Lato to idealny czas na to, by skorzystać z dostępności owoców sezonowych. Poniższe przepisy można modyfikować według uznania - zamiast truskawek można użyć borówki, jagody, porzeczki czy jeżyny.
Sernik z truskawkami na zimno to, jak się okazuje, deser, który jest nie tylko puszysty i pyszny, lecz także zawiera w sobie owoce o dobroczynnym działaniu. Truskawki zawierają niewielką ilość kalorii, poprawiają apetyt i doskonale gaszą pragnienie. Dodatkowo zawierają sporo witaminy C, a zawarte w nich pektyny pobudzają pracę jelit, przyspieszając tym samym przemianę materii. Zawartość flawonoidów sprawia, że jedzenie truskawek pomaga obniżyć cholesterol.
Jak zrobić sernik z truskawkami na zimno? Podpowiadamy:
Spód:
Na tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, układamy biszkopty, które polewamy mieszanką wody, soku z cytryny oraz cukru.
Masa serowa:
Zaczynamy od zalania żelatyny wodą, wymieszania i odstawienia jej na ok. 15 minut, aby napęczniała. Po tym czasie żelatynę należy podgrzewać (nie gotować), aby się rozpuściła i odstawić na ok. 10 minut do ostygnięcia. W tym czasie należy ubić śmietankę kremówkę na sztywno z cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym (lub wanilią). Następnie zmniejszyć nieco obroty miksera i partiami wlewać ostudzoną żelatynę. Na sam koniec dodać truskawki i delikatnie wymieszać całość szpatułką.
Ważne! Masy serowej nie należy zbyt długo mieszać, ponieważ może się zważyć.
Przygotowaną masę serową przełożyć na biszkopty, wymieszać i włożyć na kilka godzin do lodówki.
Wierzch sernika:
Śmietankę wraz z cukrami upić na sztywno, wyłożyć na wierzch sernika i udekorować truskawkami. Przed podaniem ciasto należy przechowywać w lodówce.
Sernik na zimno z truskawkami i galaretką to również propozycja dla tych, którzy liczą kalorie lub po prostu nie lubią kremowych ciast i zbyt długiego oczekiwania na deser.
Składniki:
Wykonanie:
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do ostudzenia na ok. 10 minut. W tym czasie oba jogurty mieszamy ze słodzikiem (miodem czy stewią), a następnie partiami dodajemy przestudzona żelatynę do masy jogurtowej i wszystko dokładnie mieszamy. Przygotowaną w ten sposób masę wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i odkładamy na 40-45 minut do lodówki. Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gdy będzie zimna i zacznie tężeć, dodajemy do niej umyte oraz pokrojone truskawki i ostrożnie wylewamy ją na zastygnięty, jogurtowy spód. Ciasto chłodzimy w lodówce przez ok. dwie godziny.
Poniżej prezentujemy przepis na prosty sernik na zimno z truskawkami:
Składniki na masę sernikową:
Wykonanie:
Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzącej wody i odstawić do ostygnięcia. W tym czasie, na wyłożonej papierem tortownicę, poukładać biszkopty. Do osobnego naczynia przełożyć chłodną galaretkę, serek mascarpone oraz umyte i odszypułkowane truskawki - składniki zblendować na gładką masę i umieścić w lodówce do lekkiego zgęstnienia. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i przełożyć do lekko gęstniejącej masy serowej, a następnie delikatnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki lub rózgi kuchennej. Powstałą mieszaninę przelać na biszkopty, wyrównać i wstawić do lodówki do całkowitego zgęstnienia - na ok. dwie godziny.
Składniki na wierzch sernika:
Wykonanie:
Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru. Powstałą masę przekładamy na zgęstniały i puszysty sernik, a na koniec dekorujemy owocami.