Ciasto z brzoskwiniami idealne na lato. Zostań ambasadorem dobrego smaku [PRZEPIS]

Ciasto z brzoskwiniami to prawdziwa poezja na talerzu. Planujesz mini przyjęcie i marzy Ci się wyjątkowe menu? Postaw na brzoskwinie!

Ambasador - ciasto z brzoskwiniami i jego różne oblicza 

Przepisów na ciasto z brzoskwiniami jest naprawdę wiele, można wybierać spośród takich propozycji jak sernik na zimno z brzoskwiniami, ciasto francuskie z brzoskwiniami, ciasto jogurtowe z brzoskwiniami, czy ciasto ambasador. Jak dobrać formę do okazji? 

Sernik na zimno z brzoskwiniami na upalny dzień 

Serniki mają to do siebie, że jedni je uwielbiają, podczas gdy dla innych są zbyt ciężkie. Tymczasem sernik na zimno z brzoskwiniami wyróżnia się delikatnym smakiem, to prawdziwa kulinarna rozkosz i perfekcyjny dodatek do kawy. Tu znajdziesz przepis na sernik z brzoskwiniami.

Zobacz wideo Zobacz też inny przepis na ciasto z brzoskwiniami

Ciasto francuskie z brzoskwiniami - pyszne zawijasy

Dostępność ciasta francuskiego sprawia, że domowe drożdżówki są w zasięgu ręki. Wystarczy pokroić takie ciasto na kawałki dodać brzoskwinie z puszki i posmarować dżemem. Na koniec słodki pakunek należy zawinąć i piec zgodnie z opisem na opakowaniu. Ciasto francuskie z brzoskwiniami robi się naprawdę szybko, praktycznie samo. To pomysł na słodką przekąskę podczas rodzinnej wyprawy lub wieczór z przyjaciółkami.

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami - rodzinne wypieki 

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami bez dodatku cukru to świetny pomysł na podwieczorek dla maluchów. Co więcej, ciasto jogurtowe z brzoskwiniami można przygotować w kilka chwil. To idealny patent na wspólne pieczenie. Zobacz przepis na ciasto jogurtowe z owocami.

Ambasador, czyli ciasto dla wymagających 

Ambasador to ciasto, które jest prawdziwym wyzwaniem i zobowiązaniem jednocześnie. Sprawdzi się idealnie podczas szczególnych okazji. Przed przystąpieniem do pracy warto poczynić pewne przygotowania. Przede wszystkim trzeba zarezerwować sobie wolne popołudnie, a dzień wcześniej udać się na zakupy. Pełną listę produktów znajdziesz poniżej. 

Ciasto z brzoskwiniami - lista składników 

Ambasador wymaga przygotowani w kilku etapach i tak też prezentujemy poniższe składniki. 

Produkty na biszkopt:

  • jajka - 4 sztuki 
  • kakao - 2 łyżki 
  • proszek do pieczenia - pół łyżeczki 
  • cukier - ¾ szklanki 
  • mąka tortowa - ¾ szklanki 
  • szczypta soli 

Produkty na krem o smaku czekolady: 

  • mleko - 500 ml 
  • gorzka czekolada - 50 g 
  • spirytus - 2 łyżki 
  • masło - 200 g 
  • budyń czekoladowy - 2 opakowania 
  • cukier - ¾ szklanki 

Produkty na krem śmietankowy: 

  • śmietanka kremówka 30% - 600 ml 
  • żelatyna - 3 łyżeczki 
  • woda - 3/4 szklanki 
  • cukier puder - 4 łyżki 

Dodatki: 

  • herbatniki kakaowe - 2 paczki 
  • brzoskwinie - 1 puszka 
  • starta mleczna czekolada

Ciasto z brzoskwiniami ambasador - krok po korku 

Etap I 

  1. Formę do ciasta ok. 25 cm należy wyłożyć papierem do pieczenia. 
  2. Następnie przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz kakao. 
  3. W kolejnym kroku oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywno z dodatkiem soli. 
  4. Na koniec ubijania należy dodać cukier. 
  5. Na kolejnym etapie trzeba zmniejszyć obroty miksera i dodawać żółtka. 
  6. Następnie dodajemy resztę suchych składników i mieszamy. 
  7. Tak przygotowaną masę należy przełożyć do formy i piec przez ok. pół godziny w temperaturze 170 stopni. 
  8. Po wystudzeniu ciasto należy nawilżyć sokiem z brzoskwiń w puszce.

Etap II 

  1. Mleko w ilości ok. 500 ml należy zagrzać z dodatkiem cukru i kawałkami czekolady. 
  2. W pozostałym mleku rozpuszczamy budyń waniliowy, który wcześniej należy przesiać przez sitko, następnie gotujemy i mieszamy, aż do momentu, gdy budyń zgęstnieje. Następnie odstawiamy do wystygnięcia. 
  3. W kolejnym kroku miksujemy masło, dodajemy do niego budyń oraz spirytus.  
  4. Tak powstałą masę wykładamy na herbatniki, następnie brzoskwinie pokrojone na kawałki układamy na budyniu. 
  5. W międzyczasie żelatynę należy zalać wodą i odstawić, aż do momentu, gdy zgęstnieje, następnie lekko podgrzewamy, ale bez wrzenia. 
  6. Śmietanę miksujemy na sztywną masę, dodajemy brzoskwinie, cukier puder i na końcu żelatynę. 
  7. Kropką nad i będzie starta czekolada, którą należy posypać po wierzchu. 
  8. Ostatni etap to zawinięcie blachy folią i wstawienie ciasta do lodówki. 

Zobacz też: Ciasto biszkoptowe z truskawkami. Prosty przepis na biszkopt z truskawkami

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.