Sezon na jagody. Co z nich zrobić? Mamy garść przepisów, m.in. na puszyste placki i lody

W pełni sezonu letniego jagody to owoce, za którymi rozglądamy się wyjątkowo często. Nic dziwnego - przywołują wiele wspomnień i pysznych skojarzeń. Co z nich zrobić? Mamy kilka pomysłów.
Sernik z jagodami to połączenie, które zna każdy. Do przygotowania tego ciasta można wykorzystać jednak również inne owoce - zarówno sezonowe, jak i przetwory Sernik z jagodami to połączenie, które zna każdy. Do przygotowania tego ciasta można wykorzystać jednak również inne owoce - zarówno sezonowe, jak i przetwory Fot. Shutterstock/ Ekaterina Smirnova

Sernik z jagodami na zimno - przepis z galaretką

Składniki:

800 g serka waniliowego homogenizowanego lub mielonego twarogu na sernik,
250 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
4 łyżki cukru pudru,
opakowanie żelatyny,
1 galaretka jagodowa lub z owoców leśnych
500 g jagód,
woda
kilkanaście okrągłych biszkoptów

Przygotowanie:

Do szklanki z ciepłą (ale nie gorącą!) wodą wsyp żelatynę i wymieszaj, by się dobrze rozpuściła. Przestudź. Śmietankę ubij na sztywno, używając miksera kuchennego. Zmniejsz obroty i powoli dodawaj cukier, a potem ser lub serki waniliowe. Cały czas mieszaj, wlej też powoli rozpuszczoną żelatynę i wszystko dobrze połącz. W okrągłej, zamykanej tortownicy wyłóż spód z biszkoptów. Wyłóż na nie masę serową i wstaw do lodówki, by trochę stężała.

Przygotuj galaretkę według instrukcji na opakowaniu. Jagody opłucz. Na częściowo stężałym serniku rozsyp jagody i zalej je wystudzoną galaretką. Wstaw sernik do lodówki na całą noc.

Wskazówka: jeśli chcesz, część jagód możesz wmieszać do masy serowej. Jeśli zamiast jagód używasz brzoskwiń lub dużych truskawek, pokrój je na kawałki.

Jagodzianki z kruszonką Jagodzianki z kruszonką fot. Haps

Jagodzianki z kruszonką

Składniki:

Na ciasto:

400 g mąki pszennej
1 opakowanie suszonych drożdży (7 g)
70 g cukru
1/2 łyżeczki soli
250 ml ciepłego mleka
1 jajko
50 g roztopionego masła

Składniki na kruszonkę:

70 g białego cukru
70 g mąki
35 g zimnego masła

Dodatkowo:

350 g jagód
30 g mąki ziemniaczanej
6 łyżek brązowego cukru
1 jajko do posmarowania bułek

Przygotowanie:

W dużej misce umieść suche składniki - mąkę, drożdże, cukier oraz sól i dokładnie wymieszaj. Zrób niewielkie wgłębienie i wlej w to miejsce ciepłe mleko oraz rozpuszczone masło, a następnie dodaj jajka.

Wymieszaj, aż składniki zaczną się łączyć w kulę, a następnie przełóż całość na podsypany mąką blat i zagnieć jednolite i zwarte ciasto. W razie potrzeby dodaj nieco więcej mąki. Przełóż ciasto do natłuszczonej miski, przykryj folią lub ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.

W międzyczasie przygotuj jagody oraz kruszonkę. Jagody dokładnie umyj i osusz na sitku. Następnie wymieszaj je z cukrem i mąką ziemniaczaną. Zimne masło pokrój w drobną kosteczkę i włóż do miski. Dodaj mąkę oraz cukier i utrzyj energicznie w palcach, aż składniki zaczną przypominać okruchy ciasta. Kruszonkę schowaj do lodówki do czasu użycia.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe podziel na 12 części (aby wszystkie były równe, użyj wagi kuchennej). Z każdej z nich uformuj okrągły placuszek, nałóż na jego środek dwie łyżki jagód, dokładnie zlep brzegi i uformuj podłużną bułeczkę. Tak przygotowane bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, miejscem łączeniem do dołu. Nakryj bułki ściereczką i odstaw na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia.

Po wskazanym czasie posmaruj bułki roztrzepanym jajkiem i posyp przygotowaną wcześniej kruszonką. Piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, aż jagodzianki się zarumienią.

Pierogi z jagodmi Pierogi z jagodmi haps

Pierogi z jagodami

Składniki:

300 g mąki pszennej
200 ml ciepłej wody
250 g jagód
1 łyżka cukru

Dodatkowo:

Śmietana
Cukier

Przygotowanie:

Jagody dokładnie umyj, osusz i wymieszaj z cukrem.

Mąkę wsyp do dużej miski. W środku mąki zrób wgłębienie i stopniowo wlewając tam wodę, zagnieć ciasto. Posyp blat mąką i rozwałkuj ciasto na cienki placek. Przy pomocy szklanki wytnij kółka, nałóż na każde z nich po łyżeczce jagód i zlep brzegi pierogów ulubioną metodą.

W dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Pierogi gotuj partiami, po kilka sztuk. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotuj je przez około 2-3 minuty. Podawaj ze śmietaną z cukrem.

Lody jagodowe Lody jagodowe fot. Oksana Mizina / shutterstock.com

Lody jagodowe

Składniki:

2 szklanki jagód
3/4 szklanki cukru
spora szczypta soli
szklanka mleka
1 i 1/2 szklanki śmietanki 36 proc.

Przygotowanie:

Zagotuj owoce z cukrem i solą, duś 5 minut na malutkim ogniu, rozgniatając jagody widelcem. Wystudź, zmiksuj z mlekiem i wymieszaj z zimną śmietaną. Przetrzyj do miski przez gęste sitko, wstaw na 2 godziny do lodówki.

Następnie zamroź w maszynie do lodów. Jeśli takiej nie masz, wstaw miskę z masą do zamrażalnika i zamrażaj, mieszając co 20-30 minut, aby lody były gładkie i nie powstały w nich lodowe kryształki.

Ciasto z jagodami to wymarzony deser na ciepłe popołudnie Ciasto z jagodami to wymarzony deser na ciepłe popołudnie Fot. alicja neumiler / Shutterstock.com

Ciasto drożdżowe z jagodami

Składniki:

Ciasto:

450 g mąki pszennej (3 szklanki)
3 jajka
25 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych)
100 ml ciepłego mleka
100 ml maślanki
dwie łyżki masła
pół szklanki cukru
szczypta soli
300 g jagód (mogą być mrożone, ale najpierw trzeba je rozmrozić)

Kruszonka:

5 łyżek mąki pszennej
3 łyżki zimnego masła
3 łyżki cukru

Przygotowanie:

Do małej miseczki wyłóż (lub wysyp) drożdże. Dodaj łyżkę mąki, łyżeczkę cukru i szczyptę soli. Zalej ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem. Odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce, by zaczyn zaczął pracować. Po tym czasie rozmieszaj go drewnianą łyżką. Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, wbij jajka i wlej maślankę. Dodaj zaczyn oraz masło. Ręką rozmieszaj i zagnieć wszystkie składniki. Naczynie z ciastem przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.

Przygotuj kruszonkę: masło posiekaj nożem z mąką i cukrem lub rozetrzyj palcami tak, by zrobiły się grudki.

Wyrośnięte ciasto zagnieć jeszcze raz i wyłóż do formy, po wierzchu posyp jagodami i kruszonką. Piecz przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Placki z jagodami Placki z jagodami fot. Justyna Troc / shutterstock.com

Placki z jagodami

Składniki (na ok. 35-40 placuszków):

250 g gęstego jogurtu naturalnego (może też być zsiadłe mleko lub ricotta)
3 jajka (najlepiej rozmiar L)
1 cukier waniliowy lub około 20-30 g zwykłego cukru i kropelka ekstraktu/olejku waniliowego
200 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
pół lub cała szklanka jagód (według uznania)
masło do smażenia (najlepiej klarowane)

Przygotowanie:

Jagody dokładnie umyj i osusz na sitku. Jogurt wymieszaj z jajkami i cukrem (nie musisz miksować, wystarczy dobrze roztrzepać, np. rózgą). Następnie rozgrzej patelnię i nałóż na nią nieco masła, by się roztopiło. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj z masą jajeczno-jogurtową - tak, by nie było grudek. Do masy dodaj jagody i delikatnie wymieszaj, aby się nie rozpadły.

Wykładaj porcje ciasta (wystarczy około 1 łyżki stołowej) na rozgrzaną patelnię. Placuszki z jagodami smaż po ok. 2 minuty z każdej strony.