Deser na upalne dni? Zrezygnuj z pieczenia, wykorzystaj owoce. Mamy kilka inspiracji

Nie ma to jak pyszny, orzeźwiający deser w upalne popołudnie. To nie czas na ciężkie kremy i zapychające ciasta - to danie ma schładzać, nawadniać i najlepiej obfitować w owoce. Jaki deser na upalne dni przygotować? Mamy dla was kilka prostych propozycji.

Deser na upały

Można kilka razy dziennie biegać po lody do pobliskiego sklepu, ale można też przygotować pyszne, lekkie desery własnoręcznie. Lato obfituje w pyszne owoce, z których w prosty sposób przygotujemy smaczne słodkie przekąski. Sprawdźcie nasze pomysły na desery na upalne dni.

Deser na upalne dni: domowe lody z bananów

Jakie są idealne lody? Zdrowe, wegańskie, bez glutenu, bez laktozy, bez polepszaczy smaku… Lista jest długa, a ceny wymyślnych lodów coraz wyższe. Tymczasem w prosty sposób możecie przygotować lody w domu, używając jedynie owoców i ulubionych składników. Jak to zrobić?

Składniki:

  • 3 banany (mogą być mocno dojrzałe),
  • dodatki: na przykład garść truskawek, 3 łyżki masła orzechowego, 150 g borówek

Domowe lody z bananów – sposób przygotowania

Banany obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do pojemniczka i wstawiamy do zamrażalnika na 5-6 godzin. Gdy banany się zamrożą, umieszczamy je w misie blendera i dodajemy truskawki, borówki bądź masło orzechowe. Wszystko razem blendujemy i podajemy od razu.

Zobacz wideo Zobacz także nasz przepis na domowe lody jogurtowo-owocowe. Niebo w gębie!

Deser na upalne dni: Ciasto kokosowe bez pieczenia

Pieczenie ciast w upalne dni to prawdziwa udręka. Rozgrzany piekarnik, mnóstwo roboty, a potem marudzenie dzieci, że takie ciasto jadły już sto razy. Nasza propozycja to ciasto kokosowe bez pieczenia. Idealnie smakuje na zimno.

Składniki (na małą blaszkę 23 x 23 cm):

Masa kokosowa:

  • 400 ml mleczka kokosowego,
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru,
  • 50 g cukru pudru,
  • 60 g wiórków kokosowych,
  • 15 g żelatyny lub agaru

Opcjonalnie: kieliszek likieru lub syropu kokosowego

Spód:

  • 150 g herbatników,
  • 100 g masła lub oleju kokosowego,
  • 100 g wiórków kokosowych

 Do podania:

  • 150 g borówek,
  • płatki migdałów

Ciasto kokosowe bez pieczenia – sposób przygotowania

Herbatniki pokrusz i wymieszaj z wiórkami kokosowymi. Dodaj do nich rozpuszczone masło lub olej kokosowy i wymieszaj. Spód blaszki wyklej masą ciasteczkową i wstaw do lodówki na godzinę.

Żelatynę lub agar rozmieszaj z 1/4 szklanki letniej wody, odstaw do napęcznienia. Odlej 100 ml mleczka kokosowego i rozpuść w nim budyń. Pozostałe mleczko podgrzej i wmieszaj do niego cukier puder. Następnie wlej mleczko z budyniem i mieszaj, aż masa zgęstnieje. Wlej rozpuszczoną żelatynę lub agar, dodaj wiórki kokosowe i likier bądź syrop. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia.

Gdy masa ostygnie, rozsmaruj ją na schłodzonym spodzie z ciasteczek. Obsyp go po wierzchu płatkami migdałów i udekoruj borówkami. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin. Podawaj schłodzone.

Deser na upalne dni: Kruche tartaletki z galaretką i owocami

Kruche tartaletki z galaretką i owocami to bardzo prosty przysmak, który każdy przygotuje bez problemu. Tartaletki, czyli małe babeczki z kruchego ciasta, gotowe do wypełnienia, kupimy w większości cukierni oraz w hipermarketach. Możecie też pokusić się o przygotowanie ich samodzielnie: Kruche babeczki, czyli baza do słodkich deserów i słonych przystawek.

Składniki:

  • opakowanie kruchych tartaletek,
  • kolorowe galaretki (minimum dwa opakowania w różnych kolorach),
  • owoce: truskawki, borówki, jagody, agrest, maliny, porzeczki…,
  • bita śmietana w sprayu lub domowa przełożona do szprycy,
  • inne dodatki, na przykład orzeszki, suszone owoce, kawałki czekolady

Kruche tartaletki z galaretką i owocami – sposób przygotowania

Galaretki przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, przelewamy do głębokich talerzy i odstawiamy do całkowitego stężenia. Potem kroimy je w kostkę. Do kruchych tartaletek wkładamy po kostce obu kolorów galaretek oraz dowolną kombinację owoców i innych dodatków. Dekorujemy kopułką bitej śmietany. Podajemy schłodzone. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA