Clafoutis: francuski deser, który zadowoli najbardziej wybredne polskie podniebienia

Clafoutis to francuski deser, który króluje nie tylko na francuskich stołach. Ten rodzaj ciasta przypominającego konsystencją budyń lub pudding podaje się z owocami, szczególnie sezonowymi. Dlatego warto go przyrządzić zwłaszcza latem. Oto garść inspiracji.

Clafoutis: przepis na pyszny letni deser

Jak przyrządzić clafoutis? Przepis jest niezwykle prosty. Deser jest łatwy do przygotowania, nie jest ani pracochłonny, ani – tym bardziej – czasochłonny. Można go podawać z dowolnymi sezonowymi owocami: borówkami, czereśniami, truskawkami czy śliwkami, można go przyrządzić również z jabłkami. Możliwości jest wiele. Potrzebna będzie forma do zapiekania: ceramiczne bądź dowolne inne naczynie żaroodporne, ale clafoutis można równie dobrze piec od razu w małych kokilkach. Oto przepis na clafoutis z borówkami.

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 50 g cukru,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 125 g mąki,
  • 250 ml mleka,
  • ćwierć szklanki śmietanki kremówki,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka masła,
  • 200 g borówek,
  • cukier puder.

Jajka ubić w mikserze bądź rózgą na puszystą masę, partiami dodawać cukier i cukier waniliowy. Do ubitej masy dodać mleko, mąkę, kremówkę i sól. Ubijać tak długo, aż masa będzie puszysta i napowietrzona. Formę do zapiekania wysmarować masłem, wsypać do niej owoce i zalać przygotowaną masą. Zapiekać około pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Podawać na ciepło, posypane cukrem pudrem. Opcjonalnie można udekorować borówkami i listkami melisy. Oczywiście borówki można zastąpić dowolnymi ulubionymi owocami.

Zobacz też: Pyszne ciasto marchewkowe lub truskawkowe - Ty wybierasz! [PROSTE PRZEPISY]

Ciasto na lato musi być pyszne i szybkie w przygotowaniu. Zdjęcie ilustracyjneCiasto na lato? Oto przepisy na szybkie i dobre ciasto na upalne dni

Ciasto clafoutis – deser podawany na ciepło

Ciasto clafoutis, choć do jego przyrządzania zachęcają szczególnie miesiące letnie, podawać się powinno na ciepło. Oczywiście, przestudzone nie straci swoich walorów smakowych, ale podane wkrótce po wyjęciu z piekarnika zniknie z talerzy (lub kokilek) w ekspresowym tempie. Jeśli temperatura na dworze nie sprzyja gorącym deserom, warto pomyśleć o zaserwowaniu clafoutis z gałką lodów. Zwłaszcza wówczas, gdy przyrządzimy ten deser w wersji ''na bogato''.

Składniki:

  • 3 szklanki odpestkowanych czereśni lub wiśni (ok. 500 g),
  • półtorej łyżki cherry brandy lub likieru wiśniowego (kirsch),
  • 1/3 szklanki płatków migdałów,
  • półtorej łyżki masła,
  • 1 szklanka pełnego mleka,
  • ćwierć szklanki cukru (oraz łyżka do dekoracji),
  • ćwierć szklanki śmietanki kremówki,
  • 3 jajka,
  • 2/3 szklanki mąki pszennej,
  • kilka kropli olejku migdałowego,
  • szczypta soli,
  • cukier puder.

Czereśnie (lub wiśnie) zalać alkoholem, wymieszać, odstawić na pół godziny, co jakiś czas mieszając. Płatki migdałów podprażyć na suchej patelni do zrumienienia. Formę ceramiczną lub inne naczynie żaroodporne wysmarować połową łyżki masła. W misie miksera umieścić mleko, cukier, śmietankę, jajka, mąkę, olejek i sól. Miksować przez 5 minut końcówką do ubijania białek. Masa musi być napowietrzona. Czereśnie odsączyć, a płyn wmieszać do ciasta. Na dno formy wyłożyć czereśnie, zalać je ciastem. Wstawić do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika i piec przez kwadrans. Następnie uchylić piekarnik, na deser wyłożyć resztę masła (pokrojonego w drobną kosteczkę), posypać migdałami i oprószyć cukrem. Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejne pół godziny. Wyjąć, podawać lekko przestudzone, posypane cukrem pudrem.

Zobacz wideo Zobacz też przepis na ciasto jogurtowe

Clafoutis z jabłkami – konkurencja dla szarlotki

Praktycznie przez cały rok może towarzyszyć nam clafoutis z jabłkami. Wielbiciele tradycyjnej szarlotki powinni spróbować tego rustykalnego pieczonego francuskiego deseru w wersji z jabłkami, a niewątpliwie będą sięgali po niego równie często, co po szarlotkę na ciepło.

Składniki:

  • 3 jabłka,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki mąki,
  • 1 łyżka cukru,
  • ćwierć szklanki mleka,
  • ćwierć szklanki śmietanki kremówki,
  • 1 – 2 łyżki masła,
  • cukier puder.

Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić na plasterki. Roztopić na patelni masło, wrzucić jabłka i podsmażyć, a następnie przełożyć je do formy żaroodpornej. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę, mleko, śmietankę, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z utartą masą. Ciasto wylać na jabłka i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 25 do 35 minut. Nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia. Po wyjęciu z pieca posypać ciasto cukrem pudrem. Podawać na ciepło.

Sernik na zimno z jagodami i jeżynamiSernik na zimno: propozycje na rozpływające się w ustach letnie podwieczorki

Clafoutis z truskawkami: smak lata

Clafoutis z truskawkami to propozycja zwłaszcza na początek lata. Jeśli jednak zimą zdarzy nam się w markecie kupić importowane truskawki, to z powodzeniem możemy przywołać wspomnienie lata, przygotowując z nimi clafoutis.

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 100 g cukru,
  • 100 g masła,
  • 100 g mąki,
  • 150 ml mleka,
  • 250 g truskawek,
  • cukier puder.

Masło rozpuścić w rondelku i ostudzić. Sześć kokilek wysmarować masłem i obsypać mąką. Truskawki pozbawić szypułek, umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę, stopniowo dodawać mąkę, roztopione masło i mleko. Do każdej kokilki wsypać garść truskawek, zalać ciastem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, piec około 25 minut. Podawać na ciepło, posypane cukrem pudrem.

Zobacz też: Ciasto z galaretką - proste przepisy na ciasto z dodatkiem galaretki. Cztery deserowe hity

Więcej o: