim jako wspomniane smarowidła. Będą też świetną bazą do dipów - spróbuj połączyć kurkowy albo czosnkowy ze śmietaną - nie pożałujesz. Nie masz składników na sos do makaronu? Serki śmietankowe i ten problem rozwiązują. Wystarczy podgrzać w rondelku, dodać nieco wody z gotowania makaronu i pyszny sos gotowy. Planujesz przyjęcie? Serek przełóż do szprycy i nafaszeruj nim gotowe kruche babeczki albo jajka na twardo. Do tego dekoracja ze świeżych ziół, oliwek czy misternie wyciętej marchewki i idealna, zgrabna przekąska na jeden chaps gotowa.

To tylko niektóre z możliwych zastosowań serków śmietankowych. Jak widzisz, jest ich naprawdę sporo. A wszystko to zamknięte w jednym opakowaniu, które nie zajmuje wiele miejsca w lodówce. Warto więc podczas zakupów zaopatrzyć się w taki serek. Uratuje cię w niejednej sytuacji nagłego głodu albo... niespodziewanych gości!

Więcej o:
Copyright © Agora SA