Sezon na jagody trwa. Może masz ochotę na naleśniki? A może na pierogi?
Ciasto z jagodami z kruszonką rozpoczynamy na kilka godzin przed właściwym przygotowaniem ciasta. Dlaczego? Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Gdy już będą we właściwej temperaturze, przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Do mąki dodajemy masło, cukier, jajko i cukier waniliowy. Wszystko solidnie zagniatamy. 1/8 ciasta odkładamy do lodówki. Pozostałym ciastem wyklejamy blaszkę na tartę. Najlepiej wybrać taką o średnicy 22-25 cm. Tak przygotowane ciasto nakłuwamy widelcem. Podpiekamy spód ciasta w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Pamiętajmy, aby wybrać opcję termoobieg.
Następnie czyścimy jagody, suszymy je i mieszamy z łyżką mąki ziemniaczanej. Tak przygotowane jagody przekładamy na podpieczony spód ciasta. Wyjmujemy pozostałe ciasto z lodówki. Kruszymy je w ręku i posypujemy kruszonką jagody. Wstawiamy ciasto z jagodami i kruszonką na następne 20-25 minut do piekarnika. Tarta z jagodami będzie gotowa, gdy kruszonka się lekko zarumieni. Koniecznie porządnie studzimy ciasto, inaczej gorące jagody mogą poparzyć usta czy gardło. Ciasto z jagodami i z kruszonką podajemy posypane cukrem pudrem.