Arbuz to idealny owoc na lato. Nie dość, że jest przepyszny, to na dodatek świetnie nawadnia organizm podczas upałów. Czy jest coś lepszego niż sięgnięcie po schłodzone kawałki arbuza latem? Tak – domowe lody arbuzowe. Sprawdźcie, jak je przygotować. Mamy dla was kilka przepisów.
Składniki:
Ponadto: patyczki do lodów
Arbuza kroimy w dosyć grube plastry (o grubości około 3 cm) i oczyszczamy z pestek. Następnie słodki czerwony miąższ kroimy w prostokąty. Każdy z nich nabijamy na patyczek i skrapiamy sokiem z cytrusa. Układamy w naczyniu i wstawiamy do zamrażalnika na 25 minut, aby lody się schłodziły.
Składniki:
Arbuza kroimy na kawałki i oczyszczamy z pestek. Następnie odkrawamy czerwony miąższ i przekładamy do dużej miski, wlewamy też sok z cytryny. Dodajemy ewentualnie wodę i/lub cukier, a potem wszystko blendujemy. Zblendowanego arbuza wstawiamy do zamrażalnika na 3-4 godziny. Co godzinę wyjmujemy sorbet i blendujemy – dzięki temu jego konsystencja będzie lepsza.
Wskazówka: w wersji dla dorosłych można dodać do sorbetu odrobinę alkoholu. Dobrze sprawdzą się alkohole o smaku cytrusowym lub miętowym. Do masy arbuzowej dodajemy 1-2 kieliszki alkoholu i blendujemy. Takie lody można oczywiście przygotować na patyku – masę arbuzową wystarczy przełożyć do foremek na lody i wbić w nie patyczki. Zamiast blendowania co godzinę, masę należy mieszać.
Składniki:
Ponadto będą potrzebne foremki do lodów na patyku (można wykorzystać wysokie kubeczki po małych jogurtach) oraz patyczki.
Miąższ arbuza (oczyszczony z pestek) przekładamy do dużej miski i blendujemy. Przekładamy go do foremek do lodów na patyku (do około 3/4 wysokości pojemniczków) i wbijamy patyk. Wstawiamy do zamrażalnika. Po godzinie wyjmujemy, mieszamy patyczkiem i ustawiamy go na środku (jak patyczek w lodach). Miąższ ananasa blendujemy, wyjmujemy pojemniczki z lodami i do każdego dokładamy cienką warstwę masy ananasowej. Wcześniej można ponownie zamieszać masę arbuzową i dobrze ustawić patyczek. Lody wstawiamy do lodówki na kolejną godzinę. W tym czasie obieramy i blendujemy miąższ kiwi (jeśli są bardzo kwaśne, warto dodać trochę cukru do smaku). Potem wyjmujemy lody z zamrażalnika i dokładamy zieloną masę kiwi, aby dopełnić pojemniczek. Mrozimy jeszcze przez dwie godziny, a potem wyjmujemy i spożywamy lody od razu.