Sernik na zimno z truskawkami. Trzy proste przepisy na letni deser: z mascarpone, jogurtami, galaretką

Sernik na zimno z truskawkami to deser, który zawsze przywodzi na myśl ciepłe, letnie dni. Poznaj proste przepisy na sernikowy smak lata.

Lato to idealny czas na to, by skorzystać z dostępności owoców sezonowych. Poniższe przepisy można modyfikować według uznania - zamiast truskawek można użyć borówki, jagody, porzeczki czy jeżyny.

Zobacz wideo Jak mrozić owoce? Jak usunąć plamę z truskawek? Jak pozbyć się pestek z czereśni? Rozwiązujemy letnie problemy

Sernik z truskawkami na zimno - deser z dodatkiem owoców

Sernik z truskawkami na zimno to, jak się okazuje, deser, który jest nie tylko puszysty i pyszny, lecz także zawiera w sobie owoce o dobroczynnym działaniu. Truskawki zawierają niewielką ilość kalorii, poprawiają apetyt i doskonale gaszą pragnienie. Dodatkowo zawierają sporo witaminy C, a zawarte w nich pektyny pobudzają pracę jelit, przyspieszając tym samym przemianę materii. Zawartość flawonoidów sprawia, że jedzenie truskawek pomaga obniżyć cholesterol.

Jak zrobić sernik z truskawkami na zimno? Podpowiadamy:

Spód:

  • 80 g biszkoptów,
  • 1/3 szklanki wody,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • łyżeczka cukru pudru.

Na tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, układamy biszkopty, które polewamy mieszanką wody, soku z cytryny oraz cukru.

Masa serowa:

  • 500 g serka mascarpone,
  • 500 ml śmietanki kremówki 36 proc.,
  • opakowanie cukru z wanilią lub cukru wanilinowego,
  • 5-6 łyżek cukru pudru,
  • 6 płaskich łyżeczek żelatyny,
  • 1/3 szklanki wody,
  • 500 g umytych i pokrojonych truskawek.

Zaczynamy od zalania żelatyny wodą, wymieszania i odstawienia jej na ok. 15 minut, aby napęczniała. Po tym czasie żelatynę należy podgrzewać (nie gotować), aby się rozpuściła i odstawić na ok. 10 minut do ostygnięcia. W tym czasie należy ubić śmietankę kremówkę na sztywno z cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym (lub wanilią). Następnie zmniejszyć nieco obroty miksera i partiami wlewać ostudzoną żelatynę. Na sam koniec dodać truskawki i delikatnie wymieszać całość szpatułką. 

Ważne! Masy serowej nie należy zbyt długo mieszać, ponieważ może się zważyć.

Przygotowaną masę serową przełożyć na biszkopty, wymieszać i włożyć na kilka godzin do lodówki.

Wierzch sernika:

  • 200 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią lub cukru wanilinowego,
  • kilka truskawek.

Śmietankę wraz z cukrami upić na sztywno, wyłożyć na wierzch sernika i udekorować truskawkami. Przed podaniem ciasto należy przechowywać w lodówce.

 

Sernik na zimno z truskawkami i galaretką - propozycja na dietetyczną wersję sernika

Sernik na zimno z truskawkami i galaretką to również propozycja dla tych, którzy liczą kalorie lub po prostu nie lubią kremowych ciast i zbyt długiego oczekiwania na deser.

Składniki:

  • 400 g jogurtu naturalnego typu greckiego,
  • 140 g jogurtu lekkiego typu bałkańskiego,
  • 25 g miodu, stewii lub erytrolu,
  • 25 g żelatyny + 150 ml wrzątku,
  • 1 opakowanie galaretki o smaku truskawkowym, malinowym lub poziomkowym,
  • 400 g truskawek.

Wykonanie:

Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do ostudzenia na ok. 10 minut. W tym czasie oba jogurty mieszamy ze słodzikiem (miodem czy stewią), a następnie partiami dodajemy przestudzona żelatynę do masy jogurtowej i wszystko dokładnie mieszamy. Przygotowaną w ten sposób masę wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i odkładamy na 40-45 minut do lodówki. Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gdy będzie zimna i zacznie tężeć, dodajemy do niej umyte oraz pokrojone truskawki i ostrożnie wylewamy ją na zastygnięty, jogurtowy spód. Ciasto chłodzimy w lodówce przez ok. dwie godziny. 

Prosty sernik na zimno z truskawkami, czyli szybki sposób na puszysty deser

Poniżej prezentujemy przepis na prosty sernik na zimno z truskawkami:

Składniki na masę sernikową:

  • 100 g ulubionych biszkoptów,
  • opakowanie galaretki truskawkowej + 250 ml wody,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 250 ml śmietany kremówki 30 proc. (najlepiej schłodzonej),
  • 200 g truskawek.

Wykonanie:

Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzącej wody i odstawić do ostygnięcia. W tym czasie, na wyłożonej papierem tortownicę, poukładać biszkopty. Do osobnego naczynia przełożyć chłodną galaretkę, serek mascarpone oraz umyte i odszypułkowane truskawki - składniki zblendować na gładką masę i umieścić w lodówce do lekkiego zgęstnienia. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i przełożyć do lekko gęstniejącej masy serowej, a następnie delikatnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki lub rózgi kuchennej. Powstałą mieszaninę przelać na biszkopty, wyrównać i wstawić do lodówki do całkowitego zgęstnienia - na ok. dwie godziny. 

Składniki na wierzch sernika:

  • schłodzona śmietanka kremówka 30 proc.,
  • 2 łyżeczki cukru pudru,
  • 300 g truskawek.

Wykonanie:

Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru. Powstałą masę przekładamy na zgęstniały i puszysty sernik, a na koniec dekorujemy owocami.

 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.