Szczyt sezonu na wiśnie. Co z nich zrobić? Mamy kilka propozycji

Trwa właśnie sezon na wiśnie. Na straganach dostaniemy teraz dobrej jakości owoce w najlepszych cenach. To doskonały moment, by zrobić przetwory z wiśni na zimę lub przygotować dania z dodatkiem tych owoców. Co zrobić z wiśni? Podpowiadamy.

Wiśnie, podobnie jak czereśnie, są bardzo lubianymi owocami, z których można przygotować pyszne dania i przetwory. Kwaskowe kuleczki są pełne witamin, a do tego doskonale smakują na słodko i jako dodatek do słonych potraw. Jakie dania zrobić z wiśni? Jak przygotować przetwory z wiśni na zimę? Mamy przepisy.

Ciasto z wiśniami i pianką z białek – przepis

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 4 żółtka,
  • kostka zimnego masła (200 g),
  • 70 g cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Piana z białek:

  • 4 białka,
  • szklanka cukru,
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Wiśnie:

  • 400 g wiśni,
  • 3 łyżki cukru

Ciasto z wiśniami i pianą z białek – sposób przygotowania

Przygotowujemy ciasto: na stolnicę lub do miski wysypujemy mąkę i wykładamy masło, łączymy je, siekając na kawałki. Następnie dodajemy żółtka, cukier i proszek do pieczenia. Szybko zagniatamy ciasto i zawijamy je w folię spożywczą, wkładamy do lodówki na 30 minut.

Przygotowujemy pianę z białek: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną.

Przygotowujemy ciasto: Wyjmujemy ciasto z lodówki i połową wyklejamy spód przygotowanej formy. Na nim układamy wydrylowane wiśnie i posypujemy cukrem. Następnie wylewamy pianę z białek. Drugą część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach na sam wierzch ciasta. Pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 180*C. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Indyk pieczony z sosem wiśniowym – przepis

Indyk z wiśniamiIndyk z wiśniami fot. Sabuhi Novruzov / shutterstock.com

Składniki:

  • 800 g piersi z indyka,
  • 300 g wiśni,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 400 ml białego wina,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • szalotka,
  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • łyżeczka tymianku,
  • pół łyżeczki majeranku,
  • rozgniecione nasiona kolendry,
  • sól i pieprz

Indyk pieczony z wiśniami – sposób przygotowania

Marynujemy mięso: białe wino wlewamy do dużego garnka. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę szalotkę i cebulę, rozgnieciony czosnek, majeranek, tymianek i nasiona kolendry. Do marynaty wkładamy mięso, przykrywamy i wstawiamy na 6 godzin do lodówki. Po tym czasie pierś z indyka obracamy i wstawiamy do lodówki na kolejne 6 godzin.

Przygotowujemy pieczeń: Następnego dnia wyjmujemy mięso z marynaty i osuszamy. Na oliwie obsmażamy je z obu stron, aby skórka była chrupka. Marynatę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kilka minut. Mięso wkładamy do naczynia, w którym będzie pieczone, i zalewamy marynatą. Pieczemy je pod przykryciem przez około 45 minut do godziny.

Przygotowujemy sos wiśniowy: wydrylowane wiśnie dusimy w rondelku z dodatkiem szczypty cukru i z cynamonem.

Gdy pieczeń będzie gotowa, podajemy ją pokrojoną w plastry z dodatkiem sosu wiśniowego.

Wiśnie na zimę: dżem wiśniowy – przepis

Dżem wiśniowyDżem wiśniowy fot. SKatzenberger / shutterstock.com

Składniki:

  • 2 kg wiśni,
  • 500 g cukru,
  • łyżka (lub więcej – wedle uznania) cynamonu

Dżem wiśniowy – sposób przygotowania

Wiśnie przebieramy, myjemy i drylujemy, przekładamy do dużego garnka, doprawiamy cynamonem i zasypujemy cukrem. Ostawiamy na całą noc, a następnego dnia zagotowujemy, a potem zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 20 minut, ciągle mieszając. Następnie dżem przelewamy do umytych i wyparzonych słoików. Słoiki zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Po około 30 minutach sprawdzamy, czy przykrywki się dobrze zassały.

Wiśnie na zimę: sok wiśniowy – przepis

Składniki:

  • 1 kg wiśni,
  • 1 kg cukru,
  • sok z 1 cytryny

Sok wiśniowy – sposób przygotowania

Wiśnie przebieramy, myjemy i pozbawiamy pestek. Przekładamy je do garnka, zasypujemy cukrem i wstawiamy do lodówki na całą noc. Gdy puszczą sok, podgrzewamy garnek z wiśniami przez około 30 minut. Powstały, gorący sok przelewamy do czystych, wyparzonych słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Po kilkunastu minutach sprawdzamy, czy słoiki się zassały. 

Zobacz wideo Zobacz także: Jak pozbyć się pestek bez drylownicy.