Ciasto clafoutis to wymarzony przepis dla wszystkich, którzy lubią desery proste i niewymagające długiego stania w kuchni. Bez wątpienia z jego przygotowaniem poradzą sobie nawet początkujący cukiernicy. Jeśli potraficie przyrządzić naleśniki, ciasto clafoutis zrobicie bez najmniejszego problemu. Ponadto do zrobienia przysmaku nie jest potrzebny żaden robot kuchenny ani mikser - wystarczy zwykła kuchenna trzepaczka. Sprawdźcie nasz przepis na ten rewelacyjny wypiek. Smacznego!
Ciasto clafoutis pochodzi ze środkowej Francji, a dokładnie z regionu Limousin. Do jego przygotowania potrzebne są ciemne czereśnie (lub wiśnie; niektórzy używają też innych owoców, np. malin, jeżyn czy śliwek), a samo ciasto bardzo przypomina ciasto naleśnikowe. Najczęściej podaje się je jeszcze ciepłe, krótko po wyjęciu z piekarnika. W oryginalnej recepturze wiśnie lub czereśnie dodane do ciasta nie są drylowane - obecność pestek sprawia, że wypiek ma lekko migdałowy posmak. Oczywiście jeżeli ciasto podajecie najmłodszym lub po prostu nie wyobrażacie sobie podawać go z pestkami, możecie je śmiało usunąć. Jak upiec ciasto clafoutis? Podpowiadamy.
Ciasto clafoutis fot. StockphotoVideo / shutterstock.com
Składniki:
Uwaga: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Najlepiej wyjąć je z lodówki na około godzinę przed przyrządzeniem ciasta.
Krok 1: Masło rozpuszczamy w garnuszku i odstawiamy do wystudzenia. Czereśnie bądź wiśnie płuczemy, suszymy i usuwamy ogonki, ewentualnie drylujemy je.
Krok 2: W misce roztrzepujemy jajka rózgą, następnie wlewamy mleko, roztopione masło, dodajemy mąkę oraz cukier. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję taką, jak to na naleśniki.
Krok 3: Ceramiczną formę lub naczynie żaroodporne smarujemy cienką warstwą masła albo oleju, układamy w nim przygotowane wcześniej wiśnie bądź czereśnie i zalewamy ciastem naleśnikowym.
Krok 4: Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy przez około 40 minut, aż ciasto z wierzchu ładnie się przyrumieni.
Krok 5: Po upieczeniu ciasto clafoutis posypujemy po wierzchu cukrem pudrem i podajemy.
Ciasto clafoutis smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno. Rewelacyjnym dodatkiem do tego wypieku są płatki migdałów - można nimi posypać ciasto jeszcze przed upieczeniem. To świetny sposób, by nabrało aromatu migdałowego, jeżeli decydujemy się na usunięcie pestek z czereśni. Oczywiście można także do surowej masy dodać kilka kropli aromatu migdałowego, by wzbogacić smak deseru.