Ciasto z galaretką - proste przepisy na ciasto z dodatkiem galaretki. Cztery deserowe hity

Ciasto z galaretką to lekki i niezwykle szybki pomysł na słodką przekąskę czy dodatek do kawy. Z nami poznasz niezawodne przepisy m.in. na ciasto malinowe z chmurką oraz ciasto z truskawkami i galaretką w wersji wegańskiej.

Ciasto z galaretek, czyli pomysł na kolorowy deser

Ciasto z dodatkiem galaretek to niewątpliwie deser, który nie tylko kusi wyglądem, lecz także smakiem - do tego jest zupełnie nieskomplikowany w wykonaniu. Wystarczy zgromadzić kilka produktów i poświęcić chwilę na wyczarowanie słodkiej przekąski, która zachwyci nie tylko dzieci. Co będzie nam potrzebne do wykonania ciasta z galaretek? Oto podpowiedź:

Składniki:

  • 3 galaretki - o różnych kolorach, np. truskawkowa, agrestowa i pomarańczowa
  • 1 szklanki mleka
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1 duże opakowanie śmietany 18 %
  • 5 łyżek cukru

Wykonanie:

  1. W trzech naczyniach rozrabiamy galaretki, dodając nieco mniej wody niż jest w przepisie. Wkładamy do lodówki, aby stężały - najlepiej na całą noc. Stężałe galaretki kroimy w małe kwadraciki.
  2. Mleko podgrzewamy, a następnie rozpuszczamy w nim żelatynę - odstawiamy do ostygnięcia.
  3. Do miski wlewamy śmietanę i ubijamy z cukrem. Do masy śmietanowej dodajemy pozostałe składniki, czyli galaretki oraz mleko z żelatyną - wszystko mieszamy.
  4. Powstałą galaretowo-śmietanową masę przelewamy do keksówki wysmarowanej masłem i wstawiamy do lodówki, aby dobrze stężało. 

Ciasto z galaretkami, czyli słodka wersja dla wegan

Ciasto z galaretkami może być również świetnym deserem dla tych, którzy przeszli na dietę wegańską. Okazuje się bowiem, że bez dodatku jajek i masła można z powodzeniem przyrządzić smaczny i dietetyczny przysmak z truskawkami i galaretką. Zatem, do dzieła:

Przygotowanie spodu:

  • 6 daktyli
  • 1,5 szklanki migdałów
  • 1 łyżka miodu lub syropu roślinnego (z agawy czy klonowego)
  • 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego

Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut, aby zmiękły. Do blendera kielichowego wsypać migdały i "zmielić" na mąkę migdałową. Do miski miksera wsypać otrzymana mąkę, daktyle - bez wody, słodziwo oraz olej i dokładnie wymieszać do powstania lepkiej masy, którą następnie wykładamy spód tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki.

Przygotowanie masy jaglanej:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 1 szklanka wody
  • 5 łyżek cukru trzcinowego lub innego słodziwa
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • puszka mleka kokosowego
  • kilka truskawek

Kaszę jaglaną przepłukać wodą, a następnie przesypać do garnuszka wypełnionego mlekiem roślinnym i woda - gotować ok. 20 minut. Do ugotowanej kaszy dodać słodziwo oraz olej kokosowy, wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Do zimnej masy jaglanej przełożyć tylko gęstą część mleczka kokosowego oraz ekstrakt waniliowy i miksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowaną w ten sposób masę jaglaną przełożyć na spód. Na wierzchu układamy przekrojone na połówki truskawki, wciskając je w masę.

Przygotowanie galaretki truskawkowej:

  • 1/3 szklanki soku truskawkowego do rozcieńczania z wodą
  • 1 szklanka wody
  • łyżeczka agaru

Wodę z sokiem truskawkowym zagotowujemy, gdy zacznie wrzeć dodajemy agar, mieszamy i ponownie gotujemy, ciągle mieszając. Galaretkę odstawiamy do ostygnięcia, a następnie do lodówki do delikatnego stężenia. Ciasto polewamy delikatnie tężejącą galaretką i przekładamy na kilka godzin do lodówki.

