Ciasto z jagodami i bezą - genialny deser dla prawdziwych słodziaków [PRZEPIS]

Ciasto z jagodami i bezą to obowiązkowy deser do przygotowania latem. Można zrobić je na wzór pleśniaka, gdzie dżem zastępujemy jagodami, a można zabrać się za nie w naszym stylu - barrrdzo słodkim.

Ciasto z jagodami i bezą - dla prawdziwych słodziaków

Jeśli należycie do osób, które uwielbiają słodkie desery, dobrze trafiliście. Dziś mamy dla was przepis na boskie ciasto z jagodami i bezą, a właściwie to z jagód i bezy. Nie jest to jednak klasyczna pavlova, a nieco inna wersja. Pavlovą wyrolowaliśmy i zrobiliśmy słodką, jagodowo-bezową roladę.

Ale bez obaw, postaraliśmy się o odpowiedni balans składników. Kwaskowaty krem na bazie śmietanki, bez dodatku cukru idealnie współgra ze słodkim, kruchym plackiem z bezy. Do tego sporo świeżych jagód i innych owoców, jeśli chcecie - i wspaniały deser gotowy.

A może jednak klasyczna beza? Sprawdźcie, jak się za nią zabrać:

Ciasto z jagodami i bezą - składniki:

Rolada:

  • 5 białek jaj
  • 200 g drobnego cukru
  • łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej (przesiana, bez grudek)

 Krem:

  • 250 ml śmietanki 36 proc.
  • łyżka soku z cytryny
  • 200 g jagód (dodatkowo można dodać też maliny, jeżyny czy inne drobne owoce)

Ciasto z jagodami i bezą - przepis krok po kroku:

Białka ubijamy na pianę. Gdy będzie sztywna, wsypujemy po łyżce cukru pudru. Kolejne porcje dodajemy, gdy cukier całkowicie się rozpuści. Możemy to sprawdzić, rozcierając odrobinę masy między palcami - jeśli wyczuwamy kryształki, musimy jeszcze trochę pomiksować. Gdy dodamy już cały cukier, wsypujemy mąkę i wlewamy sok z cytryny. Całość raz jeszcze miksujemy.

Masę na ciasto z jagodami i bezą wykładamy równą warstwą na dużej i płaskiej blasze wyłożonej pergaminem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza na 20-25 minut. Po upieczeniu wyciągamy bezę z piekarnika. Na blacie wykładamy pergamin i na niego przekładamy bezę, odwracając ją do góry nogami. Delikatnie ściągamy pergamin i pozostawiamy do ostudzenia.

W międzyczasie przygotowujemy krem. Porządnie schłodzoną śmietankę ubijamy na gęstą masę. Dodajemy sok z cytryny i raz jeszcze mieszamy.

Krem wykładamy na ostudzony spód bezowy. Na wierzchu rozsypujemy też owoce. Ciasto zawijamy w rulon, niezbyt ściśle, by całość się trzymała. I voila! Ciasto z jagodami i bezą gotowe.

Zobacz wideo A może klasyczny eton mess? Można go przygotować także w wersji z jagodami!

Wskazówka: Choć takie ciasto z jagodami i bezą już prezentuje się smakowicie, można je jeszcze udekorować. Jak? Jednym ze sposobów jest zrobienie większej ilości bitej śmietany i udekorowanie ciasta z jagodami i bezą tym samym, co znajduje się w środku. Wierzch można też posypać wiórkami czekolady. Innym pomysłem, który się także sprawdzi, jest polanie ciasta sosem przygotowanym na bazie jagód albo polewą czekoladową, na przykład taką:

Ciasto z jagodami i bezą w takiej wersji z pewnością zachwyci wszystkich, którzy będą mieli okazję go spróbować lub chociażby na nie spojrzeć! Robicie?

Więcej o:
Copyright © Agora SA