Wiśnie choć często kwaśne i cierpkie są źródłem wielu witamin i minerałów. Doskonale wpływają na organizm i pomagają zwalczać wiele nieprzyjemnych dolegliwości. Warto wykorzystać sezon na wiśnie i przygotować nieco domowych przetworów z tych owoców. Doskonale nadadzą się one na soki, kompoty, dżemy czy konfitury.
Wiśnie warto wprowadzać do diety, gdyż wspomagają one pracę wielu narządów, na czele z sercem. Jakie jeszcze właściwości mają wiśnie?
Zobacz też: Czereśnie - symbol polskiego lata. Przepis na ciasto z czereśniami!
Najprościej sok z wiśni można wykonać z pomocą sokownika. Jak zrobić to krok po kroku?
Kiedy przygotowujemy przetwory, nalewki lub ciasta z wiśni, wówczas warto dokładnie je wydrylować. Dlaczego? Otóż powodem tego są niebezpieczne związki cyjanowodoru zawarte w ich pestkach. Jeśli przypadkiem połkniemy ją - nic się nie stanie. Pestka zostanie w całości wydalona. Gorzej jeśli się ją rozgryzie. To może doprowadzić do zatrucia, biegunki lub wymiotów.
Sok z wiśni jednak można przygotować bez drylowania owoców. Wystarczy kilogram owoców umyć, osuszyć, a następnie wrzucić do garnka i zasypać porcją cukru (15-20 dkg). Garnek należy odstawić na godzinę lub dwie, tak aby owoce puściły sok. Następnie stawiamy go na kuchence i gotujemy na małym ogniu. Ważne, aby często mieszać zawartość garnka. Kiedy wiśnie staną się miękkie można zakończyć gotowanie. Jeśli chcemy otrzymać klarowny napój trzeba użyć sitka, by oddzielić go od owoców. Następnie sok butelkujemy i pasteryzujemy.
Domowy sok z wiśni bez sokownika można z powodzeniem wykonać samodzielnie. Potrzeba do tego:
Owoce pozbawiamy ogonków, myjemy i drylujemy. Wsypujemy do garnka, zasypujemy cukrem i wlewamy sok z cytryny. Mieszamy całość. Odstawiamy na kilka godzin, aby wiśnie puściły sok. Potem wszystko zagotowujemy. Gorący sok wlewamy do butelek i pasteryzujemy. Z pozostałych owoców można przygotować smaczny dżem - wystarczy podsmażyć je aż uzyskają odpowiednią konsystencję.
Wykonywanie większości przetworów kojarzy nam się z dosypywaniem ogromnych ilości cukru, bez względu na to czy przygotowujemy sok, syrop czy dżem. Sok z wiśni bez dodatku cukru jest jednak tak samo smaczny, a dodatkowo niskokaloryczny. Dzięki temu można go zaoferować osobom na diecie czy tym, które są w trakcie odchudzania. Wiśnie zawierają bowiem sporą dawkę błonnika, co dodatkowo usprawni pracę jelit i wspomoże utratę zbędnych kalorii. Przepis na sok z wiśni bez cukru jest dokładnie taki sam, jak ten na sok bez drylowania czy z sokownika - wystarczy nie dodawać białych kryształków!
Niestety jak większość przetworów, także sok z wiśni należy pasteryzować. Da nam to pewność, że nasz sok nie zepsuje się po kilku dniach i będzie nadawał się do spożycia przez całą zimę. Sok z wiśni można pasteryzować tradycyjnie, w garnku z wodą, ale także na sucho - w piekarniku lub w zmywarce. Jak to robić? Odpowiedź znajdziesz tu.
Zobacz też: Jak pasteryzować słoiki w piekarniku, aby uzyskać smaczne i trwałe przetwory?