Zobacz wideo Wakacyjna terrina, czyli galaretka z owocami

Ciasto ''malinowa chmurka'', czyli malinowa uczta dla podniebienia

Ciasto ''malinowa chmurka'' to propozycja dla tych, którzy mają nieco więcej czasu i chcą włożyć trochę zaangażowania, aby uzyskać efekt istnej malinowej uczty dla podniebienia. Tego rodzaju deser z galaretką i owocami lata, wypełniony śmietanową masą z mascarpone i dopełniony bezą z migdałami na pewno stanie się jednym z ulubionych wypieków, które smakują nie tylko w sezonie na maliny. Jak wykonać ''malinową chmurkę''. Podpowiadamy:

Kruche ciasto (na blachę 23x33 cm):

  • 150 g maki pszennej
  • 3 żółtka
  • 30 g cukru pudru
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • 100 g masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Z podanych składników zagniatamy ciasto - ważne, aby masło nie było miękkie, twarde z powodzeniem można pokroić na kawałeczki. Powstałą kulę z ciasta zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 60 minut do lodówki. Schłodzone ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, można rozwałkować na wielkość blachy lub odrywać po kawałku i wykładać jej spód palcami. Wyrównać i ponownie odstawić do lodówki na 30 min. Po tym czasie, spód ciasta ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego na 190º Celsjusza piekarnika. Piec przez ok. 15 minut w programie z termoobiegiem, aż spód będzie wypieczony i rumiany. 

Masa malinowa:

  • 600 g malin - świeżych lub mrożonych
  • 3 malinowe galaretki
  • 3,5 szklanki wrzącej wody

Galaretki malinowe rozpuszczamy we wrzątku, następnie studzimy i mieszamy z owocami. Przekładamy do lodówki, aby masa nieco stężała. Następnie, zgęstniałą przelewamy na upieczony i ostudzony spód i ponownie przekładamy do lodówki, aby zupełnie stężała.

Krem śmietanowy:

  • 500 ml śmietany kremówki - schłodzonej
  • 250 g serka mascarpone - schłodzonego
  • 3 łyżki cukru pudru

Podane składniki dokładnie, acz nie za długo, miksować. Powstały krem śmietanowy przełożyć na stężałą masę malinową, odłożyć do lodówki.

Beza idealna:

  • 3 białka - koniecznie wyjęte nieco wcześniej z lodówki
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 20 g płatków migdałowych

Białka ubijamy z cukrem na gładką i sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną. Masę bezową rozsmarować na blasze o wymiarach kruchego ciasta, czyli 23x33 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać płatkami migdałowymi i piec w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 140ºC ok. 60 minut. Wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika i przełożyć na przygotowane wcześniej ciasto. Wstawić malinową chmurkę na całą noc do lodówki.

Ciasto z truskawkami i galaretką, czyli przepis na różową piankę

Szybkie, smaczne i lekkie ciasto z truskawkami i galaretka, można w łatwy sposób nieco urozmaicić i przygotować pyszna, różową piankę truskawkową z galaretką. Jak wykonać taki deser? Poniżej przepis:

Biszkopt:

  • 60 g maki pszennej
  • 60 g maki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka wody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • dodatkowo: 500 g truskawek

Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem na sztywną pianę. Na koniec dodawać po jajku, a następnie wymieszać delikatnie z obiema mąkami połączonymi wcześniej z proszkiem do pieczenia oraz wodą. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 190ºC przez ok. 20 minut. Na ostygniętym cieście poukładać truskawki poprzekrawane na połówki.

Pianka:

  • 2 opakowania galaretek truskawkowych
  • 1 l śmietanki 30%

Galaretki przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu, jednak w dwóch oddzielnych naczyniach. Śmietankę ubić na sztywno i dodać do niej jedną schłodzoną galaretkę, a następnie wymieszać. Przygotowaną piankę wyłożyć na ułożone wcześniej połówki truskawek i wstawić do lodówki. Gdy pianka stężeje, wylać na jej powierzchnię drugą zimną galaretkę i ponownie wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin, aby zupełnie stężało.

Smacznego!

Zobacz też: Dobre ciasto w formie domowej drożdżówki, czyli coś, co smakuje każdemu [PRZEPIS]

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.