Nie tylko ciasto! Co jeszcze warto przyrządzić z jagodami?
Ciasto jogurtowe z owocami rozpoczynamy od wyjęcia wszystkich składników z lodówki. Najlepiej zrobić to kilka godzin przed przystąpieniem do pieczenia. To bardzo ważne, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Od tego w dużej mierze zależy to, czy ciasto z jagodami i kruszonką nam się uda.
Mąkę pszenną przesiej do dużej miski. Tak samo przez sito przesiej proszek do pieczenia. Dodaj pokrojone w kostkę masło, połowę cukru i żółtka. Gdy wymieszasz lekko ciasto, dodaj jogurt. Wszystkie składniki zagnieć na jędrne, gładkie ciasto. Jeśli jest zbyt twarde, za mało elastyczne lub zbyt suche, dodaj więcej jogurtu. Nie dodawaj więcej jajek czy mąki.
Tak przygotowane ciasto jogurtowe podziel na dwie części - większą i naprawdę niewielką. Tę malutką część ciasta jogurtowego włóż do zamrażalnika. Większą do lodówki.
Po 30-40 minutach wyjmij ciasto jogurtowe z lodówki i rozwałkuj. Przełóż je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuj widelcem i wstaw do rozgrzanego piekarnika do 170 stopni. Piecz dosłownie 10 minut.
Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj pozostały cukier pod koniec miksowania. Blat ciasta posmaruj ulubioną konfiturą. My polecamy szczególnie malinową, jagodową lub truskawkową. Oczyszczone i umyte porządnie jagody ułóż na słodkiej warstwie. Dopiero na owoce wyłóż ubitą na sztywno pianę. Wygładź powierzchnię. Wyjmij resztę ciasta z zamrażalnika. Zetrzyj je na grubych oczkach i posyp nimi pianę z białek. Wstaw do piekarnika ciasto z jagodami i kruszonką na 50 minut. Po tym czasie wyjmij je, wystudź i podawaj posypane cukrem pudrem.