Ciasto z dodatkiem galaretek to niewątpliwie deser, który nie tylko kusi wyglądem, lecz także smakiem - do tego jest zupełnie nieskomplikowany w wykonaniu. Wystarczy zgromadzić kilka produktów i poświęcić chwilę na wyczarowanie słodkiej przekąski, która zachwyci nie tylko dzieci. Co będzie nam potrzebne do wykonania ciasta z galaretek? Oto podpowiedź:
Składniki:
Wykonanie:
Ciasto z galaretkami może być również świetnym deserem dla tych, którzy przeszli na dietę wegańską. Okazuje się bowiem, że bez dodatku jajek i masła można z powodzeniem przyrządzić smaczny i dietetyczny przysmak z truskawkami i galaretką. Zatem, do dzieła:
Przygotowanie spodu:
Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut, aby zmiękły. Do blendera kielichowego wsypać migdały i "zmielić" na mąkę migdałową. Do miski miksera wsypać otrzymana mąkę, daktyle - bez wody, słodziwo oraz olej i dokładnie wymieszać do powstania lepkiej masy, którą następnie wykładamy spód tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki.
Przygotowanie masy jaglanej:
Kaszę jaglaną przepłukać wodą, a następnie przesypać do garnuszka wypełnionego mlekiem roślinnym i woda - gotować ok. 20 minut. Do ugotowanej kaszy dodać słodziwo oraz olej kokosowy, wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Do zimnej masy jaglanej przełożyć tylko gęstą część mleczka kokosowego oraz ekstrakt waniliowy i miksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowaną w ten sposób masę jaglaną przełożyć na spód. Na wierzchu układamy przekrojone na połówki truskawki, wciskając je w masę.
Przygotowanie galaretki truskawkowej:
Wodę z sokiem truskawkowym zagotowujemy, gdy zacznie wrzeć dodajemy agar, mieszamy i ponownie gotujemy, ciągle mieszając. Galaretkę odstawiamy do ostygnięcia, a następnie do lodówki do delikatnego stężenia. Ciasto polewamy delikatnie tężejącą galaretką i przekładamy na kilka godzin do lodówki.
Ciasto ''malinowa chmurka'' to propozycja dla tych, którzy mają nieco więcej czasu i chcą włożyć trochę zaangażowania, aby uzyskać efekt istnej malinowej uczty dla podniebienia. Tego rodzaju deser z galaretką i owocami lata, wypełniony śmietanową masą z mascarpone i dopełniony bezą z migdałami na pewno stanie się jednym z ulubionych wypieków, które smakują nie tylko w sezonie na maliny. Jak wykonać ''malinową chmurkę''. Podpowiadamy:
Kruche ciasto (na blachę 23x33 cm):
Z podanych składników zagniatamy ciasto - ważne, aby masło nie było miękkie, twarde z powodzeniem można pokroić na kawałeczki. Powstałą kulę z ciasta zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 60 minut do lodówki. Schłodzone ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, można rozwałkować na wielkość blachy lub odrywać po kawałku i wykładać jej spód palcami. Wyrównać i ponownie odstawić do lodówki na 30 min. Po tym czasie, spód ciasta ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego na 190º Celsjusza piekarnika. Piec przez ok. 15 minut w programie z termoobiegiem, aż spód będzie wypieczony i rumiany.
Masa malinowa:
Galaretki malinowe rozpuszczamy we wrzątku, następnie studzimy i mieszamy z owocami. Przekładamy do lodówki, aby masa nieco stężała. Następnie, zgęstniałą przelewamy na upieczony i ostudzony spód i ponownie przekładamy do lodówki, aby zupełnie stężała.
Krem śmietanowy:
Podane składniki dokładnie, acz nie za długo, miksować. Powstały krem śmietanowy przełożyć na stężałą masę malinową, odłożyć do lodówki.
Beza idealna:
Białka ubijamy z cukrem na gładką i sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną. Masę bezową rozsmarować na blasze o wymiarach kruchego ciasta, czyli 23x33 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać płatkami migdałowymi i piec w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 140ºC ok. 60 minut. Wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika i przełożyć na przygotowane wcześniej ciasto. Wstawić malinową chmurkę na całą noc do lodówki.
Szybkie, smaczne i lekkie ciasto z truskawkami i galaretka, można w łatwy sposób nieco urozmaicić i przygotować pyszna, różową piankę truskawkową z galaretką. Jak wykonać taki deser? Poniżej przepis:
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem na sztywną pianę. Na koniec dodawać po jajku, a następnie wymieszać delikatnie z obiema mąkami połączonymi wcześniej z proszkiem do pieczenia oraz wodą. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 190ºC przez ok. 20 minut. Na ostygniętym cieście poukładać truskawki poprzekrawane na połówki.
Pianka:
Galaretki przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu, jednak w dwóch oddzielnych naczyniach. Śmietankę ubić na sztywno i dodać do niej jedną schłodzoną galaretkę, a następnie wymieszać. Przygotowaną piankę wyłożyć na ułożone wcześniej połówki truskawek i wstawić do lodówki. Gdy pianka stężeje, wylać na jej powierzchnię drugą zimną galaretkę i ponownie wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin, aby zupełnie stężało.
Smacznego!
Zobacz też: Dobre ciasto w formie domowej drożdżówki, czyli coś, co smakuje każdemu [PRZEPIS]