Ciasto biszkoptowe z truskawkami i ciasto czekoladowe z truskawkami - wypieki w sam raz na lato

Macie ochotę na pyszne ciasto? Teraz mamy najlepszy czas na lekkie wypieki z dodatkiem sezonowych owoców. Pachnący biszkopt z truskawkami lub czekoladowe ciasto to najlepszy pomysł na czerwcowy deser. Jak je upiec?

Pojawienie się truskawek na straganach to znak: porzucamy na razie ciężkie ciasta przekładane gęstymi kremami i bierzemy się za lekkie wypieki z dodatkiem sezonowych owoców. Dziś mamy dla was przepisy na ciasta z truskawkami w dwóch wersjach - biszkoptowe i czekoladowe. Sprawdźcie, jak je upiec.

Przepis na ciasto biszkoptowe z truskawkami

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 0,75 szklanki cukru,
  • 4 średnie jajka,
  • 6 łyżek oleju roślinnego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • opakowanie cukru z prawdziwą wanilią,
  • ok. 350 g świeżych truskawek,
  • cukier puder do posypania,
  • masło i bułka tarta do wysmarowania formy
Zobacz wideo

Jak zrobić ciasto biszkoptowe z truskawkami?

Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywną pianę, a potem, ciągle mieszając powoli wsypujemy cukier. Następnie kolejno dodajemy żółtka, a gdy składniki się połączą, wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier z wanilią. Wszystko łączymy. Truskawki myjemy, usuwamy im szypułki, kroimy na ćwiartki. Owoce dodajemy do ciasta i mieszamy wszystko drewnianą łyżką.

Formę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Do tortownicy wlewamy ciasto i wstawiamy ją do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy przez około 40 minut do suchego patyczka. Potem ciasto studzimy i oprószamy cukrem pudrem po wierzchu.

Ciasto czekoladowe z truskawkami - przepis

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 0,75 szklanki cukru,
  • 4 jajka,
  • 4 łyżki kakao,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ok. 350 g świeżych truskawek,
  • cukier puder do posypania,
  • masło i bułka tarta do wysmarowania formy

Jak zrobić ciasto czekoladowe z truskawkami?

Do dużej miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy kakao i suche składniki mieszamy. W drugiej misce ucieramy jajka z cukrem na puszystą masę, wlewamy do niej także olej i mleko, łączymy. Następnie stopniowo dodajemy suche składniki, cały czas mieszamy. Formę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, wlewamy ciasto. Świeże truskawki myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki. Rozsypujemy je po wierzchu ciasta i delikatnie wciskamy. Tortownicę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C, ciasto pieczmy przez około 40 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem lub polewamy polewą. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA