Pojawienie się truskawek na straganach to znak: porzucamy na razie ciężkie ciasta przekładane gęstymi kremami i bierzemy się za lekkie wypieki z dodatkiem sezonowych owoców. Dziś mamy dla was przepisy na ciasta z truskawkami w dwóch wersjach - biszkoptowe i czekoladowe. Sprawdźcie, jak je upiec.
Składniki:
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywną pianę, a potem, ciągle mieszając powoli wsypujemy cukier. Następnie kolejno dodajemy żółtka, a gdy składniki się połączą, wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier z wanilią. Wszystko łączymy. Truskawki myjemy, usuwamy im szypułki, kroimy na ćwiartki. Owoce dodajemy do ciasta i mieszamy wszystko drewnianą łyżką.
Formę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Do tortownicy wlewamy ciasto i wstawiamy ją do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy przez około 40 minut do suchego patyczka. Potem ciasto studzimy i oprószamy cukrem pudrem po wierzchu.
Składniki:
Do dużej miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy kakao i suche składniki mieszamy. W drugiej misce ucieramy jajka z cukrem na puszystą masę, wlewamy do niej także olej i mleko, łączymy. Następnie stopniowo dodajemy suche składniki, cały czas mieszamy. Formę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, wlewamy ciasto. Świeże truskawki myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki. Rozsypujemy je po wierzchu ciasta i delikatnie wciskamy. Tortownicę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C, ciasto pieczmy przez około 40 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem lub polewamy polewą.