To puszyste, delikatne i superkolorowe ciasto przypasuje wszystkim fanom słodkości. Robi się je bardzo łatwo, a jedyne, nad czym trzeba się trochę pochylić, to dopilnowanie temperatury produktów. Śmietanowiec wymaga też trochę cierpliwości - żeby wyszedł, potrzebuje kilku godzin na stężenie. W przeciwnym razie zjemy raczej mus niż ciasto.
Podpowiadamy, jak się za nie zabrać, ale najpierw sprawdźcie, jak przygotować inny deser na zimno. Skoro tu jesteście, to znaczy, że lubicie śmietanowiec, a jeśli tak, to sernik à la ser z dziurami na bank też przypadnie wam do gustu:
Składniki:
Ciasto śmietanowiec - przepis krok po kroku:
Zaczynamy od przygotowania galaretek. Każdą rozpuszczamy w szklance gorącej wody i przelewamy do foremek. Warto wykorzystać takie o dużej powierzchni, dzięki czemu łatwiej je pokroimy. Pozostawiamy do całkowitego stężenia, po czym kroimy w kostkę.
Robimy masę śmietanową. Jogurt mieszamy z cukrem w dużej misce. Żelatynę zalewamy wodą, by napęczniała, po czym podgrzewamy ją w rondelku na jak najmniejszym ogniu. Ma się rozpuścić, ale zbytnio nie nagrzać. Dodajemy kilka łyżek jogurtu i mieszamy. Całość przelewamy do pozostałego jogurtu i dokładnie łączymy, najlepiej rózgą. Zostawiamy, aż jogurt zacznie tężeć.
W osobnej misce ubijamy na sztywno śmietanę, po czym w kilku turach przekładamy ją do jogurtu. Delikatnie mieszamy rózgą. Na samym końcu dodajemy pokrojone galaretki. Całość przelewamy do tortownicy wyłożonej pergaminem i wstawiamy do lodówki na co najmniej trzy godziny, by stężało.
Wskazówka: do śmietanowca można też dodać pokruszone herbatniki. Doda to chrupkości i przełamie monotonny dla niektórych smak.
Ciasto z truskawkami chodzi wam po głowie? Śmietanowiec z owocami, a w tym wypadku z truskawkami, też się świetnie sprawdzi. Możecie ułożyć je pokrojone na wierzchu ciasta w połowie tężenia lub wmieszać do masy przed wylaniem do formy.
Jeśli jesteście fanami bardziej "ciastowych" deserów, możecie przygotować śmietanowiec na biszkopcie. Wystarczy wylać gotową masę śmietanową na przygotowany wcześniej spód - przepis znajdziecie w tym artykule. Wersja prostsza? Śmietanowiec na biszkoptach. Można wykorzystać zarówno te okrągłe, jak i podłużne (tzw. ladyfingers). Inną opcją jest wykorzystanie herbatników.