Ambasador - ciasto z brzoskwiniami i jego różne oblicza
Przepisów na ciasto z brzoskwiniami jest naprawdę wiele, można wybierać spośród takich propozycji jak sernik na zimno z brzoskwiniami, ciasto francuskie z brzoskwiniami, ciasto jogurtowe z brzoskwiniami, czy ciasto ambasador. Jak dobrać formę do okazji?
Sernik na zimno z brzoskwiniami na upalny dzień
Serniki mają to do siebie, że jedni je uwielbiają, podczas gdy dla innych są zbyt ciężkie. Tymczasem sernik na zimno z brzoskwiniami wyróżnia się delikatnym smakiem, to prawdziwa kulinarna rozkosz i perfekcyjny dodatek do kawy. Tu znajdziesz przepis na sernik z brzoskwiniami.
Zobacz wideo Zobacz też inny przepis na ciasto z brzoskwiniami
Ciasto francuskie z brzoskwiniami - pyszne zawijasy
Dostępność ciasta francuskiego sprawia, że domowe drożdżówki są w zasięgu ręki. Wystarczy pokroić takie ciasto na kawałki dodać brzoskwinie z puszki i posmarować dżemem. Na koniec słodki pakunek należy zawinąć i piec zgodnie z opisem na opakowaniu. Ciasto francuskie z brzoskwiniami robi się naprawdę szybko, praktycznie samo. To pomysł na słodką przekąskę podczas rodzinnej wyprawy lub wieczór z przyjaciółkami.
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami - rodzinne wypieki
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami bez dodatku cukru to świetny pomysł na podwieczorek dla maluchów. Co więcej, ciasto jogurtowe z brzoskwiniami można przygotować w kilka chwil. To idealny patent na wspólne pieczenie. Zobacz przepis na ciasto jogurtowe z owocami.
Ambasador, czyli ciasto dla wymagających
Ambasador to ciasto, które jest prawdziwym wyzwaniem i zobowiązaniem jednocześnie. Sprawdzi się idealnie podczas szczególnych okazji. Przed przystąpieniem do pracy warto poczynić pewne przygotowania. Przede wszystkim trzeba zarezerwować sobie wolne popołudnie, a dzień wcześniej udać się na zakupy. Pełną listę produktów znajdziesz poniżej.
Ciasto z brzoskwiniami - lista składników
Ambasador wymaga przygotowani w kilku etapach i tak też prezentujemy poniższe składniki.
Produkty na biszkopt:
- jajka - 4 sztuki
- kakao - 2 łyżki
- proszek do pieczenia - pół łyżeczki
- cukier - ¾ szklanki
- mąka tortowa - ¾ szklanki
- szczypta soli
Produkty na krem o smaku czekolady:
- mleko - 500 ml
- gorzka czekolada - 50 g
- spirytus - 2 łyżki
- masło - 200 g
- budyń czekoladowy - 2 opakowania
- cukier - ¾ szklanki
Produkty na krem śmietankowy:
- śmietanka kremówka 30% - 600 ml
- żelatyna - 3 łyżeczki
- woda - 3/4 szklanki
- cukier puder - 4 łyżki
Dodatki:
- herbatniki kakaowe - 2 paczki
- brzoskwinie - 1 puszka
- starta mleczna czekolada
Ciasto z brzoskwiniami ambasador - krok po korku
Etap I
- Formę do ciasta ok. 25 cm należy wyłożyć papierem do pieczenia.
- Następnie przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz kakao.
- W kolejnym kroku oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywno z dodatkiem soli.
- Na koniec ubijania należy dodać cukier.
- Na kolejnym etapie trzeba zmniejszyć obroty miksera i dodawać żółtka.
- Następnie dodajemy resztę suchych składników i mieszamy.
- Tak przygotowaną masę należy przełożyć do formy i piec przez ok. pół godziny w temperaturze 170 stopni.
- Po wystudzeniu ciasto należy nawilżyć sokiem z brzoskwiń w puszce.
Etap II
- Mleko w ilości ok. 500 ml należy zagrzać z dodatkiem cukru i kawałkami czekolady.
- W pozostałym mleku rozpuszczamy budyń waniliowy, który wcześniej należy przesiać przez sitko, następnie gotujemy i mieszamy, aż do momentu, gdy budyń zgęstnieje. Następnie odstawiamy do wystygnięcia.
- W kolejnym kroku miksujemy masło, dodajemy do niego budyń oraz spirytus.
- Tak powstałą masę wykładamy na herbatniki, następnie brzoskwinie pokrojone na kawałki układamy na budyniu.
- W międzyczasie żelatynę należy zalać wodą i odstawić, aż do momentu, gdy zgęstnieje, następnie lekko podgrzewamy, ale bez wrzenia.
- Śmietanę miksujemy na sztywną masę, dodajemy brzoskwinie, cukier puder i na końcu żelatynę.
- Kropką nad i będzie starta czekolada, którą należy posypać po wierzchu.
- Ostatni etap to zawinięcie blachy folią i wstawienie ciasta do lodówki.
Zobacz też: Ciasto biszkoptowe z truskawkami. Prosty przepis na biszkopt z truskawkami