Orzeźwiające sałatki z arbuza, które przygotujesz łatwo i błyskawicznie. Nie tylko na słodko [PRZEPISY]

Sałatka z owocami, kozim serem i rukolą
Składniki:
- 300 g miąższu arbuza
- 100 g koziego sera
- garść rukoli
- garść jeżyn
- garść jagód
- kilka łyżek winegretu (na przykład z tego przepisu)
Sposób przygotowania:
- Arbuza kroimy na kawałki o wybranej wielkości. Tak samo postępujemy z serem.
- Rukolę myjemy i osuszamy, na przykład przy pomocy wirówki do sałaty.
- Na talerzu lub w salaterkach wykładamy garść sałaty, a na niej rozrzucamy cząstki arbuza oraz umyte jagody i jeżyny.
- Całość skrapiamy domowym winegretem i od razu podajemy.

Sałatka z arbuzem w greckim stylu
Składniki:
- 200 g miąższu arbuza
- 200 g pomidorków koktajlowych w różnych kolorach
- kilka plasterków czerwonej cebuli
- 100 g sera feta
- garść rukoli, roszponki lub mieszanki sałat
- świeżo zmielony czarny pieprz
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
- Arbuza kroimy na kawałki, a cebulę w plasterki.
- Pomidorki myjemy i przekrawamy na pół.
- Sałatę myjemy i osuszamy.
- Ser rozdrabniamy między palcami lub za pomocą noża.
- Na talerzu rozkładamy sałatę i przygotowane składniki. Całość posypujemy pieprzem i polewamy oliwą. Przez dodatek fety, sałatka powinna być wystarczająco słona, ale można ją dodatkowo doprawić.
Do tego dania doskonale pasować będą też ciemne oliwki lub kapary. Przed dodaniem arbuza można go obtoczyć w mieszance oliwy, odrobiny octu balsamicznego i oregano.
Koniecznie sprawdź też przepis na pizzę z arbuza. Prosta, a efektowna!

Najprostsza sałatka z arbuza i twarogu
Składniki:
- 300 g miąższu arbuza
- 100 g twarogu chudego lub półtłustego
- pół szklanki listków mięty
- jedna-dwie łyżki płynnego miodu
Sposób przygotowania:
- Arbuza kroimy na cząstki.
- Twaróg odsączamy z serwatki i rozdrabniamy między palcami.
- Miętę drobno siekamy.
- Wszystkie składniki umieszczamy w misce, mieszamy i polewamy równomiernie cienką stróżką miodu.
- Całość można posypać posiekanymi orzechami laskowymi lub pistacjami.

Sojowo-miodowa sałatka z awokado i sera halloumi
Składniki:
- 200 g miąższu arbuza
- dojrzałe awokado
- 100 g sera halloumi
- garść rukoli
- odrobina soku z cytryny lub limonki
- garść orzechów włoskich
- dwie łyżki sosu sojowego
- łyżka płynnego miodu
Opcjonalnie:
- dwucentymetrowy plaster arbuza do podania
Sposób przygotowania:
- Arbuza kroimy na cząstki.
- Awokado przekrawamy na pół, pozbywamy się pestki i oddzielamy miąższ od skórki. Kroimy na kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
- Rukolę oczyszczamy i osuszamy, halloumi kroimy w kostkę, a orzechy siekamy.
- Wszystkie składniki wykładamy na pokrojony w ósemki plaster arbuza lub na ozdobny talerz.
- W oddzielnej miseczce albo zakręcanym słoiku dokładnie mieszamy sos sojowy z miodem i polewamy po sałatce cienką strużką.
Ser halloumi można zamienić na fetę lub rozdrobniony twaróg.

Prosta sałatka z arbuza i mozzarelli
Składniki:
- 200 g miąższu arbuza
- opakowanie mozzarelli w kulkach (ok. 150 g)
- garść świeżych liści mięty lub bazylii
- oliwa
- sól
Sposób przygotowania:
- Za pomocą specjalnej łyżeczki do owoców, wydrążamy z arbuza niewielkie kulki.
- Mozzarellę odsączamy z zalewy.
- Świeże zioła drobno siekamy.
- Wszystkie składniki umieszczamy w salaterkach, doprawiamy solą i skrapiamy oliwą. Całość mieszamy.

Sycąca sałatka z arbuzem, soczewicą i kukurydzą
Składniki:
- 200 g miąższu arbuza
- 200 g brązowej lub zielonej soczewicy (z puszki lub do ugotowania)
- pół kolby kukurydzy lub pół puszki
- dwie łyżki posiekanego szczypiorku, kolendry lub natki pietruszki
- szczypta kminku
- szczypta kuminu
- oliwa
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Arbuza kroimy na kawałki.
- Soczewicę odsączamy z zalewy lub gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Do gotowania warto dodać szczyptę kminku, dzięki czemu unikniemy nieprzyjemnych dolegliwości.
- Kukurydzę z puszki odsączamy. Jeśli wybraliśmy kolbę, grillujemy ją przez około 15 minut, aż ziarna się przyrumienią. Następnie okrajamy kolbę.
- Ostudzoną soczewicę, kukurydzę i arbuza wkładamy do miski. Dodajemy posiekane zioła, mielony kumin, oliwę oraz pieprz i sól. Całość mieszamy i podajemy.
Do tej sałatki pasować będzie również kurczak na przykład w przyprawie curry.
Zobacz również:
Idealny arbuz? Uważnie przypatrz się, jak wygląda jego skórka
Szybki obiad bez gotowania - w sam raz na upały. Nie tylko chłodnik i sałatka
Przepisy na grilla dla opornych. Proponujemy takie, z którymi poradzi sobie każdy