Kruche ciasto z jagodami obowiązkowe latem. Koniecznie z kruszonką!

Kruche ciasto z jagodami to po prostu obłęd rozpływający się w ustach! Ciasto jagodowe z kruszonką i do tego z lodami waniliowymi albo syropem owocowym. Pychota! To, co? Pieczemy? Przedstawiamy najlepszy przepis na tartę z jagodami.

Kruche ciasto z jagodami

Tarta z jagodami. Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • kostka masła,
  • szklanka cukru drobnego,
  • jajko,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • 500 g jagód,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Sezon na jagody trwa. Może masz ochotę na naleśniki? A może na pierogi?

Ciasto z jagodami z kruszonką. Przygotowanie:

Ciasto z jagodami z kruszonką rozpoczynamy na kilka godzin przed właściwym przygotowaniem ciasta. Dlaczego? Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Gdy już będą we właściwej temperaturze, przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Do mąki dodajemy masło, cukier, jajko i cukier waniliowy. Wszystko solidnie zagniatamy. 1/8 ciasta odkładamy do lodówki. Pozostałym ciastem wyklejamy blaszkę na tartę. Najlepiej wybrać taką o średnicy 22-25 cm. Tak przygotowane ciasto nakłuwamy widelcem. Podpiekamy spód ciasta w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Pamiętajmy, aby wybrać opcję termoobieg.

Zobacz wideo Jagodzianki na maślance - hit lata [PRZEPIS]

Następnie czyścimy jagody, suszymy je i mieszamy z łyżką mąki ziemniaczanej. Tak przygotowane jagody przekładamy na podpieczony spód ciasta. Wyjmujemy pozostałe ciasto z lodówki. Kruszymy je w ręku i posypujemy kruszonką jagody. Wstawiamy ciasto z jagodami i kruszonką na następne 20-25 minut do piekarnika. Tarta z jagodami będzie gotowa, gdy kruszonka się lekko zarumieni. Koniecznie porządnie studzimy ciasto, inaczej gorące jagody mogą poparzyć usta czy gardło. Ciasto z jagodami i z kruszonką podajemy posypane cukrem pudrem.

Więcej o:
Copyright © Agora SA