Ciasto "zemsta teściowej" z wiśniami i bezą. Przepis na pyszny deser - nie tylko dla teściowej!

Ciasto zemsta teściowej to rewelacyjne ciasto na każdą okazję. Jego nazwa może nieco dziwić, ponieważ relacje z teściową to temat memów czy dowcipów, a niekoniecznie kojarzy nam się z kulinariami. Sprawdź przepis na zemstę teściowej i szykuj się na odwiedziny.

Ciasto teściowej wygląda bardzo efektownie. Każdy, kto zdecyduje się na ten właśnie placek, może liczyć na dodatkową ozdobę na stole. Dlaczego więc wiśniowa słodycz zyskała gorzką nazwę?

Zobacz wideo 3 przepisy na szybkie i proste ciasta: sernik japoński, kokosanki i murzynek

Zemsta teściowej i jej historia

Tajemnica ciasta ukryta jest w owocach - historia głosi, że ciasto zyskało taką nazwę po tym, jak jedna z kobiet - na złość zięciowi, dodała do ciasta wiśnie z pestkami. Poniżej prezentujemy przepis w łagodniejszej wersji. 

Ciasto teściowej - lista składników 

Przygotowanie tego wyjątkowego placka warto podzielić na etapy. Nie jest to przysłowiowa bułka z masłem, ale jeśli dobrze zorganizujemy pracę, to na pewno się uda. Wszystkie produkty potrzebne do wykonania prezentujemy poniżej. 

 

Placek zemsta teściowej - składniki na kruche ciasto 

  • mąka - 3 szklanki;
  • margaryna - 1 szklanka;
  • cukier puder - 1 szklanka;
  • żółtka - 5 sztuk;
  • proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki.

Beza:

  • białka - 5 sztuk;
  • płatki migdałowe - 1 opakowanie;
  • cukier puder - 1 szklanka.

Galaretka:

  • galaretka wiśniowa - 2 opakowania;
  • woda- 2 szklanki;
  • sok wiśniowy - 1 szklanka;
  • wydrylowane wiśnie - 1 słoik;
  • żelatyna - 1 łyżka.

Śmietana: 

  • żelatyna - 3 łyżki;
  • cukier puder - pół szklanki;
  • śmietana - 30 proc.; 
  • śmietana fix - 3.

Ciasto zemsta teściowej - przygotowanie 

Wykonanie ciasta kruchego zaczynamy od zagniatania mąki, margaryny, żółtek, cukru pudru i proszku do pieczenia. 

Ciasto kruche krok po kroku 

  • Ciasto po wyrobieniu dzielimy na połowę. Pierwszą część należy upiec samą na blasze, drugą z bezą z wcześniej ubitych białek i posypką z cukru pudru i migdałów. Pieczenie powinno trwać około 30 minut w temperaturze 160 stopni. 

Galaretkę przygotowujemy według następującego przepisu: 

  • Do miski należy wlać dwie szklanki wody i sok. Następnie wsypujemy galaretkę, żelatynę i na końcu wiśnie. Całość należy odstawić, aż wystygnie. 

Śmietana - instrukcja 

  • Schłodzoną śmietanę ubijamy z dodatkiem fixów, cukru pudru i żelatyny, którą najpierw należy rozpuścić i wystudzić. 

Zemsta teściowej - ułożenie warstw 

  • Najpierw układamy pierwsze ciasto kruche - wystudzone.
  • Następnie galaretkę. 
  • Na nią śmietanę. 
  • Na wierzchu kładziemy ciasto kruche z bezą.
Więcej o:
Copyright © Agora SA