Wiśnie, podobnie jak czereśnie, są bardzo lubianymi owocami, z których można przygotować pyszne dania i przetwory. Kwaskowe kuleczki są pełne witamin, a do tego doskonale smakują na słodko i jako dodatek do słonych potraw. Jakie dania zrobić z wiśni? Jak przygotować przetwory z wiśni na zimę? Mamy przepisy.
Składniki:
Piana z białek:
Wiśnie:
Przygotowujemy ciasto: na stolnicę lub do miski wysypujemy mąkę i wykładamy masło, łączymy je, siekając na kawałki. Następnie dodajemy żółtka, cukier i proszek do pieczenia. Szybko zagniatamy ciasto i zawijamy je w folię spożywczą, wkładamy do lodówki na 30 minut.
Przygotowujemy pianę z białek: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną.
Przygotowujemy ciasto: Wyjmujemy ciasto z lodówki i połową wyklejamy spód przygotowanej formy. Na nim układamy wydrylowane wiśnie i posypujemy cukrem. Następnie wylewamy pianę z białek. Drugą część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach na sam wierzch ciasta. Pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 180*C. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Składniki:
Marynujemy mięso: białe wino wlewamy do dużego garnka. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę szalotkę i cebulę, rozgnieciony czosnek, majeranek, tymianek i nasiona kolendry. Do marynaty wkładamy mięso, przykrywamy i wstawiamy na 6 godzin do lodówki. Po tym czasie pierś z indyka obracamy i wstawiamy do lodówki na kolejne 6 godzin.
Przygotowujemy pieczeń: Następnego dnia wyjmujemy mięso z marynaty i osuszamy. Na oliwie obsmażamy je z obu stron, aby skórka była chrupka. Marynatę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kilka minut. Mięso wkładamy do naczynia, w którym będzie pieczone, i zalewamy marynatą. Pieczemy je pod przykryciem przez około 45 minut do godziny.
Przygotowujemy sos wiśniowy: wydrylowane wiśnie dusimy w rondelku z dodatkiem szczypty cukru i z cynamonem.
Gdy pieczeń będzie gotowa, podajemy ją pokrojoną w plastry z dodatkiem sosu wiśniowego.
Składniki:
Wiśnie przebieramy, myjemy i drylujemy, przekładamy do dużego garnka, doprawiamy cynamonem i zasypujemy cukrem. Ostawiamy na całą noc, a następnego dnia zagotowujemy, a potem zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 20 minut, ciągle mieszając. Następnie dżem przelewamy do umytych i wyparzonych słoików. Słoiki zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Po około 30 minutach sprawdzamy, czy przykrywki się dobrze zassały.
Składniki:
Wiśnie przebieramy, myjemy i pozbawiamy pestek. Przekładamy je do garnka, zasypujemy cukrem i wstawiamy do lodówki na całą noc. Gdy puszczą sok, podgrzewamy garnek z wiśniami przez około 30 minut. Powstały, gorący sok przelewamy do czystych, wyparzonych słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Po kilkunastu minutach sprawdzamy, czy słoiki się zassały.