Składniki:
800 g serka waniliowego homogenizowanego lub mielonego twarogu na sernik,
250 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
4 łyżki cukru pudru,
opakowanie żelatyny,
1 galaretka jagodowa lub z owoców leśnych
500 g jagód,
woda
kilkanaście okrągłych biszkoptów
Przygotowanie:
Do szklanki z ciepłą (ale nie gorącą!) wodą wsyp żelatynę i wymieszaj, by się dobrze rozpuściła. Przestudź. Śmietankę ubij na sztywno, używając miksera kuchennego. Zmniejsz obroty i powoli dodawaj cukier, a potem ser lub serki waniliowe. Cały czas mieszaj, wlej też powoli rozpuszczoną żelatynę i wszystko dobrze połącz. W okrągłej, zamykanej tortownicy wyłóż spód z biszkoptów. Wyłóż na nie masę serową i wstaw do lodówki, by trochę stężała.
Przygotuj galaretkę według instrukcji na opakowaniu. Jagody opłucz. Na częściowo stężałym serniku rozsyp jagody i zalej je wystudzoną galaretką. Wstaw sernik do lodówki na całą noc.
Wskazówka: jeśli chcesz, część jagód możesz wmieszać do masy serowej. Jeśli zamiast jagód używasz brzoskwiń lub dużych truskawek, pokrój je na kawałki.
Składniki:
Na ciasto:
400 g mąki pszennej
1 opakowanie suszonych drożdży (7 g)
70 g cukru
1/2 łyżeczki soli
250 ml ciepłego mleka
1 jajko
50 g roztopionego masła
Składniki na kruszonkę:
70 g białego cukru
70 g mąki
35 g zimnego masła
Dodatkowo:
350 g jagód
30 g mąki ziemniaczanej
6 łyżek brązowego cukru
1 jajko do posmarowania bułek
Przygotowanie:
W dużej misce umieść suche składniki - mąkę, drożdże, cukier oraz sól i dokładnie wymieszaj. Zrób niewielkie wgłębienie i wlej w to miejsce ciepłe mleko oraz rozpuszczone masło, a następnie dodaj jajka.
Wymieszaj, aż składniki zaczną się łączyć w kulę, a następnie przełóż całość na podsypany mąką blat i zagnieć jednolite i zwarte ciasto. W razie potrzeby dodaj nieco więcej mąki. Przełóż ciasto do natłuszczonej miski, przykryj folią lub ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotuj jagody oraz kruszonkę. Jagody dokładnie umyj i osusz na sitku. Następnie wymieszaj je z cukrem i mąką ziemniaczaną. Zimne masło pokrój w drobną kosteczkę i włóż do miski. Dodaj mąkę oraz cukier i utrzyj energicznie w palcach, aż składniki zaczną przypominać okruchy ciasta. Kruszonkę schowaj do lodówki do czasu użycia.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe podziel na 12 części (aby wszystkie były równe, użyj wagi kuchennej). Z każdej z nich uformuj okrągły placuszek, nałóż na jego środek dwie łyżki jagód, dokładnie zlep brzegi i uformuj podłużną bułeczkę. Tak przygotowane bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, miejscem łączeniem do dołu. Nakryj bułki ściereczką i odstaw na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Po wskazanym czasie posmaruj bułki roztrzepanym jajkiem i posyp przygotowaną wcześniej kruszonką. Piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, aż jagodzianki się zarumienią.
Składniki:
300 g mąki pszennej
200 ml ciepłej wody
250 g jagód
1 łyżka cukru
Dodatkowo:
Śmietana
Cukier
Przygotowanie:
Jagody dokładnie umyj, osusz i wymieszaj z cukrem.
Mąkę wsyp do dużej miski. W środku mąki zrób wgłębienie i stopniowo wlewając tam wodę, zagnieć ciasto. Posyp blat mąką i rozwałkuj ciasto na cienki placek. Przy pomocy szklanki wytnij kółka, nałóż na każde z nich po łyżeczce jagód i zlep brzegi pierogów ulubioną metodą.
W dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Pierogi gotuj partiami, po kilka sztuk. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotuj je przez około 2-3 minuty. Podawaj ze śmietaną z cukrem.
Składniki:
2 szklanki jagód
3/4 szklanki cukru
spora szczypta soli
szklanka mleka
1 i 1/2 szklanki śmietanki 36 proc.
Przygotowanie:
Zagotuj owoce z cukrem i solą, duś 5 minut na malutkim ogniu, rozgniatając jagody widelcem. Wystudź, zmiksuj z mlekiem i wymieszaj z zimną śmietaną. Przetrzyj do miski przez gęste sitko, wstaw na 2 godziny do lodówki.
Następnie zamroź w maszynie do lodów. Jeśli takiej nie masz, wstaw miskę z masą do zamrażalnika i zamrażaj, mieszając co 20-30 minut, aby lody były gładkie i nie powstały w nich lodowe kryształki.
Składniki:
Ciasto:
450 g mąki pszennej (3 szklanki)
3 jajka
25 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych)
100 ml ciepłego mleka
100 ml maślanki
dwie łyżki masła
pół szklanki cukru
szczypta soli
300 g jagód (mogą być mrożone, ale najpierw trzeba je rozmrozić)
Kruszonka:
5 łyżek mąki pszennej
3 łyżki zimnego masła
3 łyżki cukru
Przygotowanie:
Do małej miseczki wyłóż (lub wysyp) drożdże. Dodaj łyżkę mąki, łyżeczkę cukru i szczyptę soli. Zalej ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem. Odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce, by zaczyn zaczął pracować. Po tym czasie rozmieszaj go drewnianą łyżką. Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, wbij jajka i wlej maślankę. Dodaj zaczyn oraz masło. Ręką rozmieszaj i zagnieć wszystkie składniki. Naczynie z ciastem przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.
Przygotuj kruszonkę: masło posiekaj nożem z mąką i cukrem lub rozetrzyj palcami tak, by zrobiły się grudki.
Wyrośnięte ciasto zagnieć jeszcze raz i wyłóż do formy, po wierzchu posyp jagodami i kruszonką. Piecz przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Składniki (na ok. 35-40 placuszków):
250 g gęstego jogurtu naturalnego (może też być zsiadłe mleko lub ricotta)
3 jajka (najlepiej rozmiar L)
1 cukier waniliowy lub około 20-30 g zwykłego cukru i kropelka ekstraktu/olejku waniliowego
200 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
pół lub cała szklanka jagód (według uznania)
masło do smażenia (najlepiej klarowane)
Przygotowanie:
Jagody dokładnie umyj i osusz na sitku. Jogurt wymieszaj z jajkami i cukrem (nie musisz miksować, wystarczy dobrze roztrzepać, np. rózgą). Następnie rozgrzej patelnię i nałóż na nią nieco masła, by się roztopiło. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj z masą jajeczno-jogurtową - tak, by nie było grudek. Do masy dodaj jagody i delikatnie wymieszaj, aby się nie rozpadły.
Wykładaj porcje ciasta (wystarczy około 1 łyżki stołowej) na rozgrzaną patelnię. Placuszki z jagodami smaż po ok. 2 minuty z każdej strony.