Można kilka razy dziennie biegać po lody do pobliskiego sklepu, ale można też przygotować pyszne, lekkie desery własnoręcznie. Lato obfituje w pyszne owoce, z których w prosty sposób przygotujemy smaczne słodkie przekąski. Sprawdźcie nasze pomysły na desery na upalne dni.
Jakie są idealne lody? Zdrowe, wegańskie, bez glutenu, bez laktozy, bez polepszaczy smaku… Lista jest długa, a ceny wymyślnych lodów coraz wyższe. Tymczasem w prosty sposób możecie przygotować lody w domu, używając jedynie owoców i ulubionych składników. Jak to zrobić?
Składniki:
Banany obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do pojemniczka i wstawiamy do zamrażalnika na 5-6 godzin. Gdy banany się zamrożą, umieszczamy je w misie blendera i dodajemy truskawki, borówki bądź masło orzechowe. Wszystko razem blendujemy i podajemy od razu.
Pieczenie ciast w upalne dni to prawdziwa udręka. Rozgrzany piekarnik, mnóstwo roboty, a potem marudzenie dzieci, że takie ciasto jadły już sto razy. Nasza propozycja to ciasto kokosowe bez pieczenia. Idealnie smakuje na zimno.
Składniki (na małą blaszkę 23 x 23 cm):
Masa kokosowa:
Opcjonalnie: kieliszek likieru lub syropu kokosowego
Spód:
Do podania:
Herbatniki pokrusz i wymieszaj z wiórkami kokosowymi. Dodaj do nich rozpuszczone masło lub olej kokosowy i wymieszaj. Spód blaszki wyklej masą ciasteczkową i wstaw do lodówki na godzinę.
Żelatynę lub agar rozmieszaj z 1/4 szklanki letniej wody, odstaw do napęcznienia. Odlej 100 ml mleczka kokosowego i rozpuść w nim budyń. Pozostałe mleczko podgrzej i wmieszaj do niego cukier puder. Następnie wlej mleczko z budyniem i mieszaj, aż masa zgęstnieje. Wlej rozpuszczoną żelatynę lub agar, dodaj wiórki kokosowe i likier bądź syrop. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
Gdy masa ostygnie, rozsmaruj ją na schłodzonym spodzie z ciasteczek. Obsyp go po wierzchu płatkami migdałów i udekoruj borówkami. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin. Podawaj schłodzone.
Kruche tartaletki z galaretką i owocami to bardzo prosty przysmak, który każdy przygotuje bez problemu. Tartaletki, czyli małe babeczki z kruchego ciasta, gotowe do wypełnienia, kupimy w większości cukierni oraz w hipermarketach. Możecie też pokusić się o przygotowanie ich samodzielnie: Kruche babeczki, czyli baza do słodkich deserów i słonych przystawek.
Składniki:
Galaretki przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, przelewamy do głębokich talerzy i odstawiamy do całkowitego stężenia. Potem kroimy je w kostkę. Do kruchych tartaletek wkładamy po kostce obu kolorów galaretek oraz dowolną kombinację owoców i innych dodatków. Dekorujemy kopułką bitej śmietany. Podajemy schłodzone.