• Link został skopiowany

Deser na upalne dni? Zrezygnuj z pieczenia, wykorzystaj owoce. Mamy kilka inspiracji

Nie ma to jak pyszny, orzeźwiający deser w upalne popołudnie. To nie czas na ciężkie kremy i zapychające ciasta - to danie ma schładzać, nawadniać i najlepiej obfitować w owoce. Jaki deser na upalne dni przygotować? Mamy dla was kilka prostych propozycji.
Deser na upalne dni: domowe lody z bananów
fot. Liliya Kandrashevich / shutterstock.com

Deser na upały

Można kilka razy dziennie biegać po lody do pobliskiego sklepu, ale można też przygotować pyszne, lekkie desery własnoręcznie. Lato obfituje w pyszne owoce, z których w prosty sposób przygotujemy smaczne słodkie przekąski. Sprawdźcie nasze pomysły na desery na upalne dni.

Deser na upalne dni: domowe lody z bananów

Jakie są idealne lody? Zdrowe, wegańskie, bez glutenu, bez laktozy, bez polepszaczy smaku… Lista jest długa, a ceny wymyślnych lodów coraz wyższe. Tymczasem w prosty sposób możecie przygotować lody w domu, używając jedynie owoców i ulubionych składników. Jak to zrobić?

Składniki:

  • 3 banany (mogą być mocno dojrzałe),
  • dodatki: na przykład garść truskawek, 3 łyżki masła orzechowego, 150 g borówek

Domowe lody z bananów – sposób przygotowania

Banany obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do pojemniczka i wstawiamy do zamrażalnika na 5-6 godzin. Gdy banany się zamrożą, umieszczamy je w misie blendera i dodajemy truskawki, borówki bądź masło orzechowe. Wszystko razem blendujemy i podajemy od razu.

Zobacz wideo Zobacz także nasz przepis na domowe lody jogurtowo-owocowe. Niebo w gębie!

Deser na upalne dni: Ciasto kokosowe bez pieczenia

Pieczenie ciast w upalne dni to prawdziwa udręka. Rozgrzany piekarnik, mnóstwo roboty, a potem marudzenie dzieci, że takie ciasto jadły już sto razy. Nasza propozycja to ciasto kokosowe bez pieczenia. Idealnie smakuje na zimno.

Składniki (na małą blaszkę 23 x 23 cm):

Masa kokosowa:

  • 400 ml mleczka kokosowego,
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru,
  • 50 g cukru pudru,
  • 60 g wiórków kokosowych,
  • 15 g żelatyny lub agaru

Opcjonalnie: kieliszek likieru lub syropu kokosowego

Spód:

  • 150 g herbatników,
  • 100 g masła lub oleju kokosowego,
  • 100 g wiórków kokosowych

 Do podania:

  • 150 g borówek,
  • płatki migdałów

Ciasto kokosowe bez pieczenia – sposób przygotowania

Herbatniki pokrusz i wymieszaj z wiórkami kokosowymi. Dodaj do nich rozpuszczone masło lub olej kokosowy i wymieszaj. Spód blaszki wyklej masą ciasteczkową i wstaw do lodówki na godzinę.

Żelatynę lub agar rozmieszaj z 1/4 szklanki letniej wody, odstaw do napęcznienia. Odlej 100 ml mleczka kokosowego i rozpuść w nim budyń. Pozostałe mleczko podgrzej i wmieszaj do niego cukier puder. Następnie wlej mleczko z budyniem i mieszaj, aż masa zgęstnieje. Wlej rozpuszczoną żelatynę lub agar, dodaj wiórki kokosowe i likier bądź syrop. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia.

Gdy masa ostygnie, rozsmaruj ją na schłodzonym spodzie z ciasteczek. Obsyp go po wierzchu płatkami migdałów i udekoruj borówkami. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin. Podawaj schłodzone.

Deser na upalne dni: Kruche tartaletki z galaretką i owocami

Kruche tartaletki z galaretką i owocami to bardzo prosty przysmak, który każdy przygotuje bez problemu. Tartaletki, czyli małe babeczki z kruchego ciasta, gotowe do wypełnienia, kupimy w większości cukierni oraz w hipermarketach. Możecie też pokusić się o przygotowanie ich samodzielnie: Kruche babeczki, czyli baza do słodkich deserów i słonych przystawek.

Składniki:

  • opakowanie kruchych tartaletek,
  • kolorowe galaretki (minimum dwa opakowania w różnych kolorach),
  • owoce: truskawki, borówki, jagody, agrest, maliny, porzeczki…,
  • bita śmietana w sprayu lub domowa przełożona do szprycy,
  • inne dodatki, na przykład orzeszki, suszone owoce, kawałki czekolady

Kruche tartaletki z galaretką i owocami – sposób przygotowania

Galaretki przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, przelewamy do głębokich talerzy i odstawiamy do całkowitego stężenia. Potem kroimy je w kostkę. Do kruchych tartaletek wkładamy po kostce obu kolorów galaretek oraz dowolną kombinację owoców i innych dodatków. Dekorujemy kopułką bitej śmietany. Podajemy schłodzone. 

Więcej o: