Składniki (6porcji)
-
Żółtka - 3Jajka - 2Cukier - 2/3 szklankiCukier waniliowy - 1 opakowanieMąka pszenna - 1/3 szklankiMąka ziemniaczana - 1/3 szklankiMasło - do formy
-
Ciasto migdałowe:
Białka - 3Cukier puder - 1 łyżeczkaMigdały mielone - 100 gMąka pszenna - 1 łyżeczka
-
Krem:
Jajka - 2Cukier puder - 100 gMasło - 200 gWiśniówka - 2 łyżki
-
Masa owocowa:
Wiśnie - 800 g
-
Do nasączenia:
Herbata czarna - 1/4 szklanki słabej herbaty z cytryną
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Jajka i żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na parze, powoli dodajemy obie mąki, delikatnie mieszając. Przekładamy do wysmarowanej masłem formy, pieczemy 20 minut w 180 st. C.
Robimy ciasto migdałowe: ubijamy białka z cukrem pudrem. Zmielone migdały łączymy z mąką, dodajemy do białek i delikatnie mieszamy. Pieczemy 35 minut w 150 st. C.
Robimy krem: w osobnych naczyniach ubijamy jajka z cukrem (na parze) i masło. Do masła dodajemy porcjami masę jajeczną, ucierając. Na koniec dodajemy wiśniówkę.
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, używając nieco mniej wody niż w przepisie, zalewamy wydrylowane wiśnie, pozostawiamy do ostygnięcia.
Na cieście migdałowym rozkładamy połowę kremu, biszkopt nasączamy herbatą i kładziemy na warstwie kremu. Resztą kremu smarujemy wierzch ciasta, na który wylewamy tężejącą galaretkę z wiśniami.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory